News Flash:

Teodorovici: Orice roman normal la cap trebuie sa aiba pe agenda sa scoaterea accizei la carburant

19 Iulie 2018
693 Vizualizari | 0 Comentarii
petrom

Ministrul Finantelor Eugen Teodorovici a declarat, joi, ca are in plan pe viitor scoaterea accizei la carburant, argumentand ca nu este adeptul taxelor si impozitelor numeroase si ca "orice roman normal la cap ar trebui sa aiba pe agenda sa aceasta posibila masura".
"Orice roman normal la cap, nu numai ca este de Finante trebuie sa aiba pe agenda sa aceasta posibila masura in vedere. Nu sunt adeptul unor taxe, impozite. Am zis mereu ca trebuie sa reducem numarul acestora, cunatumul lor", a afirmat joi, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

Intrebat daca se are in vedere si o masura de plafonare a preturilor la carburanti, la fel cum se doreste pentru gaze, plafonare a pretului acestora pana la 55 lei/Mw, Teodorovici a raspuns: "Zonele sunt diferite. Cele doua companii si-au asumat niste investitii pe care nu le-a realizat. Aici poate fi vorba de o plafonare cand scoti TVA. Eu personal mi-as dori foarte mult, dar trebuie sa te gandesti ca atucni cand s-ar scoate, efectele ar fi la consumator, la pompa".

Guvernul va avea joi sedinta, incepand cu ora 13.00. Ministrul Finantelor a anuntat ca, la intrunirea de joi a Cabinetului Dancila, va fi o prima lectura a proiectul de hotarare privind stabilirea pretului maxim de vanzare a gazelor naturale din productia interna, ca pretul maxim de vanzare a gazelor naturale din productia interna la producatori pana la data de 30 iunie 2021 sa fie de 55 lei/Mwh. Teodorovici a adaugat ca proiectul nu va fi adoptat in sedinta de joi a Executivului.
Intrebat daca vor fi modificate legea concurentiei si a energiei prin acest proiect, Eugen Teodorovici a replicat: "Sunt cateva prevederi in proiectul de hotarare care face referiri la cele doua legi".

Ministerul Finantelor a anuntat ca vrea plafonarea pretului la gaze, avand un proiect in acest sens. Potrivit documentului, pentru eliminarea efectelor negative asupra consumatorilor casnici, avand in vedere ca dupa 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet pretul de vanzare al gazelor naturale, iar tendinta de crestere a fost continua si constanta, aceasta fiind in prezent 29,5%, in timp ce pentru luna martie 2019 se estimeaza o crestere de 33,75%, se impune adoptarea unui act normativ care sa plafoneze pretul gazelor naturale.

Institutia precizeaza in nota de fundamentare ca pretul mediu de vanzare al gazelor naturale de catre producatorii interni pe piata centralizata in perioada aprilie 2017 - august 2018 a evoluat de la 70.93 lei la 77,72 lei, iar pretul mediu estimat de vanzare al gazelor naturale de catre producatorii interni pe piata centralizata la 31 martie 2019 va fi de 80,25 lei/MWh.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1214 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006096 (s)