News Flash:

Strajerii de pe Cetatea Deva isi prezinta sambata noua uniforma

15 Iulie 2017
1229 Vizualizari | 0 Comentarii
garda cetatea deva 2
Străjerii de pe Cetatea Deva îşi vor prezenta sâmbătă noua uniformă, realizată ca o copie fidelă a ţinutei Garnizoanei Cetăţii Deva din secolul al XV-lea, modelul fiind realizat după descrierile existente în documentele vremii şi păstrate în mai multe muzee din Austria şi Ungaria. 

Turiştii şi localnicii care vizitează Cetatea Deva sâmbătă, de la ora 11,00, vor avea ocazia să asiste şi la defilarea Gărzii Cetăţii, precum şi la antrenamente de spadă şi tir cu arcul sau dansuri medievale oferite de străjeri, alături de domniţele lor. 

Noua ţinută a străjerilor de pe Cetate a fost achiziţionată printr-o finanţare nerambursabilă de 26.000 de lei, aprobată anul acesta de Consiliul Local Deva. 

"Cu această sumă am reuşit să cumpărăm piesele importante ale echipamentului pentru şase străjeri şi pentru stegarul Gărzii - ei fiind oamenii care promovează municipiul Deva şi Cetatea la evenimentele de gen organizate în ţară şi străinătate", a declarat vineri şeful Gărzii Cetăţi, Cristian Stan. 

Potrivit acestuia, costul unui echipament complet pentru un străjer poate varia, în funcţie de complexitate, între 1.000 şi 3.000 de euro şi cântăreşte aproximativ 40 de kilograme. 

Confecţionat din metal, în cea mai mare parte, echipamentul se compune din coif, scut, platoşe în faţă şi în spate, o spadă, blazoane şi uniformă. 

Din Garda Cetăţii Deva fac parte 20 de voluntari, străjeri şi domniţe, oameni cu vârste cuprinse între 5 şi 55 de ani. 

Garda Cetăţii Deva va fi prezentă în luna iulie la MedievArtFest, de la Ardud, în judeţul Satu Mare. 

Anul viitor, străjerii din Deva vor fi prezenţi la festivaluri de gen din Serbia, Ungaria şi Polonia. AGERPRES

deva
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1200 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005521 (s)