News Flash:

Tariceanu vrea sa ii ceară explicatii lui Obama dupa declaratiile ambasadorului SUA de la Chisinau

31 August 2016
1498 Vizualizari | 0 Comentarii
tariceanu
Calin Popescu Tariceanu propune adoptarea unei declaratii a Senatului prin care forul legislativ isi manifesta ”insatisfactia” fata de declaratiile ambasadorului SUA la Chisinau si cere ”un raspuns lamuritor” de la presedintele Obama, Departamentul de stat si Senatul SUA.
”Declaratiile ambasadorul SUA la Chisinau, James Pettit (…) au fost primite cu surprindere, ingrijorare si o mare doza de insatisfactie de opinia publica din Romania (…) Tematica abordata de domnul ambasador este una extrem de sensibila pentru orice roman, dar mai cu seama extrem de dureroasa. Ea readuce in memorie tragediile si umilintele pe care le-au indurat milioane de romani din Basarabia, teritoriu romanesc, in neagra perioada a stalinismului si hitlerismului unite prin Pactul Ribbentrop-Molotov, cand forta dreptului a fost inlocuita dreptul fortei”, se arata in proiectul de declaratie pe care Tariceanu o propune spre adoptare Senatului.
Tariceanu spune ca ”Romania a fost primul stat care a recunoscut si recunoaste in continuare fara rezerve statalitatea, suveranitatea si independenta Republicii Moldova”, dar acest lucru nu inseamna ca ”libera manifestare a aspiratiilor majoritatii cetatenilor Romaniei si Republicii Moldova spre unire” ar putea fi impiedicata. ”Or, declaratia ambasadorului american lasa sa se inteleaga foarte limpede ca SUA nu este favorabila si descurajeaza acum si in viitor revenirea Basarabiei la tara-mama”, mai scrie Tariceanu, care adauga ca ”declaratiile ambasadorului Pettit ar putea induce suspiciuni nedorite in relatiile bilaterale, ceea ce ar amplifica ingrijorarea noastra”.
”Dupa cel de-al doilea razboi mondial, parintii si bunicii nostri au trait zeci de ani cu speranta ca <<vin americanii>> (...) Nimeni insa nu credea ca <<americanii>>, care au venit dupa atatia ani de asteptare, vor spune ca Stalin a avut dreptate atunci cand s-a inteles cu Hitler sa amputeze Romania”, se mai arata in textul declaratiei propuse de Tariceanu.
Daca va fi adoptata, declaratia va fi trimisa din partea Senatului Romaniei catre presedintele Barack Obama, catre Departamentul de stat al SUA si catre Senatul american, institutii de la care Tariceanu ”asteapta un raspuns lamuritor in legatura cu declaratiile ambasadorului SUA la Chisinau, James Pettit”.
Pettit a declarat saptamana trecuta, cu ocazia aniversarii a 25 de ani de independenta a Republicii Moldova ca ”Unirea cu Romania, de exemplu, ca o cale de a intra in UE sau orice alt motiv, nu este o alegere practica si nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, in Republica Moldova (...) Republica Moldova nu este Romania, Republica Moldova are propria sa istorie si propriile provocari”.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1156 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005856 (s)