News Flash:

Starea ranitilor dupa furtuna care a facut prapad intr-un camping din judetul Bihor

24 Iulie 2017
995 Vizualizari | 0 Comentarii
smurd21 1
Starea uneia dintre cele 12 victime inregistrate dupa furtuna de duminica seara este grava, un barbat, de 23 de ani, celelalte 11 persoane fiind stabilitate, cu leziuni ce nu le pun viata in pericol, a declarat luni Alexandru Mateoc, medic specialist UPU-SMURD Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea. 
In prezent, doar sapte victime mai sunt internate, pentru supraveghere, la Spitalul Judetean de Urgenta Oradea. 
"In UPU am primit un total de 12 victime, dintre care una in stare grava, cod rosu, un tanar de 23 de ani, cu traumatism cranio-cerebral sever, in coma, care a fost operat in cursul noptii, momentan cu un prognostic rezervat. Alte cinci victime, cod galben, cu traumatisme la nivelul capului si toraco-abdominale care nu pun viata in pericol, stabile hemodinamic si respirator. Sase victime, cod verde, au contuzii usoare. In momentul actual, in Spitalul Judetean mai avem internate sapte victime dintre care un minor. Starea copilului este buna. Ceilalti la fel, stabilizati hemodinamic si respirator, sunt retinuti pentru supraveghere", a declarat dr. Alexandru Mateoc. 
Acesta a precizat ca, in cursul noptii, la nivelul spitalului s-a declansat planul alb, toti medicii fiind chemati de acasa, adica 14 medici de la UPU, plus cei de pe sectii, 20, si alti 50 de asistenti, infirmiere, brancardieri. 
Potrivit inspectorului sef al ISU Bihor, Sorin Caba, barbatul decedat duminica seara, in masina peste care cazuse unul dintre arborii prabusiti, a fost un oradean, in varsta de 37 de ani, fiind singurul caz de deces in urma vijeliei de tip tornada care a doborat 11 arbori grosi peste un camping din localitatea Bulz. 
Caba a refacut filmul evenimentelor de duminica seara, cand ISU Bihor a declansat planul rosu de interventie, dupa anuntul la 112, de la ora 21.20, privind copacii cazuti peste un camping. 
"In total, au fost 17 victime, dintre care patru s-au prezentat cu mijloace proprii la unitatea de primiri urgente din Huedin. Unul a decedat, restul de 12 au ajuns la spitalul oradean. Dar a fost si o sansa, pentru ca la acea ora inca nu erau in corturi toti cei campati acolo. Cu siguranta, victimele ar fi fost mult mai numeroase daca ar fi fost cu totii in corturi", a precizat colonelul Caba. 
Inspectorul sef a mai precizat ca a numarat 11 plopi, foarte inalti, cu un diametru de peste un metru si jumatate, care au fost smulsi din radacini. 
"A fost o furtuna violenta. Acel sir de plopi era relativ izolat fata de alte palcuri, astfel incat vantul puternic, o data doborand unul sau doi dintre ei, practic au cazut precum un castel de carti", a subliniat Caba. 
Interventia plan rosu a fost realizata de toate echipajele SMURD din Bihor, trei echipaje de la Cluj, 19 autospeciale al ISU Bihor, atat de descarcerare, cat si echipaje de transport, in total fiind 60 de ofiteri si subofiteri care au actionat la Bulz. 
O informatie preliminara, care a presupus un eveniment tragic si in localitatea Bratca, i-a determinat pe salvatori sa se organizeze pe doua directii, in localitatea Bulz si pe zona Bratca, la un alt camping. Mai multe echipaje de cautare au fost detasate in misiunea Bratca, inclusiv cu barci. Informatia a fost infirmata, astfel incat pompierii s-au concentrat pe actiunea de la Bulz. 
La fata locului, au fost descoperiti mai multi arbori prabusiti peste masini si corturi. Resursele de salvare au venit treptat la fata locului, totalizand in final 19 echipaje, la care s-au adaugat cele trei de la Cluj.  
'Resursele au fost suficiente pentru aceasta interventie. Din fericire, fata de primele victime gasite, cautarile nu au mai descoperit si altceva. Am primit sprijin din partea primariei din Bulz, primarul si viceprimarul su fost prezenti la fata locului. Intreaga activitate la fata locului a fost coordonata de prefectul judetului, care a primit periodic informatiile pe care le-am avut", a spus seful ISU Bihor. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1148 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005631 (s)