News Flash:

Singura femeie care a avut grija cetatea Sarmizegetusa Regia, va fi premiata la Deva

13 Noiembrie 2013
1259 Vizualizari | 0 Comentarii
Singura femeie care a avut în pază cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, Lucreţia Râmbetea, va fi răsplătită sâmbătă, la Deva, de societatea civilă, în cadrul unei campanii intitulate 'Premianţii fără premii', acţiunea fiind dedicată promovării acelor oameni care preferă mai mult să lucreze în anonimat, departe de mijloacele publicităţii.

Organizatorii campaniei, membrii Grupului Voluntar de Sprijin al Arboretumului (GVSA) Simeria, afirmă că Lucreţia Râmbetea şi-a dedicat ultimii 17 ani activităţilor de întreţinere a monumentului UNESCO din Munţii Orăştiei, iar pentru aceasta străbătea zilnic, pe jos, câte 14 kilometri, fără să aştepte o altă răsplată în afara salariului de muncitor necalificat.

'Lucreţia Râmbetea a bătut zilnic drumul către fosta capitală a Daciei, Sarmizegetusa Regia, pentru a întreţine un vestigiu istoric înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Însumat, a străbătut peste 60.000 de kilometri sau altfel spus, a ocolit planeta pe la Ecuator, o dată şi jumătate. Prin ploaie sau pe arşiţa verii, prin zăpadă până la genunchi sau prin noroaiele munţilor, a plecat zilnic de acasă pentru a-şi face datoria, fără să aştepte vreo răsplată specială pentru asta', a declarat miercuri reprezentantul GVSA, Dan Terteci.

În cei 17 ani, în care a avut grijă de cetatea dacică, Lucreţia Râmbetea a desfăşurat acea muncă pe care puţini o sesizează atunci când vizitează un monument istoric: a curăţat monumentele de muşchi, a cosit iarba sau a măturat frunzele căzute pe fostul drum al dacilor. În plus, femeia aducea la cetate şi o traistă cu insigne şi pliante despre cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, promovând monumentele în rândurile turiştilor care ajungeau la Sarmizegetusa Regia.

Premierea Lucreţiei Râmbetea, sâmbătă, coincide cu Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO.

Campania 'Premianţii fără premii' îşi propune să aducă în atenţia opiniei publice oameni simpli, care au fost mai puţin mediatizaţi. Aceştia sunt recompensaţi, în mod simbolic, printr-o diplomă şi un buchet de flori, în cadrul unei acţiuni desfăşurate la statuia regelui Decebal, din centrul municipiului Deva. Printre cei premiaţi se numără o elevă care a escaladat patru dintre vulcanii lumii, un pompier ca salvat de la moarte o tânără sau preşedintele unei asociaţii care s-a implicat în punerea în valoare a Peşterii Bolii, din Valea Jiului, transformată acum într-o inedită sală de concerte. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1151 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005429 (s)