News Flash:

Sfaturi utile! Cum sa te protejezi in zilele caniculare

13 Iulie 2016
1163 Vizualizari | 0 Comentarii
canicula5 1
Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie(ANM), urmeaza zile caniculare in intreaga tara. Vor fi temperaturi de 35-37 de grade, chiar si 38, in unele regiuni. Daca pe langa moleseala, ai ameteli sidureri de cap insemna ca ai nevoie de mai multe lichide.

Hidratarea este importanta pe timp de canicula, apa fiind necesara pentru mentinerea in forma a corpului, pentru reglarea temperaturii. In plus, asigura mobilitatea si transportul de elemente nutritive in organism. Un singur pahar cu apa, la fiecare 15-20 de minute, este excelent pentru a preveni deshidratarea. Atentie, insa, nu trebuie asteptat pana la aparitia senzatiei de sete.


Cantitatea necesara de apa pe care trebuie sa o bei


Pentru adulti, reprezentantii Ministerului Sanatatii recomanda un aport de un ml de apa pentru o kcal, iar pentru copii 1.5 ml pentru o kcal, ceea ce corespunde cu 35ml/kg corp la varsta adulta si cu 50-60 ml/kgcorp la copii.  Pe canicula, se poate ajunge la un necesar de 2-2.5 litri/zi la adulti. Femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa acorde si ele o importanta mare hidratarii, avand nevoie zilnic de 600-400 ml de apa mai mult decat in mod obisnuit. Aceleasi recomandari se fac in pentru persoanele bolnave, aflate in perioada de convalescenta sau pentru sportive.


Necesarul zilnic de lichide poate sa provina din:


- apa sau ceaiuri – circa 1.500 ml


- alimente (fructe, legume, lactate) – aproximativ 700-1.000 ml


- procesele de oxidare din interiorul corpului la finalul carora se elibereaza apa metabolic – 300 ml/zi


Ce bauturi nu sunt indicate


Nu se recomanda consumul de bauturi alcoolice, deoarece alcoolul favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. Si cafeaua ori bauturile cu continut ridicat de cofeina sau zahar trebuie limitate, pentru ca sunt puternic diuretice.

anm moleseala ameteli dureri lichide hidratarea importanta
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1227 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005245 (s)