News Flash:

Seful Politiei Municipale Sibiu a ordonat ca ursul din Sibiu sa fie lovit cu masina

17 Octombrie 2016
1016 Vizualizari | 0 Comentarii
urs sibiu
Raportul intocmit de Corpul de Control al MAI cu privire la modul in care s-a intervenit pentru prinderea ursului din Sibiu arata, printre altele, ca seful Politiei Municipale a ordonat unui subaltern sa dea cu masina peste animal, inregistrarea de pe statie fiind trimisa la Parchet.
Corpul de Control al ministrului Afacerilor Interne a finalizat, luni, raportul cu privire la modul in care structurile din subordinea ministerului au intervenit pentru capturarea ursului din Sibiu. In documentul ce a fost inaintat si catre premierul Dacian Ciolos se noteaza, printre altele, ca pe inregistrarea captata de o statie, in care un barbat ordona unui politist sa dea cu masina peste urs, este vocea sefului Politiei Municipale Sibiu.
"Apare referire la aceasta inregistrare si in raportul Corpului de Control. Intreaga derulare a intregii operatiuni, asa cum a fost fixata tehnic, este deja pusa la dispozitia Parchetului, in cadrul anchetei pe care procurorii o desfasoara. E bine ca aceasta ancheta sa-si urmeze cursul, sa avem o concluzie, pentru ca o cercetare prealabila la nivelul Ministerului Afacerilor Interne se desfasoara in mod normal doar dupa finalizarea anchetei penale. (...) Da, in raport apare ca fiind o instructiune data din partea sefului Politiei Municipale. Din punctul meu de vedere, este foarte important sa avem un raspuns clar, fara echivoc cu privire la modul in care a raspuns un cadru de comanda al Ministerului Afacerilor Interne in acea situatie. O sa vedeti astazi concluzia si decizia pe care o voi lua ", a declarat ministrul Dragos Tudorache intr-o conferinta de presa la sediul MAI.
Potrivit raportului, era nevoie de o coordonare la nivelul autoritatilor locale, printr-un comandament de urgenta, o astfel de procedura fiind in discutii, la Sibiu, din 2015.
"In primul rand se retine faptul ca in astfel de situatii cand avem prezenta unor animale salbatice in zone populate, cu potential pericol pentru populatie, in primul rand e vorba de o coordonare la nivelul autoritatilor locale. Ar trebui instituit un comandament de urgenta la nivel local, coordonat de autoritatile locale, care sa intruneasca autoritatile care pot interveni in prinderea, in viata, a animalului salbatic. E o procedura care in anumite judete este deja reglementata. Din cate inteleg, judetul Brasov este un caz de buna practica in ceea ce priveste modul in care astfel de situatii au fost prinse in proceduri foarte clare. Acest lucru nu exista si nu exista inca la nivelul judetului Sibiu. Asta este o prima concluzie a raportului Corpului de Control (...) La nivelul anului 2015, din informatiile prezente in acest raport, s-a inceput, au fost facuti primii pasi pentru elaborarea unei astfel de proceduri. De la nivelul Agentiei pentru Protectia Mediului Sibiu s-au trimis convocari, adrese catre toate autoritatile de la nivel local, inclusiv catre institutiile locale ale Ministerului de Interne, insa de atunci si pana acum un astfel de protocol nu a fost finalizat", a adaugat ministrul.
Seful MAI sustine ca exista o propunere din partea Ministerului Mediului pentru ca Jandarmeria Romana sa se ocupe, la nivel national, de astfel de operatiuni.
"O procedura la nivel national care sa functioneze ca o umbrela, ca un ghidaj general pentru tipul de protocoale la nivel local. Situatia de la Sibiu ne da un imbold pentru a finaliza aceasta procedura cat mai curand. Voi discuta cu doamna ministru astazi si vom incerca ca pana la finalul acestei saptamani sa avem aceasta procedura delimitata intre Ministerul Mediului si Ministerul Afacerilor Interne, astfel incat sa venim si cu propuneri legislative daca e necesar. Aici ma gandesc la dotarea care e posibil sa fie necesara la nivelul Jandarmeriei Romane in cazul in care se va retine o astfel de responsabilitate si competenta acordata Jandarmeriei. Asta este propunerea colegilor de la Ministerul Mediului, ca Jandarmeria Romana sa fie cea care, la nivelul inspectoratelor judetene, sa preia practic competenta pentru astfel de interventii", a declarat Dragos Tudorache.
Ministrul de Interne sustine ca va trimite raportul si colegilor de la IPJ Sibiu, dar si la Inspectoratul General al Politiei Romane, urmand sa aiba discutii cu seful acestuia din urma.
" (...) Motivatia principala a tuturor celor care au intervenit a fost aceea de a se asigura, avand in vedere si faptul ca ursul se deplasa in zona centrala a orasului, de a se asigura ca nu exista riscuri cu privire la populatie. Erra ora la care foarte multi copii mergeau la scoala.Trebuie inteleasa intreaga operatiune si in acest context. Asta nu scuza graba cu care s-a luat decizia finala a impuscarii ursului. Aici voi cere inspectorului general al Politiei Romane sa analizeze foarte repede, impreuna cu conducerea Politiei Sibiu, care sunt masurile potrivite pentru aceasta graba si acest mod in care s-a finalizat actiunea. Voi trimite raportul Corpului de Control si Inspectoratului Judetean Sibiu si Inspectorului General al Politiei Romane(...).Din punctul meu de vedere, asa cum reiese din analiza corpului de control, exista o responsabilitate pe aceasta decizie finala luata de catre seful Politiei Municipale, avand in vedere ca la acel moment, cand aceasta decizie a fost luata, medicul veterinar de la Gradina Zoologica Sibiu, care fusese prezent intr-un prim moment cand s-a incercat tranchilizarea era prezent si in acest al doilea moment si ar fi putut sa mai incerce o astfel de tranchilizare. Inteleg si ca la acel moment nu mai exista un pericol iminent pentru viata oamenilor, era o curte bine delimitata unde se mai putea incerca operatiunea de tranchilizare", a mai spus ministrul.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1245 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005801 (s)