News Flash:

Simptomele cancerului mamar pe care le ignoram mereu

8 Septembrie 2017
1204 Vizualizari | 0 Comentarii
cancer mamar
Una din 6 femei din Romania este diagnosticata cu cancer de san, iar doua din trei cazuri sunt depistate in stadii avansate ale bolii cand, din pacate, este prea tarziu.


Esti una dintre femeile care nu merg la medic? Ti-e frica de ce o sa afli? Ti-e jena? Nu ai bani? Cancerul de san, depistat in stadii incipiente, are sanse de vindecare in procent de 95%. Asadar, mergi la control! Ai toate motivele!


Cancerul de san in cifre


Cancerul de san este cel mai frecvent tip de cancer in randul femeilor la nivel mondial, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

In fiecare an, 1.676.633 de cazuri noi sunt diagnosticate in lume, iar peste 520.000 de femei mor din cauza acestei boli. Asta inseamna ca undeva in lume, la fiecare minut care trece, o femeie moare din cauza cancerului de san.


Situatia in Romania – 25 de femei sunt diagnosticate zilnic cu cancer de san, principala forma de cancer care afecteaza femeile din tara noastra. Urmatoarele tipuri de cancer, in ordinea incidentei, sunt: cancerul colorectal, cervical, pulmonar, ovarian, uterin, cancerul de pancreas si cel de stomac.


*Sursa cifrelor este studiul din 2012 al Agentiei Internationale de Cercetare a Cancerului din cadrul OMS, Globocan.


Cum se face autoxaminarea sanilor


Cancerul de san se poate trata daca il depistezi la timp! Tot ce trebuie sa faci este sa iti examinezi sanii in fiecare luna (dupa 7-14 zile de la prima zi de menstruatie), iar daca descoperi ceva diferit sa mergi la medicul de familie.


Lucrurile care ar trebui sa le trimita pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelari, modificari de forma, culoare sau simetrie, plieri, mameloane intoarse inauntru, secretii.



Semnele care anunta cancerul de san


1 Un nodul (nou) Femeile care depisteaza, la palparea lunara, un nodul (nou) fie in interiorul sanului, fie la subrat ar trebui sa mearga la medic. Nodulii nu sunt neaparat manifestari ale cancerului mamar. In majoritatea cazurilor, nodulii sunt, de fapt, chisturi mamare (saculeti plini cu lichid) necanceroase, dar trebuie investigati.


2 Modificarile de marime sau de forma ale sanilor Cancerul mamar poate modifica radical modul in care arata si se simt la palpare sanii. Modificarile care ar trebui sa le ingrijoreze pe femei sunt cele care apar in afara perioadei menstruatiei, sarcinii, alaptarii si care nu pot fi asociate cu inaintarea in varsta sau cu scaderea ori cresterea importanta in greutate.


3 Inflamatii si pete rosiatice Nu toate tipurile de cancer mamar se manifesta prin aparitia unor noduli. Exista un tip de cancer de san cel inflamator, care se poate manifesta mai mult ca o infectie a sanului: cu inflamatii si roseata. Desi este mult mai rar intalnit decat cancerul clasic (cu noduli), acest tip de boala oncologica este foarte agresiv si necesita interventia imediata a medicilor specialisti.


4 Portiuni de piele uscata si descuamata sau aspectul de coaja de portocala Cancerul mamar inflamator poate provoca, de asemenea, modificari la nivelul pielii sanilor. Uneori, cancerul mamar este anuntat de aspectul de coaja de portocala al unuia sau ambilor sani.


5 Inversarea mameloanelor sau scurgeri mamare Cancerul de san poate provoca modificari si la nivelul mameloanelor. Daca, dintr-o data, mameloanele sunt inversate (in loc sa fie proeminente, la frig, de exemplu, intra in piele) sau daca observi scurgeri mamelonare, trebuie sa mergi de urgenta la medic.


Ecografie VS Mamografie


Aceste doua metode imagistice se completeaza, nu se exclud.

Ecografia este o investigatie non-invaziva de analiza a sanului cu ajutorul ultrasunetelor, singura relevanta pentru femeile cu varsta sub 40 de ani. Aceasta nu doare, nu prezinta riscuri si nu este o metoda iradianta, insa nu este 100% sigura pentru depistarea tumorilor iar nodulii de mici dimensiuni nu sunt descoperiti. In situatii exceptionale, cand exista suspiciune intemeiata din partea medicului, pot exista recomandari pentru a face mamografie, chiar si sub 40 de ani.


Mamografia se realizeaza doar la recomandarea medicului, in functie de istoricul medical, in special dupa varsta de 40 de ani. Aceasta este o metoda iradianta, cauzeaza un mic disconfort din cauza presiunii aplicate pe san, dar are capacitatea de a descoperi nodulii foarte mici, deci de a depista in faza incipienta cancerul de san.

„Mamografia este, de regula, contraindicata femeilor sub 40 de ani, deoarece exista mai mult tesut glandular si nu sunt evidentiate eventuale leziuni” explica Dr. Dan Jinga, medic primar oncologie medicala.


Ambele investigatii sunt decontate de catre Casa Nationala de Asigurari de Stat, in conditiile in care pacienta merge cu bilet de trimitere de la medicul de familie la specialistul desemnat.


10 metode de prevenire a cancerului de san


„Preventia e cea mai buna metoda pentru a evita aparitia cancerului de san. Proiectul Planeta Roz (www.planetaroz.ro), derulat de Asociatia M.A.M.E., cu sprijinul ING Asigurari de Viata si AVON, ofera suport si consiliere femeilor care doresc sa afle mai multe despre cancerul de san”, spune Maria Culescu, fondatoarea Asociatiei nonprofit M.A.M.E. si fost bolnav de cancer.


Pe langa autoxaminarea sanilor si prezenta la medic, pentru efectuarea preventiva a ecografiei sau mamografiei, tineti cont de urmatoarele 10 sfaturi pentru a tine la distanta cancerul mamar:


Evitati sa deveniti supraponderala. Obezitatea creste riscul de cancer mamar dupa menopauza, perioada cand incidenta aceste afectiuni este maxima.

Evitati terapia de subtitutie hormonala. Daca totusi trebuie sa luati hormoni pentru a imblanzi simptomele menopauzei, evitati medicamentele cu progesteron sau utilizati-le numai 3 ani.

Hraniti-va sanatos. Mancati cat mai multe fructe si legume, cereale integrale si consumati cat mai putine bauturi carbogazoase si grasimi. Proteinele se pot obtine din piept de pui si peste, renuntati la carnea de porc sau limitati consumul.

Consumati alcool cu moderatie sau deloc. Bauturile alcoolice cresc riscul de cancer mamar.

Faceti sport. Exercitiul fizic este asociat cu un risc scazut al bolii.

Faceti miscare in fiecare zi. Studiile au aratat ca efortul fizic reduce riscul de cancer mamar cu 10-30%.

Daca luati medicamente blocante ale estrogenului si aveti peste 60 de ani, consultati medicul curant asupra posibilelor efecte adverse ale unora dintre aceste substante.

Nu fumati. Pe langa alte efecte negative, fumatul o perioada indelungata este asociat cu un risc crescut al cancerului mamar.

Participati la sondaje si campanii care implica preventia cancerului mamar.

romania stadii avansate bolii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1217 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006031 (s)