News Flash:

Tariceanu, scrisoare catre presedintele CSM: Are puterea judecatoreasca nevoie de cooperarea cu SRI?

15 Mai 2018
909 Vizualizari | 0 Comentarii
tariceanu 1

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a transmis marti o scrisoare presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Simona Marcu, in care pune cateva intrebari legate de cooperarea magistratilor cu SRI, bazele legale pentru aceasta, dar si necesitatea relationarii.
"Tema pe care v-o supun atentiei si care ma ingrijoreaza foarte mult este discrepanta creata, pe de-o parte, intre cadrul constitutional creat in urma cu aproape trei decenii in urma pentru garantarea dreptului la aparare al cetatenilor si a dreptului de a avea acces liber la justitie si la un proces echitabil, cu complete formate din judecatori competenti, impartiali si independenti si, pe de alta parte, nesocotirea si chiar incalcarea flagranta pe diferite structuri ale sistemului judiciar, a acestor drepturi constitutionale, pe care Adunarea Constituanta le-a ridicat la standardele europene ale Consiliului Europei si Uniunii Europene. Zilnic apar noi informatii despre interventia unor organisme specializate ale Serviciului Roman de Informatii in activitatea magistratilor procurori si judecatori, in pofida statutului acestora de magistrati independenti. Mi se pare extrem de grav ca organisme de conducere din cadrul Ministerului Public, Curti de Apel si chiar Inalta Curte de Casatie si Justitie au acceptat – sub semnul cooperarii tehnice de specialitate – amestecul direct al SRI, nu numai in fazele procesuale de cercetare si urmarire penala, ci si in activitatea propriu-zisa de judecata. Nu ma refer aici la dosarele in care au competenta tehnica specializata si recunoscuta prin norme de procedura penala structuri ale SRI, ca organe de cercetare penala speciale, ci la numeroase alte dosare penale, intocmite cu probe furnizate de SRI in afara cadrului legal. Potrivit Constitutiei, infaptuirea justitiei este rezervata magistratilor judecatori, nicio alta autoritate publica nevand drept de interventie in actul de justitie", se arata in scrisoarea transmisa de presedintele Senatului, sefei CSM, Simona Marcu.

Calin Popescu Tariceanu adreseaza apoi cateva intrebari legate de activitatea magistratilor si cooperarea acestora cu alte structuri.

"Are puterea judecatoreasca nevoie de cooperarea – ca sa nu spun interventia directa – a ofiterilor SRI pentru a-si indeplini rolul constitutional si pentru a apara drepturile cetateanului? Au nevoie procurorii de caz sa intocmeasca dosare de urmarire penala cu interventia directa si nemijlocita a ofiterilor SRI? In felul acesta, structuri speciale ale serviciului de informatii au capatat acces direct si neconditionat la dosarele astfel intocmite, ceea ce este un lucru inacceptabil intr-un stat de drept. Acestea nu sunt intrebari retorice Doamna Presedinte. Sunt intrebari pe care si le pune orice cetatean roman si, sunt convins, ca si le pun foarte multi magistrati procurori si judecatori", se mai arata in scrisoare.

Totodata, Calin Popescu Tariceanu face referire la accesul magistratilor la informatii clasificate si modul in care acestia au putut fi constransi prin punerea in aplicare a protocolului cu SRI.

"Ma intreb de ce Consiliul Superior al Magistraturii a simtit nevoia de stabilire in sarcina magistratilor a obligatiei de semnare a angajamentului, in conditiile in care Codul penal prevede masuri suficiente pentru pastrarea confidentialitatii datelor si informatiilor aflate in dosare penale? Ce garantie mai are persoana care se judeca, ca procurorul de caz nu va accepta material probator prezentat sub forma informatiilor clasificate de catre SRI, in virtutea Protocolului incheiat cu DNA, sub forma informatiilor clasificate? Ma indoiesc ca un astfel de dosar ”fabricat”, va fi solutionat usor de un complet ai carui judecatori nu au semnat angajamentul prevazut in regulamentul aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii. Asa cum bine cunoasteti, nu sunt putine situatiile in care instantele au definitivat dosare penale cu solutii de achitare pentru lipsa de probe. Societatea primeste cu satisfactie astfel de decizii. Sunt convins Doamna Presedinte, ca unele dintre aceste dosare, in care s-au pronuntat solutii de achitare, au cuprins si material probator furnizat procurorilor de caz de catre Serviciul Roman de Informatii in temeiul protocolului incheiat cu Directia Nationala Anticoruptie. Judecatorii care au dat aceste solutii merita aprecieri din partea societatii.
Cum documentele secrete aflate in unele dosare aflate pe rolul instantelor, provin de la organisme specializate ale SRI, rezulta ca ofiteri ai acestuia cunosc in amanunt continutul dosarelor respective si cel putin materialul probator. In aceste conditii, judecatorul de scaun mai poate fi impartial si judeca in mod independent?", precizeaza presedintele Senatului.

Tariceanu solicita presedintelui CSM sa verifice in plen regulamentul privind accesul magistratilor la informatii clasificate.

"Fata de cele aratate, va solicit Doamna Presedinte, ca potrivit principiului cooperarii institutionale loiale, sa supuneti atentiei plenului Consiliului Superior al Magistraturii regulamentul privind accesul judecatorilor, procurorilor si magistratilor asistenti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie la informatii clasificate secrete de stat si secrete de serviciu, pentru a se analiza daca acesta corespunde principiilor statului de drept, precum si dispozitiilor constitutionale referitoare la accesul la justitie si la dreptul la aparare", este cererea presedintelui Senatului.


simona marcu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1115 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004869 (s)