News Flash:

Simpozion international despre Revolutia din Decembrie 1989, la Timisoara

4 Decembrie 2014
1632 Vizualizari | 0 Comentarii
Palatul Administratiei din Timisoara a reunit, miercuri, zeci de participanti la simpozionul international cu tema „25 de ani dupa: Ce am visat? Cum ne-am trezit?” in cadrul carui adevaruri istorice si aspecte controversate legate de Revolutia din Decembrie 1989 de la Timisoara sunt dezbatute de invitati de marca, cercetatori, politologi si istorici din Romania, Republica Moldova, Germania, Franta, Belgia.
„Sunt teme mult disputate in acesti 25 de ani, sunt chestiuni multe care trebuie lamurite, pentru a corecta multe din opiniile personale ale unor indivizi care nu au nimic in comun cu cercetarea istorica. Personal, cred ca unul este momentul istoric al Revolutiei din Decembrie 1989, care a inlaturat comunismul si pe dictator, si alta este chestiunea felului in care a fost condusa tara ulterior. Traim intr-o confuzie permanenta in care nerealizarile noii puteri se ascund in spatele legitimitatii Revolutiei Romane si acest lucru nu este corect pentru ca amestecandu-le, lumea ramane cu o frustrare legata de acest eveniment deosebit, care a schimbat radical viata romanilor si a Romaniei”, a spus dr. Traian Orban, presedintele Asociatiei Memorialul Revolutiei din Timisoara.
Scriitorul Romulus Rusan sustine ca nemultumirea dainuie in randul populatiei dupa 25 de ani de la Revolutie deoarece s-au degradat acele idealuri care au trezit entuziasmul in sufletele si in crezul a milioane de romani, scrie ziuadevest.ro. „Au fost valuri si valuri. Eu cred ca acum suntem pe un val bun si am lansat o expresie; cred ca in urma alegerilor (prezidentiale n.r.) din aceasta toamna a avut loc o 'resetare a Revolutiei', deci putem sa speram din nou ca vorba va fi vorba, ca se va putea discuta normal si, in consecinta, evolutia pe linie legislativa, juridica, sa fie una normala si nu una cu toane, cu schimbari si cu minciuni”, a afirmat Romulus Rusan.
Ana Blandiana, cea care a dat numele temei simpozionului, a argumentat ca acesta este sentimentul pe care-l traieste vizavi de Revolutie. „Este clar ca am visat nesfarsit si ca toata problema noastra la 25 de ani este in ce masura visul nostru a rezistat. Sigur, am devenit liberi. Titlul temei simpozionului l-am dat in urma cu cateva luni, cand organizam evenimentul. Intre timp, istoria a inaintat si poate ca in aceasta toamna a fost un moment de trezire - daca te gandesti la cati tineri, care nu au votat niciodata, au facut-o acum. Iar trezirea va insemna faptul ca chiar o sa incepem sa fim, fiecare, responsabil pentru tot, sa nu mai asteptam de la o clasa politica ce oricum nu e in stare sa faca nimic, cel putin in forma in care exista ea acum”, a spus Ana Blandiana, care va primit joi titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest Timisoara.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1297 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005924 (s)