News Flash:

Sigur nu stiai asta! Iata cate beneficii are pentru organism tuica de prune

28 Noiembrie 2015
4785 Vizualizari | 1 Comentarii
tuica
Un studiu american spune ca, in cantitati moderate, populara tuica de prunapoate proteja inima si poate trata anumite probleme ale stomacului si bilei.

Bautura cea mai populara in randul romanilor este, mai nou, medicament. Nu e minciuna, studiile biochimistilor americani confirma inca o data ca batranii nu greseau deloc atunci cand alungau bolile cu leacuri in care „picurau” si traditionala bautura. Consumata cu moderatie- nu mai mult de 30 de mililitri pe zi- poate combate cu succes bolile de inima, de stomac si problemele la bila, care fac viata un calvar multor romani.

Care este insa secretul acestor vindecari miraculoase? Cercetatorii americani au descoperit ca o enzima prezenta in cactusul Karroll viridis enoae se gaseste in cantitati de opt ori mai mari in tuica de prune. „Aceasta substanta are rolul de a reduce depunerile de colesterol de pe arterele care transporta sangele catre inima si este prezenta in peste o suta de medicamente naturiste cu rol in prevenirea aterosclerozei si, implicit, a infarctului miocardic. Consumul zilnic a 30 de ml de tuica de pruna poate substitui insa cu succes acest tratament, la un pret mult mai mic”, spune Marius Radu, cercetator in cadrul Academiei Romane.

Intareste anemicii si combate constipatia

Un alt grup de cercetatori, de aceasta data germani, a descoperit in tuica sase tipuri de substante care hranesc celulele rosii ale sangelui si care cresc cu 120% viteza de producere a hemoglobinei. Desi tuica are un continut bogat in fier, acest lucru nu inseamna ca anemia se previne printr-o cura cu „suc de pruna”, in lipsa unei alimentatii corespunzatoare.

Un alt beneficiu pe care il aduce tuica slaba organismului este reglarea functiilor hepatice, gratie continutului de vitamine A, B, C, D1 si D2, nedegradabile termic si usor de asimilat. Bautura se recomanda in dischinzeii biliare, disfunctii ale ficatului provocate de o slaba irigare cu sange a acestuia sau chiar constipatie.

Pentru efecte maxime, tuica este indicata a aperitiv cu 10-15 minute inainte de servirea mesei de pranz (nu la micul-dejun!), pentru ca favorizeaza absorbtia nutrientilor din alimente. In acest caz, nu trebuie sa mai consumati alte bauturi alcoolice la masa.

Lacomi: „Romanii nu apreciaza corect cantitatea”

Nutritionistii romani se feresc sa vorbeasca despre beneficiile alcoolului, pe motiv ca acesta este „un punct sensbil” la romani. „Tuica face parte din categoria bauturilor distilate, iar noi ne ferim sa le recomandam pe acestea. Aveam un profesor in facultate care era adeptul unei cantitati mici de tuica, inainte de masa, a la long, insa nu vad ce efecte ar avea o bautura care contine apa si extarctul acela din pruna. Exista studii care spun ca alcoolul in cantitati mici scad probabilitatea de boli cardiovasculare, insa acestea sunt discutabile. In plus, perceptia oamenilor asupra cantitatii este diferita”, este de parere nutritionistul Corina Zugravu.

„Am vazut atatea cazuri de hepatita, ciroze, chiar nu pot sa vorbesc despre alcool ca medicament”, adauga nutritionistul Lygia Alexandrescu.

„Subtiaza” sangele si activeaza neuronii

Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat calitatile terapeutice ale alcoolului. In cantitati mici, s-a dovedit ca acesta poate fluidifica sangele, prevenind astfel formarea cheagurilor de sange, are un efect pozitiv asupra neuronilor si poate stimula memoria. Mai mult, consumul moderat la persoanele de peste 60 de ani amelioreaza capacitatile cognitive si reduce riscul de dementa si Alzheimer.

Protectia inimii se bazeaza pe cresterea colesterolului bun concomitent cu scaderea nivelului colesterolului „rau” si a trigliceridelor. “O meta-analiza din 2002 a mai multor studii a aratat ca, indiferent de cantitate, vinul reduce cu 32% riscul cardiovascular, iar berea, cu 22%. Recent, un alt studiu care a luat in calcul si dozele, a aratat ca si berea, si vinul protejeaza inima in aceeasi masura”, a declarat medicul Licia Iacoviello, de la “Naples University”, Italia.

Nu recuperati la sfarsitul saptamanii!

Autoritatile in domeniul sanatatii au stabilit limitarea consumului de alcool la doua pahare /zi (20-30g de alcool) pentru barbati si la un pahar /zi (10-15 g alcool) pentru femei, aceste cantitati fiind considerate suficiente pentru a asigura buna dispozitie, fara riscul efectelor nocive pe termen lung.

Ele reprezinta un aport maxim posibil in 24 de ore si nu doza zilnica medie. Adica unei persoane care nu a consumat alcool toata saptamana nu i se recomanda sa bea mai mult de doua pahare la sfarsitul acesteia daca nu doreste sa se expuna riscurilor. (sursa: doctorulzilei.ro)

inima medicament
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1154 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006846 (s)