News Flash:

Soferii care fumeaza in masina in prezenta copiilor sau a femeilor insarcinate ar putea fi amendati

21 Septembrie 2016
513 Vizualizari | 0 Comentarii
sofer fumator
Soferii care fumeaza in masina personala in prezenta femeilor insarcinate sau a copiilor ar putea primi amenda, potrivit unui amendament depus de initiatoarea legii antifumat, deputatul PSD Aurelia Cristea, care a cerut si interzicerea tigarilor electronice in spatiile pentru copii.
''Aceste amendamente pe care le-am sustinut atunci cand initiativa legislativa a ajuns la Comisia de buget, finante se refera, in primul rand, la anularea amendamentelor pe care le-a depus Comisia de sanatate din Senat si care se refereau la actuala lege de interzicere a fumatului in spatiile publice inchise, iar suplimentar intr-adevar am corectat niste lucruri care ni s-au cerut din partea societatii civile si a cetatenilor si care se refera, in primul rand, la introducerea interzicerii tigarilor electronice la spatiile de joaca pentru copii in aer liber, cat si in spatii inchise care a fost omisa in Legea 15'', a declarat deputatul PSD Aurelia Cristea marti.
Ea s-a pronuntat in favoarea introducerii interdictiei de a fuma in masina personala in prezenta femeilor insarcinate si a copiilor.
''Suplimentar, astfel incat este in concordanta si cu Decizia CCR si cu Conventia ONU privind drepturile copilului, interzicerea fumatului in masina proprietate personala daca se afla copii sau femei insarcinate'', a adaugat ea.
Deputatul PSD a afirmat ca exista astfel de prevederi si in legislatia altor tari, oferind exemplu Marii Britanii care anul trecut a adoptat aceasta legislatie pentru a apara drepturile copilului.
Intrebata daca o astfel de interventie a statului in viata cetateanului nu este neconstitutionala, Cristea a afirmat ca ''dreptul la sanatate primeaza'', potrivit CCR.
''Tocmai am explicat ca aceast amendament este in concordanta cu decizia CCR din 27 ianuarie prin care se specifica clar ca dreptul la sanatate este cel care primeaza. Si de asemenea, este in concordanta cu principiile care stau la baza Conventiei Internationale a Drepturilor Copilului. Copilul nu se poate apara, noi trebuie sa fim cei care legiferam astfe incat drepturile lui sa nu fie incalcate'', a spus Cristea.
Deputatul PSD a argumentat ca astfel va creste nivelul de constientizare a cetatenilor, avand in vedere ca amendamentele aduse au scopul de face posibil ca in anul 2035 sa avem prima generatie de copii care sa nu mai fumeze.
Cat priveste cazul femeilor insarcinate care fumeaza, Aurelia Cristea a spus ca ''va ajunge si acolo''. Ea a exclus posibilitatea ca o femeie insarcinata sa isi poata da acordul pentru ca soferul sa fumeze in prezenta sa.
''Nu exista posibilitatea de a-ti da acordul pentru a te imbolnavi tu sau pentru a imbolnavi copilul. Mai ales pentru a imbolnavi copilul. Nu exista posibilitatea unui astfel de acord'', a sustinut Cristea, reamintind ca fumatul produce, in Romania, 42.000 de victime anual.
Cat priveste cuantumul amenzilor, Cristea a precizat ca ''deocamdata'' se pastreaza cel prevazut in Legea 15.
Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat recent ca amendamentele propuse de Comisia de sanatate a Senatului la legea antifumat reprezinta un atentat la sanatatea tuturor cetatenilor si a facut apel la deputati sa le respinga.
Legea antifumat a fost modificata in lunia iunie de senatori, prin refefinirea spatiului public inchis - acesta fiind incadrat de pereti de jur imprejur, prin permiterea fumatului in spatii separate, complet izolate si inscriptionate.
Amendamentele votate de senatori au fost introduse in proiectul de lege al Guvernului privind stabilirea conditiilor pentru fabricarea, prezentarea si vanzarea produselor din tutun si a produselor conexe si de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, care pune in acord legislatia romaneasca cu prevederile europene.
Senatul este prima camera sesizata pentru acest proiect de lege, Camera Deputatilor fiind for decizional.
sursa: zf.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1246 (s) | 34 queries | Mysql time :0.033457 (s)