News Flash:

Statiunea Balneara Ocna Sibiului a intrat in insolventa. Niciun turist nu se mai poate trata

21 Octombrie 2013
1354 Vizualizari | 0 Comentarii

Niciun turist nu se mai poate trata începand de duminica în statiunea balneara Ocna Sibiului, dupa ce singura baza de tratament, apartinand unui om de afaceri din Sibiu, Ilie Gradinar, a intrat în insolventa, fiind scoasa de vanzare, potrivit Danielei Vlad, Seful Complexului Ocna Sibiului.

Complexul balnear a fost evaluat la 3,9 milioane de euro.

Din cele peste 30 de statiuni balneo-climaterice din Romania, doar la Ocna Sibiului si la Sovata se trateaza natural anumite afectiuni reumatismale, dermatologice, dar mai ales ginecologice.

'Nu se mai poate face tratament iarna, în Ocna Sibiului, din cauza ca noi am intrat în insolventa. Doar la noi si la Sovata se puteau trata natural unele afectiuni ginecologice, pentru femei. Complexul se va vinde. A fost evaluat la 3,9 milioane de euro, însa valoarea reala e de 9 milioane de euro. Toata lumea intra în somaj începand de azi, însa noi vrem sa facem o conservare, ramanem trei care sa ne ocupam de complex. Practic, depindem de banca, creditorul fiind BCR', a precizat reprezentanta Complexului Ocna Sibiului.

Aceasta a precizat pentru AGERPRES ca preocuparea cea mai mare este ca nu cumva întregul complex balnear sa ajunga din nou o ruina, asa cum a fost în urma cu sapte ani. Complexul a fost complet restaurat si redat circuitului turistic de catre Ilie Gradinar, cunoscut de toti sibienii drept directorul societatii de stat, SC Energie Termica SA, cel care a cumparat afacerea de la Ocna Sibiului, iar acum este nevoit sa o vanda, pentru ca nu mai poate plati ratele la banca.

'Practic noi am intrat în insolventa din cauza creditelor luate cand s-a restaurat totul. Aici s-au bagat foarte multi bani, fiind vorba de cladiri de patrimoniu. Cea mai mare grija e sa nu ramana mai mult de sase luni, nefunctionala, aceasta baza. Suntem în mediu salin, aici e nevoie în permanenta de investitii. Nu vrem sa ajunga din nou o ruina', a explicat Daniela Vlad.

Perioada de varf a complexului balnear a coincis cu cea a Sibiului, capitala culturala europeana în 2007. Astfel, anii 2007 si 2008 au fost cei mai buni pentru complexul balnear de la Ocna Sibiului, statiune aflata la foarte mica distanta de municipiul Sibiu, doar 12 kilometri.

'A fost foarte bine în 2007 si 2008, cand aici au venit la tratament foarte multi sasi emigrati din Sibiu în Germania. Afacerea a mers extraordinar de bine. Pe aici au trecut ambasadori, consuli, ministri si foarte multi turisti. Asta-vara am avut plin de turisti. Practic, în luna august a fost cea mai aglomerata. Aceasta afacere este pe plus, problema sunt creditele', povesteste sefa complexului balnear Ocna Sibiului.

Dupa sase ani în care s-au investit milioane de euro, dupa unii peste noua milioane, în restaurarea complexului balnear renumit înca din 1927, acum, la Ocna Sibiului se pot vedea de catre turisti doar lacurile sarate, din care unul este celebru pentru ca se numeste Lacul fara fund, iar altul, Lacul Brancoveanu, deschis doar vara turistilor, este cel mai sarat din Sud-Estul Europei, practic are o salinitate de 340 de grame, la litrul de apa.

Doar în interiorul complexului balnear închis duminica exista un bazin roman, cu apa sarata naturala, adusa pe sub statiune, printr-o teava, chiar din Lacul Brancoveanu si unde bolnavii se puteau trata natural si iarna.

Complexul balnear de la Ocna Sibiului înseamna baza de tratament, un restaurant si doua hoteluri, Helios si Salinas. Zilnic, aici se tratau cel putin 140 de pacienti. Prin cura de apa sarata si namol sapropelic se tratau afectiuni reumatismale, neurologice, ginecologice, ortopedice-posttraumatice, dermatologice, endocrinologice si de cai respiratorii superioare.

Investitia privata în acest complex balnear a depasit chiar investitia cu fonduri europene, derulata în 2008, de catre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor. Daca în complexul balnear, reprezentantii acestuia sustin ca s-au alocat 9 milioane de euro, în modernizarea drumurilor din statiune si în amenajarea lacurilor, Ministerul Dezvoltarii a investit 4,64 de milioane de euro, fonduri europene.

In locul de unde acum au plecat si angajatii, existau nu doar bai cu apa sarata, ci si cazinouri.

Atestata la 1263, Ocna Sibiului de acum a aparut într-un document al regelui Ungariei, Stefan. Primul pacient renumit care a dus faima lacurilor sarate de la Ocna Sibiului este ambasadorul împaratului Rudolf al II-lea, acreditat pe langa Mihai Viteazul, care în drum spre Constantinopol poposeste aici pentru a face bai si ulterior consemneaza efectul terapeutic al tratamentului. Din 1820 se stie oficial, în urma analizei chimice a apei, ca lacurile de la Ocna Sibiului vindeca unele boli. Deschisa oficial în 2 septembrie 1846, statiunea Ocna Sibiului asista acum la falimentul complexului balnear. Construit între 1900 si 1906, complexul balnear cunoaste din nou, o perioada de decadere, în aceasta perioada, în care aici sunt asteptati investitorii.

Din 1930, la Ocna Sibiului nu mai este deschisa nicio mina de sare, practic aici s-a sistat activitatea în statiune în 1997, pentru a se redeschide în 2002, multumita investitiei cu fonduri europene. Din 20 iulie 2006 pana duminica, 20 octombrie 2013, complexul balnear de la Ocna Sibiului a atras foarte multi turisti si pacienti. Intrati în somaj si ultimii angajati au plecat acasa. Trei dintre ei urmeaza ca, zilnic, sa verifice cladirile si sa asiste neputinciosi la întoarcerea în timp a complexului, unde, odinioara puteau veni doar cei bogati.


niciun turist sud-estul europei
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1246 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005355 (s)