News Flash:

Tariceanu anunta norme mai stricte pentru accesul in Parlament si reguli noi pentru jurnalisti

21 Iunie 2018
969 Vizualizari | 0 Comentarii
tariceanu 1

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat joi ca, dupa protestul de miercuri, vor fi reguli mai stricte privind accesul in Parlament si ca vor fi introduse noi reguli pentru jurnalistii acreditati, astfel incat cameramanii TV sa nu-i mai imbranceasca pe parlamentari.
"Ceea ce s-a intamplat ieri in Parlament ne demonstreaza ca se incearca de catre USR si poate PNL, intr-o masura variabila sau mai mica, sa se transforme Parlamentul intr-un soi de Piata Matache. Cred ca unul dintre membrii Parlamentului a venit si a auntat ca se incearca transofrmarea in unitate militara. Ei bine, vreau sa va spun ca elementul de referinta pe care unul dintre colegii nostri, domnul deputat Ciolacu (Marcel Ciolacu - n.r.), l-a propus pentru a se avea in vedere elaborarea propunerilor de modificare a regulamentului si a regulilor pe care le aplicam in Parlament este ceea ce se intampla la Parlamentul European. Nici mai mult, nici mai putin. Daca la Parlamentul European nu sunt reguli civilizate, nu exista posibilitate de manifestare democratica pentru parlamentari, atunci nu stiu ce sa mai zic. Noi intentionam decat sa revenim la normalitate si sa nu lasam in Parlament sa degenereze in violente fizice, in agresiuni, asa cum mi s-a intamplat mie ieri din partea celor de la USR, a manifestantilor care au fost adusi si chiar si a celor care probabil unii dintre ei sunt astazi cu camerele de luat vederi aici", a afirmat Tariceanu, dupa Biroul permanent reunit.

Presedintele Senatului a sustinut ca ceea ce s-a intamplat ieri a fost un fel de " maul ca la rugby".

"Ceea ce s-a intamplat a fost un fel de maul ca la rugby, in care erau de-a valma diferite persoane. Sunt de 26 de ani in Parlament si ceea ce mi s-a intamplat ieri, nu mi s-a intamplat niciodata de cand sunt in Parlament. Pe baza propunerilor pe care le vom primi, asa cum v-am spus, si in baza bunelor practici de la Parlamentul European sau alte Parlamente democratice, le vom stabili si in Parlamentul Romaniei. Parlamentul nu trebuie confundat, nu se fac manifestatii publice nici pasnice, nici nepasnice. Ieri am vazut ca practica instaurata incet-incet de un an si jumatate de USR se extinde. Am avut parte de tot felul de noutati de tip PRM. Va aduceti aminte, dupa plecarea PRM-ului in Parlament se instalase o atmosfera cat de cat civilizata. Acum, locul PRM a fost luat de paridul USR. Colegii mei nu suntem de acord cu asemenea gest de manifestari. In final o sa trebuieasca sa existe si anumite reguli in ceea ce va priveste, adica camerele pot sa stea acolo, nu cred ca trebuie sa vina toti cameramanii cu camerele peste noi, sa ne imbranceasca, sa ne forteze sa dam declaratii" a mai precizat Tariceanu.
Un protest a avut loc, miercuri, in Palatul Parlamentului, in timp ce premierul Viorica Dancila tinea un discurs despre stadiul pregatirilor pentru preluarea de catre Romania a presedintiei Consiliului UE din ianuarie 2019. Parlamentarii USR au fost acuzati ca lasat protestatarii sa intre in Parlament, desi regulamentul intern nu permite acest lucru.

Tomac: Tariceanu vrea sa transforme Parlamentul intr-o unitate militara

Liderul PMP, deputatul Eugen Tomac, a parasit miercuri sedinta Biroului permanent reunit, si l-a acuzat pe presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, ca vrea sa transforme Parlamentul intr-o unitate militara.

”Veti fi verificati ca si cum ati ati fi intrat intr-o institutie militarizata. Sunt profund revoltat, tocmai am avut o polemica cu domnul Tariceanu care vrea sa transforme Parlamentul intr-o unitate militara. Eu sunt de acord ca nu putem tolera lucruri care sunt dincolo de civilizatie, iar asta tine de structurile care au menirea menirea sa mentina ordinea in aceasta institutie, insa modul cum s-a pus problema acum in acest birou permanent reunit ma revolta, pentru caavem obligatia sa pastram aceasta institutie deschisa pentru toti cetatenii. Domnul Tariceanu propune ca Parlamentul sa mandateze Secretariatul General sa ia masuri extrem de severe in ceea ce priveste accesul in institutie, cine invita cetatenii, de ce ii invita si asa mai departe. Ori o asemenea abordare nu poate decat sa ne revolte, pentru ca avem nevoie de o institutie libera. E Parlamentul Romaniei si nu as vrea ca dintr-un exces de zel sa se transforme Parlamentul intr-o unitate militara. Mi se pare o masura excesiva si arata apucaturile acestea dictatoriale pe care le are acuatala majoritate", a sustinut Tomac in timpul sedintei Biroului permanent reunit.

Tomac a mai sustinut ca PSD a cerut sa se prezinte situatia cu privire la cei care au permis intrarea protestatarilor si sanctionarea grupului USR.

De asemenea, presedintele PMP a spus ca nu este de acord cu astfel de manifestari, insa au avut loc din cauza angajatilor de la securitate care nu si-au facut treaba si nu ar trebui sa fie afectata toata lumea pentru greseala lor.

"Da, s-au cerut (sanctiuni pentru USR-n.r). Grupul PSD a cerut foarte clar a se prezinte o situatie cu privire la cei care le-au permis unor cetateni sa vina aici. Nu stiu ( ce sanctiuni-n.r), se va face un raport, se va prezenta, dar Parlamentul Romaniei nu este o unitate militara, cred ca cei care au misiunea de a mentine ordinea aici trebuie sa isi faca datoria, in caz contrar ne intoarcem cu niste zeci de ani inapoi.(...) Nu sunt adeptul unor forme de protest extreme. Parlamentul este pentru dezbateri politice si pentru solutii si compromisuri politice. Dar imi aduc aminte ca in urma cu cativa ani de zile si cei de la PSD aduceau oameni pe balcoane, ii incurajau sa se manifeste violent, deci la un moment dat se intoarce inapoi roata", a precizat Tomac.

La finalul sedintei BPR, Calin Popescu Tariceanu a sustinut, privind afirmatiile lui Tomac, ca nu se prevede tranformarea Parlamentului in unitate militara, ci doar "revenirea la normalitate".

"Cred ca unul dintre membrii Parlamentului a venit si a anuntat ca se incearca transformarea in unitate militara. Ei bine, vreau sa va spun ca elementul de referinta pe care unul dintre colegii nostri, domnul deputat Ciolacu (Marcel Ciolacu - n.r.), l-a propus pentru a se avea in vedere elaborarea propunerilor de modificare a regulamentului si a regulilor pe care le aplicam in Parlament este ceea ce se intampla la Parlamentul European. Nici mai mult, nici mai putin. Daca la Parlamentul European nu sunt reguli civilizate, nu exista posibilitate de manifestare democratica pentru parlamentari, atunci nu stiu ce sa mai zic. Noi intentionam decat sa revenim la normalitate si sa nu lasam in Parlament sa degenereze in violente fizice, in agresiuni, asa cum mi s-a intamplat mie ieri din partea celor de la USR, a manifestantilor care au fost adusi si chiar si a celor care probabil unii dintre ei sunt astazi cu camerele de luat vederi aici", a afirmat Tariceanu, dupa Biroul permanent reunit.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1232 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004426 (s)