News Flash:

Sigur nu stiai asta! Ce iti spune lungimea degetelor despre starea de sanatate

9 Mai 2016
1420 Vizualizari | 0 Comentarii
degete
Numeroase studii stiintifice au descoperit legaturi surprinzatoare intre lungimea degetelor si predispozitia la o anumita boala. Cel mai des, atentia cercetatorilor s-a asupra raportului dintre inelar si aratator

De obicei, inelarul barbatilor are tendinta de a fi mai lung decat degetul aratator, in timp ce la femei este exact invers. Femeile care au un tipar "masculin", cu degetul inelar mai lung decat aratatorul, au un risc de doua ori mai mare de a suferi de artroza, potrivit unui studiu din 2008. 

Studiul a descoperit ca artroza genunchilor este mai des intalnita la barbatii si femeile care aveau degete inelare mai lungi, dar acest efect este mai pronuntat la femei.

Aratatorul mai lung, risc de cancer de san

Pe de alta parte, degetul aratator mai lung este asociat cu un risc mare al cancerului la san la femei si cu un risc scazut al cancerului de prostata la barbati. Un studiu realizat in anul 2010 a descoperit ca barbatii cu un aratator mai lung decat inelarul aveau cu 33% mai putine sanse de a suferi de cancer la prostata.

De ce? Oamenii de stiinta nu vorbesc despre o certitudine, insa cred ca lungimea degetelor este afectata de expunerea la cantitati variate de testosteron si estrogen din timpul dezvoltarii fetale. 

Inelare mai lungi indica o expunere prenatala mai mare la testosteron, in timp ce degetele aratatoare mai lungi sugereaza o expunere mai mare la estrogen. Deoarece cancerul la san este alimentat de estrogen, degetele aratatoare mai lungi indica un risc mai mare la cancerul la san, iar testosteronul in cantitati mai mari este legat de incidenta ridicata a cancerului la prostata.

In ceea ce priveste relatia cu artroza, oamenii de stiinta nu au o explicatie clara, dar cred ca ar putea avea legatura cu modul in care hormonii afecteaza cresterea timpurie a oaselor.

Ce trebuie facut

Femeile care au degete inelare mai lungi ar trebui sa fie putin atente la articulatii slabite sau dureroase, in special la genunchi, si sa mearga la medic in cazul in care au dureri sau sufera leziuni.

Barbatii care ar putea fi predispusi la cancerul la prostata ar trebui sa fie proactivi cu privire la testarea PSA si sa vorbeasca cu doctorii despre o testare in plus.

Toate femeile ar trebui sa faca mamografii in mod regulat pentru depistarea cancerului la san. Daca sunt semne ca ar exista un risc mai mare, vorbiti cu medicul despre o frecventa mai crescuta a mamografiilor sau eventual programarea pentru un RMN.

Unii cercetatori cred ca lungimea degetelor ar trebui folosita ca un criteriu pentru mai multe teste de depistare a cancerului, insa este un subiect controversat. intre timp, folositi-l ca un posibil indiciu si incercati sa fiti proactivi cu privire la testele medicale.

inelarul barbatilor degetul aratator artroza
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1199 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004950 (s)