News Flash:

Sibiu - singurul judet cu cele mai spectaculoase sosele alpine, Transfagarasanul si Transalpina

20 August 2014
2178 Vizualizari | 0 Comentarii
Sibienii se pot considera norocosi pentru ca au o legatura directa cu cele mai spectaculoase sosele alpine din Romania, Transfagarasanul si Transalpina.
"Prin judetul Sibiu trec cele mai inalte drumuri nationale din Romania si, totodata, cele mai spectaculoase de la noi. Este vorba de Transfagarasanul, recunoscut ca cel mai spectaculos drum de munte din Europa si Transalpina. Tot din infrastructura de transport rutier mai face parte si autostrada A1, care va lega Marea Neagra de vestul Romaniei si care este functionala pe o portiune de 40 de kilometri in judetul Sibiu. (...)
Distanta maxima din Sibiu spre orice colt al Romaniei este de maxim 400 de kilometri, iar toata aceasta infrastructura va atrage investitori si va dezvolta turismul. Judetul Sibiu atrage cei mai multi turisti din Romania, dupa Bucuresti, pe durata intregului an, nu doar sezonier", a explicat, la randul sau, pentru AGERPRES, Ioan Banciu, vicepresedintele Consiliului Judetean Sibiu.
Potrivit acestuia, zona turistica din Muntii Fagaras, cea traversata de Transfagarasan, are o importanta dezvoltare. Consiliul Judetean Sibiu a investit masiv, asigurand o baza moderna Salvamont, cu patrule permanente si, mai ales, drumuri de acces modernizate care sa faca legatura cu Transfagarasanul.
"Avem in intentie sa dezvoltam zona nord — Fagaras, Balea, Valea Porumbacului. Posibilitatea de amplasare de partii la peste 2.000 de metri altitudine arata ca va fi o zona de viitor in dezvoltarea sporturilor de iarna", a precizat Ioan Banciu. 
Transfagarasanul, redescoperit de romani mai ales dupa ce britanicii de la "Top Gear" l-au promovat ca fiind cel mai frumos drum din Europa, este plin de turisti. Soseaua a fost construita pentru a lega cele doua provincii istorice romanesti, Transilvania si Tara Romaneasca. Prima strabatere a Muntilor Fagaras pe aceasta cale a avut loc la 20 septembrie 1974.
In urma unei munci titanice, timp de patru ani, cei 5.000 de constructori, majoritatea cadre militare, au reusit sa dea in folosinta drumul care va deveni cunoscut si recunoscut de catre oricine vede in fotografii sau pe viu curbele sinuoase ce serpuiesc inspre creste montane abrupte.
Soseaua, cunoscuta si ca DN 7C, are o lungime de 151 km. Porneste de la kilometrul 0, din Bascov (judetul Arges) si se incheie in zona comunei Cartisoara, judetul Sibiu, unde se uneste cu DN1 (E68).
Peisaje spectaculoase — drumul sinuos, cascada Balea si lacurile glaciare — altitudinea de 2.034 m pe care o atinge soseaua in zona caldarii glaciare Balea, parcurgerea celui mai lung tunel rutier din Romania (887 m) fac din Transfagarasan traseul preferat pentru soferi, ciclisti, motociclisti si amatorii de drumetii montane. Nu intamplator, specialistii de la "Top Gear" l-au numit "un drum fabulos, cel mai uimitor pe care l-am vazut vreodata!". 
Capabil sa taie respiratia si celor mai sceptici, Transfagarasanul strabate Parcul Natural Golul alpin al Muntilor Fagaras si Siturile Natura 2000 Muntii Fagaras si Piemontul Fagaras. Cu putin noroc de vreme buna, inca mai poti vedea capre negre sarind printre stanci sau poti admira pajisti intregi de bujori de munte ce incoroneaza in perioada verii o flora spectaculoasa.
Reteaua de trasee montane marcate faciliteaza accesul montaniarzilor la cele mai inalte varfuri din Carpatii Romaniei: Vf. Moldoveanu (2.544 m) si Vf. Negoiu (2.535 m). Alaturi de drumetie, in sezonul estival se poate practica alpinismul, ciclismul, echitatia, zborul cu parapanta, tiroliana, pescuitul sau vanatoarea sportiva.
Oferta diversificata de servicii turistice si de agrement sunt motive in plus pentru a alege aceasta zona ca destinatie de vacanta. Infrastructura turistica din zona — cabanele, hotelurile si pensiunile — cu o capacitate totala de 900 de locuri si categorii de confort de la 1 la 4 stele/flori, concureaza in oferte si servicii diverse.
Coborand versantul nordic, inspre poalele Fagarasilor, se ajunge in satul Cartisoara, unul dintre "cele mai frumoase sate din Romania", locul de nastere a lui Badea Cartan, in memoria caruia functioneaza astazi Muzeul Etnografic ce ii poarta numele. Localitatea se mandreste cu cele doua biserici din piatra, construite la inceputul secolului XIX, a caror pictura poarta semnatura familiei de zugravi Grecu, renumiti in intreaga zona pentru modul personal, moralizator, de a interpreta scenele biblice si societatea si de a le reda in icoane.
Spectaculosul Transfagarasan ii provoaca anual pe sportivii de performanta sa isi testeze abilitatile in cadrul competitiilor internationale: Turul Ciclist al Sibiului, Red Bull Romaniacs. Urmatoarele evenimente mult asteptate de catre public sunt Festivalul Cuca (29-31 august) si Zilele Culturale ale judetului Sibiu (27-28 septembrie).
"Dragi calatori, drumul alpin este deschis doar patru luni pe an, in perioada 1 iulie — 31 octombrie. Cronometrul a pornit. Nu uitati echipamentul adecvat si aparatele foto. In tara norilor vei petrece o vacanta despre care veti avea de povestit", a declarat, pentru AGERPRES, Simina Manea, director al Asociatiei Judetene de Turism Sibiu (AJTS).
Potrivit acesteia, datele statistice oficiale indica dublarea numarului de vizitatori in primul trimestru al anului 2014, fata de aceeasi perioada a anului trecut. "Gradul de atractivitate turistica a zonei este dovedit, totodata, prin cresterea cu 50% a locurilor de cazare si cu 10 % a incasarilor din taxa hoteliera", afirma Simina Manea.
Realizare de marca a epocii comuniste, Transfagarasanul a intrat in reabilitare in acest an, tocmai cu intentia ca sa poata fi circulat mai multe luni pe an. Descoperit si redescoperit de romani, dar mai ales de straini, acest drum a fost declarat in ultimii ani, cel mai frumos din lume.
Transfagarasanul a fost declarat in 2012 cel mai frumos drum din lume de publicatia americana "CarsRoute", care a realizat un top al primelor 15 drumuri din lume ce trebuie sa fie parcurse de un orice pamantean, renumita sosea din Romania fiind urmata de trecatoarea Stelvio din Italia si de soseaua Lysebotn din Norvegia, potrivit site-ului auto.ro.
In 2009, "Top Gear" de la postul englez de televiziune BBC a clasat Transfagarasanul tot pe primul loc intre cele mai frumoase drumuri din lume.
La concurenta cu Transfagarasanul, Transalpina trece si ea prin judetul Sibiu. Multe legende circula pe seama Transalpinei. Legatura cu Transalpina in judetul Sibiu se face pe un drum judetean modernizat de Consiliul Judetean, cea mai spectaculoasa portiune fiind Jina — Sugag.
"Dupa ce am modernizat drumul Jina — Sugag, foarte multi turisti au calatorit pe aceasta portiune. Acest drum are un foarte mare avantaj, trece prin celebra zona, Marginimea Sibiului. Chiar daca nu are o denumire oficiala, Drumul Branzei trece prin Marginime, aceasta fiind zona cu oieri, cea mai cunoscuta din Romania. Branza de Sibiu este un brand national, nu doar local", a spus Ioan Banciu, vicepresedintele CJ Sibiu. 
Despre Transalpina se spune ca ar fi fost construita pentru prima data chiar de armatele romane in drum spre Sarmisegetuza (culoarul IV strategic).
Drum pastoral, Transalpina a fost strabatuta de-a lungul secolelor de ciobanii care plecau in transhumanta dincolo de munti, in sesurile Dunarii. In anii '30, in urma unei vizite in regiune si la insistentele localnicilor, Regele Carol al II-lea a pavat drumul cu piatra. De atunci, drumul ce leaga Salistea Sibiului de Novaci (jud. Gorj) este numit "Drumul Regelui".
In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, armatele germane au reabilitat drumul, fiind o cale de acces strategica in si dinspre Transilvania. In ultimii doi ani, soseaua Transalpina (DN 67C, drumul ce leaga orasul Sebes — Alba de comuna Novaci—Gorj pe o distanta de aproximativ 130 km) a fost partial asfaltata si deschisa accesului turistic. Astfel, drumul care strabate sase masive muntoase, Cindrel, Sureanu, Lotru, Parang, Latoritei, Capatanii, a devenit cel mai inalt drum rutier din intregul lant al Carpatilor.
Drumul Regelui incepe la Saliste, trece prin satele de pastori Tilisca, Poiana Sibiului, Jina si coboara 7 km pana la Dobra (comuna Sugag), unde intalneste DN 67C. De aici soseaua urca usor, trece pe langa barajele Tau si Oasa pentru a ajunge la Obarsia Lotrului. Portiunea dintre Obarsia Lotrului si statiunea Ranca este cea mai impresionanta: serpentine inguste serpuiesc alene intr-un peisaj ce te copleseste prin spectaculozitate; stane te insotesc rasfirate de-o parte si de alta a versantilor.
Altitudinea maxima la care urca soseaua este de 2.145 m in Pasul Urdele. Este punctul in care vezi cum cerul se impreuneaza cu pamantul. Drumul continua pe creasta muntilor si coboara usor spre comuna gorjeana Novaci.

sibienii transfagarasanul top gear transalpina jina sugag
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1174 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008804 (s)