News Flash:

Starea fizica a zimbrilor din Muntii Tarcu este din ce in ce mai buna

20 Octombrie 2014
1289 Vizualizari | 0 Comentarii
Starea fizica a zimbrilor din Muntii Tarcu este din ce in ce mai buna, sustin rangerii "World Wide Fund for Nature" (WWF), chiar daca ultimele luni au pus la incercare aceste animale, din cauza bolii "limbii albastre". 
"Zimbrii par sa fi castigat in greutate, avand astfel mai multe sanse ca organismul lor sa dezvolte anticorpi impotriva bolii limbii albastre ce se manifesta deja in 26 de judete din tara. In ultimele saptamani, trei dintre cei 17 zimbri adusi la Armenis, in cadrul proiectului de resalbaticire, initiat de WWF-Romania si Rewilding Europe, au murit, fiind suspecti de boala limbii albastre. Acest lucru a fost confirmat de catre Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara, in doua dintre cazuri", se arata intr-un comunicat remis vineri, AGERPRES, de catre WWF. 
Potrivit reprezentantilor acestei fundatii, virusul ce s-a raspandit la bovine din toata tara i-a prins pe zimbri intr-o perioada delicata. Trecerea dintre anotimpuri, perioada cu o umiditatea ridicata si schimbarea parului le-a solicitat suplimentar organismul. Drept urmare, imunitatea acestora este scazuta, pe fondul unui stres pre-existent, cauzat de transportul in Romania, tranchilizare si schimbarile sociale prin care au trecut. 
"Prioritatea noastra, in acest moment, este sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a le intari sistemul imunitar in perioada de iarna, care reprezinta o noua incercare pentru ei", spune Adi Hagatis, managerul proiectului de resalbaticire din Armenis. 
In acelasi comunicat se precizeaza ca raspandirea acestei boli in toata Romania arata cat de importanta este initiativa de a creste numarul de turme de zimbri salbatici din Europa. 
"Imaginati-va ce s-ar intampla daca o epidemie majora ar decima unul dintre nucleele principale de zimbri. Specia ar fi din nou in pericol", explica Wouter Helmer, directorul Rewilding Europe. 
Prin urmare, trebuie sa fie diminuat riscul ca o epidemie sa puna la incercare o populatie intreaga. In cateva saptamani, WWF va organiza un seminar cu medici veterinari si specialisti in animale salbatice, in cadrul grupului de lucru constituit in acest sens in urma cu mai bine de sase luni. Grupul de lucru va fi consultat in elaborarea unui plan de actiune pentru a sustine turma de zimbri pe timp de iarna. Riscurile raspandirii virusului sunt in scadere, insectele hematofage care il transmit devenind inactive in anotimpul rece. 
In luna mai 2015, turma de zimbri din Armenis va fi eliberata si va deveni prima care traieste in salbaticie, in Carpatii Meridionali, din secolul XVIII-lea incoace. Tot in primavara viitoare, un nou grup de zimbri va fi adus in Muntii Tarcu, in vederea formarii unei populatii viabile de 500 de animale, pana in 2022, se afirma in comunicat. 
Zimbrul e cel mai mare mamifer terestru din Europa. Odinioara, era prezent pe tot continentul, cu exceptia unor zone din Spania, Italia si nordul Scandinaviei. Acum insa, este mai rar decat rinocerul negru, doar 3.403 exemplare, ramanand in toata lumea in libertate sau semi-libertate. Romania e una dintre cele noua tari europene cu zimbri care traiesc in salbaticie. 
De la sosirea zimbrilor in Armenis, localnicii s-au organizat deja intr-o asociatie locala in vederea oferirii unor servicii de agro-turism, iar oaspetii nu au intarziat sa apara. Arhitectura locului cu case tip fortareata, salase banatene din piatra, lemn si tigla din satele invecinate (Sat Batran, Sub Margine, Plopu) sunt o atractie in sine, turistii avand ocazia sa cunoasca maiestriile si indeletnicirile oamenilor din zona. 
De asemenea, Muntii Tarcu sunt parte componenta a uneia dintre ultimele zone salbatice ale Europei, cu suprafete intinse, fara actiune intrusiva a omului, unde procesele naturale se pot desfasura nestingherite. 
Rewilding Europe si WWF-Romania implementeaza acest proiect impreuna cu comunitatea locala din Armenis si din imprejurimi, implicand antreprenori locali, directii silvice, asociatii de vanatoare si tur-operatori. AGERPRES.ro

rewilding europe muntii tarcu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1308 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007103 (s)