News Flash:

Singura clinica de recuperare neuromotorie din Caras-Severin risca sa-si inchida portile

9 Iulie 2014
2804 Vizualizari | 0 Comentarii
 Finantarea unitatilor medicale din bugetul public a generat, la Resita, un conflict intre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Caras-Severin si Asociatia de Binefacere Pro Vitam, singura clinica de recuperare neuromotorie din judet. 
Clinica risca sa-si inchida portile, dupa ce Casa de Sanatate a diminuat numarul de paturi pentru care asigura finantarea, precizeaza reprezentantii Pro Vitam. Centrul de recuperare neuromotorie Pro Vitam a fost nevoit sa faca reduceri de personal si sa-si restranga activitatea, deoarece, la contractarea numarului de paturi cu Casa Judeteana de Sanatate, a pierdut o buna parte din finantare. 
'Din pacate suntem in situatia de a nu mai beneficia de contractarea cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Nu stiu sa va spun motivele pentru care s-a luat aceasta decizie, stiu doar ca am participat la aceeasi licitatie ca si celelalte spitale publice, in conditiile in care se contracteaza si in acest an acelasi numar de paturi, doar ca de la nivelul Asociatiei de Binefacere Pro Vitam se vor lua 25 de paturi, care se vor distribui catre celelalte spitale. Noi consideram ca toate criteriile dupa care s-a hotarat acest lucru sunt discriminatorii. In plus, nu poti sa lasi un spital sa functioneze la 18% din capacitate, in conditiile in care celelalte spitale sunt contractate la capacitatea de 80-90%. Prin urmare, tind sa cred ca se doreste inchiderea Pro Vitamului', a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Marinela Rotariu, presedintele Asociatiei de Binefacere Pro Vitam Resita. 
Conducerea CJAS Caras-Severin sustine, insa, ca hotararea a fost luata in mod justificat, dupa ce in mai multe spitale publice au fost angajati medici pe diferite specialitati pe care, pana acum, nu le aveau. 
'Noi am avut, in acest an, 1.498 de paturi, stabilite prin Hotarare de Guvern. Impreuna cu Directia de Sanatate Publica, am decis sa crestem numarul de paturi la Spitalul Judetean de Urgenta Resita. La Resita, avem in relatie cu CJAS un medic gastro-enterolog si un medic nefrolog, fapt pentru care a fost nevoie sa creasca si numarul de paturi. La Moldova Noua am crescut numarul de paturi, aducand un internist si un pneumolog. La Otelu-Rosu, avem un compartiment nou, de ortopedie. Cresterile la celelalte spitale nu sunt mari, in medie cu cinci paturi', a explicat Tudorita Nicula, directorul CJAS Caras-Severin. 
Reprezentantii Casei Judetene de Sanatate vorbesc si despre nereguli la centru, printre care sunt si cele legate de contractele cadrelor medicale.
In timp ce presedintele Asociatiei de Binefacere Pro Vitam Resita spune ca a inmanat deja preavizele pentru 14 persoane, iar de luna viitoare, probabil, vor pleca acasa toti angajatii, conducerea CJAS Caras-Severin afirma ca la acest spital sunt angajate doar doua persoane, iar tot restul personalului este angajat pe prestari servicii. 
'Afectiunile acute au prioritate, ceea ce este si normal. De asemenea, spitalele publice deservesc intreaga populatie a judetului si sunt axate pe afectiuni acute. Pentru bolile cronice, punctajele si sumele alocate sunt mai mici. Noi le-am recomandat celor de la Pro Vitam sa isi faca spitalizare de zi, pentru ca au spatiu excedentar si sa angajeze medici si pentru alte afectiuni, iar in acest fel sa le creasca si veniturile. Consider ca veniturile Pro Vitam nu sunt mici. Doar pentru spital au un venit de 44.156 lei, iar in ambulator, de circa 30 mii lei. Practic, acest furnizor privat ajunge la aproximativ 90 mii lei pe luna, suma cu care, cred eu, se poate descurca', spune Tudorita Nicula. 
Centrul Pro Vitam a fost infiintat in anul 2007 si asigura asistenta socio-medicala, ingrijire, recuperare si reabilitare pentru persoanele cu deficiente neuro-psihomotorii si locomotorii. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1261 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007139 (s)