News Flash:

Substanta cancerigena din biscuiti sau cafea

4 Septembrie 2018
933 Vizualizari | 0 Comentarii
acrilamida mare

Acrilamida din anumite alimente, cum ar fi biscuitii sau chipsurile, prezinta un risc pentru sanatatea publica, confirma Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) într-un aviz stiintific. Aceasta substanta chimica poate creste riscurile de cancer la consumatori.

Acrilamida este un compus chimic ce se formeaza în alimentele bogate în amidon în timpul procesarii la temperaturi înalte, cum ar fi prajirea, coacerea si frigerea. Prin urmare, biscuitii, chipsurile, cartofii prajiti, cafeaua, cerealele sau painea prajita pot contine acrilamida.

Pericolul numit ACRILAMIDA. In ce alimente il gasim si cum ne afecteaza 

EFSA a facut o evaluare a riscurilor existentei acestei substante în alimentatie pe baza a circa 100 de studii stiintifice si a datelor stranse de la consumatori, ONG-uri si din sectorul industriei agro-alimentare, relateaza 7sur7.be. Studii realizate pe animale au aratat ca substanta este genotoxica si cancerigena, acest compus putand, prin urmare, sa deterioreze ADN-ul si sa provoace cancere.

Autoritatea Europeana a ajuns la concluzia ca acrilamida poate mari riscul de dezvoltare a unui cancer, subliniind ca cei mai expusi sunt copiii.

Opinia EFSA nu are valoare de constrangere, însa poate determina Uniunea Europeana si statele membre sa prevada limitarea expunerii consumatorilor la aceasta substanta, prin modificarea obiceiurilor alimentare sau de pregatire a alimentelor ori prin întarirea controlului asupra productiei alimentare.

Acrilamida- mai bine cartofi prajiti decat magiun de prune si paine 

Înca din 2011 Comisia Europeana recomanda tarilor membre ale UE sa efectueze anchete atunci cand nivelurile de acrilamida din produsele alimentare depasesc anumite valori de referinta.


acrilamida cartofi prajiti magiun prune paine
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1192 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006881 (s)