News Flash:

Supa de pui ajuta la tratarea racelilor? Iata ce zic expertii

15 Octombrie 2017
944 Vizualizari | 0 Comentarii
supa pui
Supa de pui este unul dintre cele mai vechi remedii contra racelii. Cand racesti, primul lucru pe care mama sau bunica iti spune sa-l faci este sa mananci o supa de pui fierbinte. Exista insa o dovada stiitifica in spatele acestui obicei? In anii `70 si, mai recent, in 2003, oamenii de stiinta au dovedit ca supa de pui are proprietatea de a reduce simptomele suparatoare ale racelilor.

Supa de pui reprezinta o metoda traditionala de a trata raceala, folosita in toate culturile, din diferite colturi ale lumii. Desi nu se stie motivul care sta in spatele acestei alegeri, stim cu siguranta ca supa te hidrateaza in acele momente cand nu simti nevoia sa bei apa, elimina secretiile nazale, iar legumele aduc in corp multe vitamine. Considerata in trecut “penicilina evreiasca”, supa de pui “spala” corpul de microbii care au declansat raceala.
Un studiu publicat in American Journal of Therapeutics arata ca o substanta din supa de pui, numita carnozina, ajuta organismul sa faca fata primului atac al virusurilor crescand apararea imunitara. Iata de ce supa de pui este indicata de la primele simptome de raceala si gripa.
Intr-un alt studiu, un profesor de la Universitatea din Nebraska a incercat sa afle de ce supa de pui preparata cu grija de sotia sa are proprietati revigorante in sezonul racelilor. Dr. Stephen Rennard, un expert pulmonar la Centrul Medical al Universitatii din Nebraska, a descoperit ca aceasta supa contine proprietati anti-inflamatoare importante. Cu ajutorul unor analize de sange prelevate de la voluntari care obisnuiau sa se trateze cu supa de pui, profesorul american a dovedit ca acest remediu stimuleaza functia globulelor albe de a combate infectia. Mai exact, supa de pui limiteaza procesul inflamator si secretia excesiva de mucus.
In studiul „Chicken soup cure may not be a myth” („Cura cu supa de pui poate sa nu fie un mit”), realizat de profesorul Hopkins de la Universitatea din Miami, au fost monitorizate 15 persoane racite, care au acceptat sa consume apa rece, apa calda si supa de pui. Concluzia nu este deloc surprinzatoare: lichidele calde ajuta la decongestionarea mucoasei nazale. Dar supa de pui a avut un avantaj suplimentar fata de apa calda, deoarece s-a constatat ca impiedica propagarea virusului din nas la nivelul cailor respiratorii inferioare.
Cu alte cuvinte, supa de pui previne aparitia unor complicatii precum traheo-bronsitele sau pneumoniile. In opinia cercetatorilor, efectul protector se datoreaza combinatiei de nutrienti din supa de pui: vitamina A din morcovi asociata proteinele din carne si cu substantele antimicrobiene din ceapa si usturoi actioneaza impreuna stimuland imunitatea organismului.
Dincolo de rezultatele acestor studii, supa de pui ramane unul dintre cele mai sanatoase si reconfortante alimente atunci cand simti ca te ia raceala. Faptul ca supa este calda, putin grasa si sarata poate ajuta la eliminarea mucusului si calmeaza iritarea din gat si nas. Supa pe care au testat-o cercetatorii a fost facuta cu carne de pui, ceapa, cartofi dulci, pastarnac, napi, morcov, telina, patrunjel – ingrediente ce contin anti-oxidanti care intaresc sistemul imunitar.
Vestea buna este ca supa de pui este, probabil, cel mai usoara – o poate prepara absolut oricine. Ai nevoie de:
Ingrediente:
1 kg. carne de pasare
2 morcovi
1 pastarnac mediu
2 cepe mari
1 radacina patrunjel
un ardei galben sau verde
o legatura patrunjel verde sau leustean
sare dupa gust
Pentru taitei:
1 ou mare
150 gr. faina
un varf de cutit de sare
Mod de preparare:
Dupa ce se portioneaza pasarea, se tin bucatile de carne in apa rece pentru a iesi sangele, ba chiar se schimba apa de cateva ori pentru un rezultat bun! Apoi se pun intr-o oala si se fierb pana dau in cateva clocote, se spumeaza din cand in cand, dupa care se adauga zarzavatul taiat dupa dorinta. Din acest moment se fixeaza capacul si se lasa sa fiarba.
In acest timp se pregatesc taiteii. Se cerne faina intr-un castron, se face in mijloc un crater mic, acolo se sparge oul, se pune sarea, se amesteca usor cu lingura de lemn. Se framanta apoi cu mana pana se face o bila, se intinde cu sucitorul pana se obtine o foaie subtire. Foaia de taitei se presara cu multa faina, se ruleaza strans si apoi se taie fasii de 2 mm. latime. Pentru a se folosi trebuie sa se cearna printr-o strecuratoare cu gauri mai mari. Dupa ce se taie, se lasa sa se zvinte pe o planseta”.
Intre timp se incearca gradul de fierbere al carnii si, in momentul in care se infige cu usurinta furculita in ea, inseamna ca este fiarta. Se scoate carnea din oala si este timpul sa se adauge taieteii la supa, dar acest lucru se face numai dupa ce s-au cernut de faina. Se lasa pana se fierb taieteii, se adauga sare dupa gust, apoi se opreste focul si se adauga o parte din verdeata, pentru ca restul se adauga in momentul servirii. Pofta buna! suntsanatoasa.com

remedii racelii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1194 (s) | 43 queries | Mysql time :0.011097 (s)