News Flash:

SOCANT! Spitalul de Arsi: Trei dintre ranitii in Colectiv au murit din cauza infectiilor nosocomiale

3 Decembrie 2015
1261 Vizualizari | 0 Comentarii
colectiv2 1
Trei dintre ranitii in incendiul din clubul Colectiv care au murit la Spitalul de Arsi au facut infectii nosocomiale de mai mare amploare, a declarat doctorul Adrian Stanculea, precizand ca nu poate spune daca acestia puteau fi salvati in situatia unui transfer rapid la clinici din strainatate.
Purtatorul de cuvant al Spitalului Clinic de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri, dr. Adrian Stanculea, seful sectiei Anestezie si Terapie Intensiva, a declarat, joi, ca dupa incendiul din clubul Colectiv in unitatea sanitara au fost internati 27 de raniti, dintre care sase au decedat, trei dintre acestia avand infectii nosocomiale de mai mare amploare.
"Sunt trei pacienti decedati, fiecare medic curant a anuntat familia, nu era sa se ascunda infectia", a precizat Stanculea.
Intrebat daca cei trei mai erau in viata daca nu faceau infectii nosocomiale, Stanculea a spus ca nu poate face o astfel de declaratie, pentru ca leziunile pulmonare, inhalatorii erau extrem de severe. Medicul a precizat ca si alti pacienti au infectii nosocomiale, dar la cei trei acestea au fost de o anvergura mai mare decat la alti pacienti.
Intrebat daca cei trei pacienti puteau fi salvati in situatia unui transfer rapid la clinici din strainatate, Adrian Stanculea a spus ca acestea sunt supozitii, adaugand ca in cazul marilor arsi exista riscul contaminarii, pentru ca nu mai este protectia data de piele, iar in cazul celor raniti in Colectiv exista si infectia de cai respiratorii, plamanii fiind afectati suplimentar.
Stanculea a precizat ca au fost si pacienti transferati care au decedat la spitale din strainatate, dar nu poate spune daca din cauza infectiilor nosocomiale.
Medicul a adaugat ca ranitii in incendiul din Colectiv au fost tratati maximal la conditiile din Romania, au primit tot ce au avut nevoie, au fost tratati in conditiile pe care le-a avut fiecare spital din Capitala unde au fost internati.
In ce priveste transferul pacientilor in strainatate, Stanculea a spus ca nu spitalul decide cine si cand este transferat, ci decizia se ia la solicitarea familiei sau a unei autoritati.
Intrebat daca la Terapie Intensiva exista o singura baie pentru pacienti, Stanculea a confirmat, dar a precizat ca aceasta este sterilizata, nu sunt spalati pacientii unii dupa altii, ci dupa ce se face sterilizarea.
In urma incendiului din 30 octombrie din clubul Colectiv, au murit la fata locului 26 de persoane, iar o alta victima in drum spre spital. Dintre ranitii internati, au mai decedat 33 de persoane, numarul victimelor ajungand, in 22 noiembrie, la 60.
Jurnalistul Catalin Tolontan a publicat, joi, un interviu cu un medic de la Spitalul de Arsi, care nu isi dezvaluie insa identitatea, acesta sustinand ca tinerii raniti in clubul Colectiv "au murit intr-o bomba biologica, din cauza infectiilor intraspitalicesti".
"Multi dintre raniti au murit cu zile. La noi, la Spitalul de Arsi, majoritatea au murit cu infectie cu diversi germeni, dintre care cel mai agresiv este piocianicul. Vorbesc cu certitudine despre Spitalul de Arsi, dar stiu de la colegi de la alte spitale ca situatia este asemanatoare. (...) La noi, cei care au scapat din foc au fost omoriti de bacteriile care infecteaza spitalele si nimeni dintre sefii sistemului sanitar n-a avut curajul sa spuna asta", sustine medicul in interviul citat.
"Ranitii au murit nu doar din piocianic. Au murit si din acinetobacter, un germene de asemenea foarte agresiv. Am avut cazuri in care analizele bolnavilor indicau prezenta a patru, cinci bacterii! Nu au avut nici o sansa nici daca au ajuns in strainatate ca au ajuns deja suprainfectati", ar mai fi spus medicul in interviu.
Doctorul a aratat, potrivit lui Tolontan, ca la Spitalul de Arsi "oamenii mor pe capete de ani de zile din cauza septicemiei dezvoltate din bacterii" si ca unii dintre raniti puteau fi transportati in strainatate.
"Infectiile cu bacterii apar, din experienta noastra, cam din ziua a cincea. Ar fi fost timp. Intubati, ei puteau fi transportati. (...) Oamenii mor pentru ca acesti germeni intraspitalicesti sut foarte agresivi si rezistenti. Iar bacteriile devin imune pentru ca, in spitale, se folosesc in exces antibiotice. Dar asta e alta discutie. Revenind, piocianicul este rezistent la orice antibiotic, mai putin la colistin. Numai ca daca folosesti colistin in exces atragi insuficienta renala", a aratat medicul, potrivit lui Tolontan. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1215 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007706 (s)