News Flash:

Starea de urgenta din Turcia a fost declarata incheiata, dupa doi ani de tentativa esuata de lovitura de stat. Partidul de guvernamant pregateste o lege antiterorism

19 Iulie 2018
649 Vizualizari | 0 Comentarii
Recep Tayyip Erdogan 1

Starea de urgenta declarata in urma cu doi ani dupa o tentativa esuata de lovitura de stat s-a incheiat joi, insa partidul de guvernamant din Turcia pregateste o lege antiterorism care ofera puteri sporite autoritatilor, inclusiv preluand din prevederile starii de urgenta,potrivit agentiei Dpa.
Starea de urgenta a fost initial declarata pe data de 20 iulie 2016, dupa o tentativa esuata de lovitura de stat, in urma careia peste 200 de persoane au fost ucise, iar alte aproximativ 2.000 ranite. Autoritatile, cu aprobarea Parlamentului de la Ankara, au prelungit de sapte ori starea de urgenta, de fiecare data pentru o perioada de trei luni.

In urma tentativei de lovitura de stat din luna iulie 2016, autoritatile turce au arestat peste 77.000 de persoane, iar 140.000 de functionari publici si militari au fost suspendati din functii ori demisi. Persoanele vizate de anchete sunt suspectate ca ar avea legatura cu Fethullah Gulen, un cleric musulman acuzat de Ankara ca ar fi orchestrat tentativa de lovitura de stat militara.

Desi activistii pentru democratie, opozitia si guvernele occidentale au criticat masurile punitive, Ankara insista ca este necesar sa elimine in totalitate presupusa amenintare reprezentata de miscarea clericului Fethullah Gulen.
Clericul musulman Fethullah Gülen, fost aliat al lui Recep Tayyip Erdogan si lider al Miscarii Gülen (Hizmet), care traieste in autoexil in statul american Pennsylvania, a negat orice implicare in complotul esuat si il acuza pe Erdogan ca incearca sa acapareze si mai multa putere.

In locul starii de urgenta, formatiunea de guvernamant, Partidul Justitie si Dezvoltare (AKP) propune o noua lege antiterorism care preia partial unele prevederi ale starii de urgenta, inclusiv permitand politiei sa retina suspectii pentru o perioada intre 48 de ore si 12 zile.

Potrivit proiectului, noua lege ar trebuie sa fie in vigoare timp de trei ani.

Este de asteptat ca proiectul legislativ sa fie adoptat fara probleme, in conditiile in care AKP, in alianta cu Partidul Miscarea Nationalista (MHP, extrema-dreapta), beneficiaza de o majoritate parlamentara confortabila dupa alegerile din luna iunie.

Opozitia a criticat proiectul de lege, sustinand ca prevederile sale permanentizeaza starea de urgenta.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1404 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006051 (s)