News Flash:

Soia previne steatoza hepatica

19 Iunie 2014
1441 Vizualizari | 0 Comentarii

Potrivit unui studiu american, proteinele din soia previn acumularea grasimilor in ficat, impiedicand astfel steatoza hepatica, afectiune cunoscuta in popor sub numele "ficat gras".


Persoanele care consuma lapte din soia, dar si tofu sunt protejate de steatoza hepayica, o boala care poate evoulua spre insuficienta hepatica. Efectul benefic se datoreaza proteinelor pe care le contin aceste produse, potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Illinois, SUA, cei care au facut aceasta constatare. Proteinele din soia accelereaza metabolismul grasimilor si previne in acest mod acumularea lor in ficat.


Cercetatorii americani au hranit cu lapte de soia soareci de laborator obezi (excesul ponderal este asociat, de regula, cu steatoza hepatica) si cu lapte obisnuit soareci care aveau o greutate normala. La finalul studiului, specialistii au observat ca soarecii obezi au avut cu 20% mai putine grasimi acumulate in ficat.


Statisticile arata ca nu mai putin de o treime din populatia adulta a Globului are steatoza hepatica, iar numarul celor care dezvolta boala va creste, in contextual epidemiei de obezitate. Consumul de alcool este un alt factor de risc pentru „ficatul gras". Diabetul de tip 2 favorizeaza si el acumularea grasimilor in ficat.


La inceputul acestei luni, o alta echipa de cercetatori, de la Universitatea Delaware, recomanda femeilor aflate la menopauza sa manance zilnic produse din soia pentru a scapa de bufeuri. Tofu si laptele din soia contin fitoestrogeni, substante chimice cu efect similar estrogenului. Acestia sunt recomandati ca tratament pentru simptomele specifice menopauzei.


tofu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1137 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006763 (s)