News Flash:

Serban Nicolae a depus 30 de amendamente la Legea privind Statutul magistratilor

15 Decembrie 2017
327 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7612 RON (0.0000)
USD: 4.2560 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
serban nicolae

Senatorul PSD Serban Nicolae a anuntat, pe pagina de Facebook, ca a depus 30 de amendamente la Legea 303/2004 privind Statutul magistratilor, iar unul dintre acestea prevede ca Ministerul Finantelor va fi obligat sa actioneze impotriva magistratilor care cauzeaza erori judiciare.
„Sa nu existe dubii, am depus astazi aproape 30 de amendamente la proiectul pentru modificarea statutului judecatorilor si procurorilor”, a scris Nicolae, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit amendamentului depus de social-democrat, acesta modifica art. 96 din Legea 303/2004.

„Art 96

(1) Statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare.
(2) Eroarea judiciara atrage raspunderea judecatorilor si procurorilor care si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta.
(3) Este eroare judiciara atunci cand, in infaptuirea actului de justitie, se determina o solutionare gresita a unei proceduri judiciare si prin aceasta se produce o vatamare a drepturilor ori intereselor legitime ale unei persoane.
(4) Este rea-credinta atunci cand judecatorul sau procurorul, in exercitarea functiei, cu intentie, prin incalcarea Conventiei pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale, a drepturilor si libertatilor fundamentale prevazute de Constitutia Romaniei, ori a normelor de drept material sau procesual, a determinat o eroare judiciara.
(5) Este grava neglijenta atunci cand judecatorul sau procurorul, in exercitarea functiei, din culpa, nesocoteste normele de drept material ori procesual, determinand o eroare judiciara.
(6) Nu este indreptatita la repararea pagubei persoana care, in cursul procesului, a contribuit in orice mod la savarsirea erorii judiciare de catre judecator sau procuror.
(7) Pentru repararea prejudiciului produs printr-o eroare judiciara, persoana vatamata se poate indrepta cu actiune numai impotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice, in conditiile legii, la tribunalul in carui circumscriptie isi are domiciliul sau sediul, dupa caz. Plata de catre stat a sumelor datorate cu titlu de despagubire se efectueaza in termen de maxim 1 an de la data comunicarii hotararii judecatoresti definitive.
(8) Dupa ce prejudiciul cauzat de o eroare judiciara a fost acoperit de stat, Ministerul Finantelor Publice se intoarce in mod obligatoriu, pe cale judiciara impotriva judecatorului sau procurorului care a determinat eroarea judiciara. Competenta de judecata, in prima instanta, revine Curtii de Apel Bucuresti, dispozitiile Codului de procedura civila fiind pe deplin aplicabile.
(9) Termenul de prescriptie a dreptului la actiune al statului, prevazut la alin. (8) este de un an, de la data cand a fost achitat integral prejudiciul.
(10) Consiliul Superior al Magistraturii poate stabili conditii, termene si proceduri pentru asigurarea profesionala obligatorie a judecatorilor si procurorilor. Asigurarea obligatorie nu poate sa intarzie, sa diminueze sau sa inlature raspunderea pentru eroare judiciara determinata de rea-credinta sau grava neglijenta”, potrivit amendamentului depus de Serban Nicolae.

Modificarea Legii 303/2004 privind Statutul magistratilor a fost adoptata, luni, de plenul Camerei Deputatilor, cu 179 de voturi „pentru” si 90 de voturi „impotriva”.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0869 (s) | 35 queries | Mysql time :0.023430 (s)