News Flash:

Situatie DISPERATA la Spitalul CFR Timisoara. Ce li s-a intamplat angajatilor. Acestia se REVOLTA

6 August 2014
1295 Vizualizari | 0 Comentarii
Medicii de la Spitalul CFR din Timisoara s-au trezit cu salariile taiate, in urma unei decizii a instantei. Angajatii sunt revoltati pentru ca li s-au taiat sporurile – pana la 75 la suta din salariu in unele cazuri.
Daca in cazul medicilor de la chirurgie taierile incep de la 8 la suta, la personalul mediu si auxiliar – asistente, infirmiere – taierile sunt mult mai drastice: 50 – 75 la suta.
Practic, daca pana astazi o asistenta castiga 1200 de lei lunar, de acum inainte suma va fi injumatatita. Sunt afectati de aceasta decizie aproximativ 50 de persoane care lucreaza la Spitalul CFR din Timisoara. Este vorba despre personalul care lucreaza pe sectiile ATI, Bloc Operator, Laborator, cei de la compartimentul de Morfo-Patologie si medicii care lucreaza pe sectiile chirurgicale.
In 23 iulie s-a primit o sentinta definitiva si irevocabila intr-un proces pe care Spitalul CFR il avea cu Curtea de Conturi, prin care se anuleaza mai multe sporuri pentru peste 50 de angajati din spital. Conform sentintei, sporurile acordate din 2009 ar fi fost date nelegal si sunt sistate, scrie Tion.ro. La controlul Curtii de Conturi s-a descoperit ca lipseau vize anuale pe niste buletine de determinare a noxelor. Acum, angajatii trebuie sa dea si banii din sporuri inapoi, pe trei ani de zile. Aceasta este cea de-a doua etapa, care implica o calculare a acestor sume. Noul regulament de reglementare a sporurilor apare abia in 2015. Se pare ca acesta le-ar fi favorabil angajatilor de la CFR. Pana atunci insa sentinta trebuie respectata.
Personalul auxiliar este cel mai defavorizat – in cazul acestora s-au taiat sporuri de 50 – 75 la suta din salariu. Conducerea spitalului spera ca dupa obtinerea buletinelor de determinare a noxelor situatia sa reintre in normal, iar angajatii sa obtina inapoi sporurile la salarii.
“Este o decizie irevocabila. Managerul, conform legii, are obligatia de a pune aceasta decizie in aplicare, imediat dupa comunicarea sentintei. Punerea in aplicare inseamna suspendarea acordarii acestor sporuri pana cand se intrunesc conditiile legale, pana cand avem in regula acele buletine. Noi speram cat de repede. Exista anumite probleme birocratice si legislative, noul cod de reglementare a acordarii sporurilor inca nu a aparut si se merge pe vechiul regulament, avem un fel de vid legislativ”, spune managerul Spitalului CFR Timisoara Cristian Mot.
Angajatii vizati deja au initiat o actiune in instanta impotriva acestei decizii.
“Speram ca aceasta situatie sa se rezolve cat mai repede pe cale legala si oamenii sa-si poata primi sporurile cat mai repede inapoi. Toata lumea se prezinta la lucru, dar e o evidenta stare de nemultumire, pe deplin justificata. Oamenii spun – noua ni se pretinde in continuare sa desfasuram activitatea normal, in conditiile in care noi nu-i putem plati corespunzaror si nu le putem acorda niste drepturi. In unele cazuri e vorba de situatii absolut dramatice. E un drept care li s-a acordat prin lege. Angajatii nu au nici cea mai mica vina”, spune Cristian Mot.
Taierile salariale difera de la medici la asistente si personal mediu auxiliar. Un medic care lucreaza pe o sectie chirurgicala are un spor intre 8 si 15 la suta. Un cadru mediu sau medicii care lucreaza pe ATI au sporul mult mai mare, la fel si personalul mediu si auxiliar care lucreaza in blocul operator – 50-75 la suta. Asistentele si infirmierele, cu un salariu de 1200 de lei, raman cu 600 de lei, ori mai putin.

salariile taiate
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1298 (s) | 23 queries | Mysql time :0.031998 (s)