News Flash:

Sorin Rosca Stanescu: Liviu Dragnea si mutarea de sacrificiu

18 August 2016
1457 Vizualizari | 0 Comentarii
rosca stanescu
Observ ca, in ultima vreme, din ce in ce mai insistent, este avansata ideea ca viitorul premier al Romaniei, cel rezultat dupa alegeri, sa fieLiviu Dragnea. Deloc intamplator, cred eu, cel mai relevant fan al lui Dragnea in calitate de prim-ministru este Victor Ponta. Am insa toate argumentele sa cred ca aceasta mutare, fie ea si doar teoretica, este de sacrificiu.


De ce a demisionat Victor Ponta din functia de prim-ministru peste noapte, lasandu-si cu gura cascata intreaga echipa de la Guvern si din conducerea partidului? A facut-o fiindca procurorii, pe drept sau pe nedrept, i-au dresat un dosar penal. Si a iesit Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, si a spus ca nu este posibil ca un stat membru UE si NATO sa aiba un premier penal. Desi, nici atunci si nici pana astazi, justitia nu s-a pronuntat, in cazul lui Victor Ponta, prin vreo condamnare. Dar totusi el, atunci, a demisionat. Mai intai de la conducerea partidului si apoi din functia de prim-ministru. Extrem de semnificativ este ca stafeta la varful PSD a preluat-o Liviu Dragnea. Condamnat intr-o prima instanta si apoi definitiv la inchisoare cu suspendare. Condamnat pe drept sau pe nedrept. Dar condamnat. Daca Victor Ponta a incercat sa protejeze imaginea partidului, atunci a zbarcit-o. Pentru ca succesorul sau nu si-a facut niciun fel de problema. Din acelasi motiv, Victor Ponta a plecat si de la Guvern. In conditiile in care dispunea de o majoritate confortabila atat la Camera Deputatilor, cat si in Senat. Iar presedintele Klaus Iohannis ori PNL nu aveau, practic, niciun instrument la indemana pentru a-l debarca. Deci, in aceste conditii, care ar fi ratiunea ca Victor Ponta sa il propuna pe Liviu Dragnea ca viitor prim-ministru? S-o fi schimbat ceva? Dimpotriva, dupa alegerile parlamentare, indiferent de rezultatul acestora si chiar daca PSD impreuna cu ALDE si eventual cu UDMR vor face o majoritate, va fi mult mai dificila instaurarea unui prim-ministru social-democrat. Si cu atat mai mult a lui Liviu Dragnea, care ar urma sa fie desemnat chiar de catre Klaus Iohannis.


Si atunci ce urmareste, de fapt, Victor Ponta? Nu sunt posibile decat doua scenarii. Un scenariu este reprezentat de un fel de aruncare pe horn a lui Dragnea. Declansand un curent de opinie care sa il impinga pe Liviu Dragnea la varful viitorului Guvern, Victor Ponta l-ar putea impinge pe acesta in tocatorul justitiei unde, dupa cum se stie, i s-a pregatit presedintelui PSD un al doilea dosar penal. Observand cum functioneaza lucrurile din propria sa experienta, Victor Ponta s-ar putea sa mizeze pe eliminarea, cu mana altuia, a lui Dragnea care, cinstit vorbind, a devenit principalul sau rival. In felul acesta, Ponta ar crea premisele propriei sale reveniri pe prima scena a politicii.


Mai exista, insa, si un al doilea scenariu care ar putea fi avut in vedere. El este cu o bataie ceva mai lunga. Cunoscand antecedentele, intuind perfect reactia lui Klaus Iohannis si a PNL si stiind bine ca, in Parlament, PSD, impreauna cu aliatii sai, va dispune de o majoritate, Victor Ponta s-ar putea sa mizeze nu neaparat pe o debarcare prin horn a lui Liviu Dragnea, ci mai degraba chiar pe o debarcare a lui Klaus Iohannis. Sau, cine stie?, poate ca va impusca cei doi iepuri dintr-odata. Cum anume? Dupa alegeri, PSD impreuna cu ALDE si, la nevoie, cu UDMR ar putea sa anunte ca au convenit la formarea unei majoritati si ca il propun ca viitor premier pe Liviu Dragnea. Klaus Iohannis, consecvent pozitiei sale anterioare, va refuza, cu certitudine, acest demers. Moment in care PSD poate sa faca o alta propunere, a doua, la fel de neconvenabila pentru Klaus Iohannis. Cum ar fi, de pilda, sa il propuna pe Victor Ponta. Sau pe Calin Popescu-Tariceanu. Presedintele, refuzand, va fi silit sa dizolve Parlamentul. Vor urma alegeri parlamentare anticipate imediat dupa alegerile castigate de PSD. Deci, in conditiile in care PSD este pe val. Si abia acum, la cea de-a doua runda de alegeri, PSD ar putea obtine singur 51%. Si sa puna, la varful Guvernului, pe cine vrea. Dupa care, acuzandu-l pe Klaus Iohannis ca, prin cerbicia sa, a destabilizat tara, sa treaca la suspendarea acestuia.


Alt scenariu, un al treilea, prin care s-ar putea explica insistenta lui Victor Ponta legata de plasarea lui Dragnea in functia de premier nu prea exista.

viitorul premier romaniei liviu dragnea victor ponta klaus iohannis
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1230 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004923 (s)