News Flash:

Strainii vor putea fi angajaţi sau detasati in Romania in baza unui aviz - proiect

3 August 2014
738 Vizualizari | 0 Comentarii
Strainii vor putea fi angaja i sau detasati in Romania
Strainii vor putea fi angajati sau detasati in Romania in baza unui aviz, care trebuie obtinut de angajator de la Inspectoratul General pentru Imigrari, potrivit unui proiect de lege comun al ministerelor de Interne si Externe.
Prevederile sunt cuprinse intr-un proiect de Lege privind incadrarea in munca si detasarea strainilor (cetateni ai altor state decat Romania, celelalte state membre UE, statele din Spatiul Economic European si Elvetia, n.r.) pe teritoriul Romaniei, initiat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) si Ministerul Afacerilor Externe (MAE) si avizat deja de Ministerul Muncii, Ministerul Justitiei si Serviciul Roman de Informatii (SRI).
Strainii cu sedere legala pe teritoriul Romaniei pot fi incadrati in munca in baza avizului de angajare, obtinut de angajatori.
Nu este necesara obtinerea avizului de angajare pentru incadrarea in munca a strainilor al caror acces liber pe piata muncii din Romania este stabilit prin tratate incheiate de Romania cu alte state, strainii care urmeaza sa desfasoare activitati didactice sau stiintifice cu caracter temporar in institutii de profil si strainii care desfasoara activitati artistice in institutii de cultura din Romania, strinii care urmeaza sa desfasoare activitati temporare solicitate de ministere sau de alte autoritati administrative, strainii care sunt numiti la conducerea unai filiale, reprezentante sau sucursale de pe teritoriul Romaniei a unei companii care are sediul in strainatate.
Si strainii titulari ai dreptului de sedere pe termen lung, ai dreptului de sedere temporara pentru reintregirea familiei, ai dreptului de sedere temporara pentru studii pot fi angajati fara obtinerea avizului.
In aceeasi situatie mai sunt titularii dreptului de sedere temporara pentru strainii victime ale traficului de persoane sau ale altor infractiuni, cei care au beneficiat anterior de un drept de sedere cel putin trei ani in calitate de mebri de familie ai unui cetatean roman, cei care au dobandit o forma de protectie in Romania, solicitantii de azil dupa un an de la depunerea cererii si strainii tolerati pe teritoriul Romaniei.
Strainii tilulari ai dreptului de sedere temporara pentru studii pot fi incadrati in munca fara aviz de angajare numai cu contract individual de munca cu timp partial, cu durata muncii de maxim 4 ore pe zi.
Avizul de angajare se elibereaza de Inspectoratul General pentru Imigrari, la cererea angajatorului, in urmatoarele conditii: angajatorul desfasoara efectiv activitatea pentru care solicita incadrarea in munca a strainului, are achitate obligatiile la bugetul de stat pe ultimul trimestru, nu a fost condamnat definitiv pentru o infractiune prevazuta de Codul muncii sau pentru o infractiune contra persoanei savarsita cu intentie, nu a fost sanctionat, in ultimii 3 ani, pentru angajarea de straini sau apatrizi fara autorizatie de munca sau permis de sedere in scop de munca, primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca sau pentru netransmiterea registrului cu elementele contractului individual de munca cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariat si contingentul anual pe tipuri de lucratori nou admisi pe piata fortei de munca nu a fost epuizat.
Pentru incadrarea in munca a unui strain cu contract individual de munca cu norma intreaga, pe durata nedeterminata sau determinata, angajatorul trebuie sa obtina avizul de angajare pentru lucratori permanenti.
Pentru aceasta, angajatorul trebuie sa depuna mai intai diligente pentru ocuparea locului de munca vacant de catre un cetatean roman, un cetatean dintr-un stat membru al UE sau al Spatiului Economic European (SEE), de catre un cetatean al Confederatiei Elvetiene sau de catre un strain titular al dreptului de sedere pe termen lung pe teritoriul Romaniei. Mediafax.ro

Galerie Foto

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1364 (s) | 34 queries | Mysql time :0.038194 (s)