News Flash:

Sfaturi importante pentru persoanele cu probleme la rinichi

15 August 2018
690 Vizualizari | 0 Comentarii
rinichi fb

Prin rinichi se elimina reziduurile din organism, rezultate în urma metabolizarii elementelor nutritive. Bolile inflamatorii ale rinichilor, cum ar fi insuficienta renala, pietre la rinichi, chist renal, hidronefroza, pielonefrita si glomerulonefrita sunt printre cele mai comune boli ale sistemului urinar.

-Evitati fumatul, produsele din tutun si consumul excesiv de cofeina.
-Încercati sa mentineti tensiunea arteriala si nivelul de zahar din sange în limite normale.
-Controlati-va periodic nivelul de colesterol.
-Beti multa apa în timpul zilei pentru a preveni deshidratarea.
-Daca sunteti supraponderali, încercati sa slabiti si sa mentineti o greutate corporala sanatoasa.
-Evitati prajelile si excesul de sare.
-Urmati o dieta bogata în fructe, legume verzi si alimente din cereale integrale.
-Respectati instructiunile medicamentelor pe care le puteti achizitiona fara prescriptie medicala. Cand folositi analgezice eliberate fara prescriptie medicala, precum aspirina, ibuprofenul (Advil si altele) si acetaminofenul (Tylenol si altele), respectati instructiunile de pe prospect. -Consumul excesiv de analgezice poate dauna rinichilor si trebuie evitat, în general, daca suferiti de boli renale. Întrebati medicul daca aceste medicamente sunt sigure pentru dumneavoastra.
-Consumati alcool cu moderatie sau deloc. Daca alegeti sa consumati alcool, faceti-o moderat. Pentru adultii sanatosi, acest lucru înseamna nu mai mult de un pahar pe zi pentru femeile de orice varsta si pentru barbatii trecuti de 65 de ani, iar nu mai mult de doua pahare pe zi în cazul barbatilor cu varsta de pana în 65 de ani.

Primele semne ca ai pietre la rinichi

Ca parte a tratamentului bolii renale cronice, medicul va poate recomanda o dieta speciala care sa ofere un sprijin rinichilor si care sa le usureze munca. Cereti medicului o trimitere catre un dietetician care va poate analiza dieta actuala si va poate sugera metode de a o face mai usoara pentru rinichi.

În functie de situatie, de functionarea rinichilor si a starii de sanatate generale, dieteticianul va poate recomanda sa:
- Evitati produsele cu sare adaugata.
- Micsorati cantitatea de sare consumata zilnic evitand produsele cu sare adaugata ce includ multe semi-preparate precum mancarea congelata, supele la conserva si alimentele de tip fast-food. Alte alimente cu sare adaugata includ snack-urile sarate, legumele la conserva si carnea si branzeturile procesate.
- Alegeti alimente sarace în potasiu. Dieteticianul va poate recomanda sa consumati alimente sarace în potasiu la fiecare masa. Alimentele bogate în potasiu sunt bananele, portocalele, cartofii, spanacul si rosiile. Exemplele de alimente sarace în potasiu includ merele, varza, morcovii, fasolea verde, strugurii si afinele. Aveti grija ca multi înlocuitori ai sarii contin potasiu, deci ar trebui sa-i evitati daca suferiti de insuficienta renala. Folositi extract lichid de patrunjel. Proprietatea diuretica a patrunjelului este rezultatul actiunii sale de inhibare a absorbtiei de sodiu/potasiu.
- Limitati cantitatea de proteine pe care o consumati. Dieteticianul va estima un numar adecvat de grame de proteine pe care ar trebui sa le consumati zilnic si va va face sugestii bazate pe acesta. Alimentele bogate în proteine includ carnea, ouale, laptele, branza si fasolea. Printre alimentele cu un continut scazut de proteine mentionam legumele, fructele, painea si cerealele.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1154 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007725 (s)