News Flash:

Seful APIA si adjunctul APIA Suceava, in arest la domiciliu in dosarul subventiilor agricole ilegale

6 Iunie 2014
784 Vizualizari | 0 Comentarii
Dorel Gheorghe Benu
Directorul general al Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura, Dorel Gheorghe Benu, si directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, vor fi cercetati in arest la domiciliu in dosarul acordarii ilegale de subventii agricole, a decis, vineri, Tribunalul Suceava.
Potrivit presedintelui Tribunalului Suceava, Gheorghe Codrean, magistratii au decis ca Dorel Gheorghe Benu si Delia Moldoveanu sa fie cercetati in arest la domiciliu in dosarul privind acordarea ilegala a unor subventii pentru exploatatii agricole si asociatii zootehnice, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Joi seara, Tribunalul Suceava a amanat pentru vineri luarea unei decizii in cazul sefului APIA si al directorului adjunct al APIA Suceava, stabilind, totodata, ca medicul veterinar Toma Neculai si consilierul judetean Ioan Piticari sa fie cercetati sub control judiciar.
Directorul general al APIA, Dorel Gheorghe Benu, directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, medicul veterinar Neculai Toma si consilierul judetean liberal Ioan Piticari au fost retinuti, miercuri, in dosarul acordarii ilegale de subventii agricole, iar joi au fost prezentanti instantei cu propunerea de arestare.
Cei patru au fost eliberati in cursul serii de joi, dupa ce le-au expirat ordonantele de retinere.
Procurorii DNA Suceava il cerceteaza pe Benu pentru abuz in serviciu si favorizarea faptuitorului in legatura cu gestionarea fondurilor europene si protectia acordata de el Deliei Moldoveanu, director adjunct al APIA Suceava, astfel incat sa obtina pe toate exploatatiile subventii de la Uniunea Europeana.
Conform anchetatorilor, atunci cand DNA a facut publica ancheta si a solicitat documente in cadrul cercetarilor, au aparut probe ca Benu ii transmitea directorului adjunct al APIA Suceava cum sa raspunda la aceste solicitari astfel incat sa denatureze adevarul si sa scape de raspundere penala.
In acelasi dosar, directorul ajunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu este acuzata pentru acordarea de subventii cu incalcarea legii sau neurmarirea, conform legii, a respectarii destinatiei subventiei, in forma continuata, abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata, dare de mita si omisiunea sesizarii.
Neculai Toma, medic veterinar din Horodnic si reprezentantul Asociatiei Crescatorilor de Animale Horodnic, este cercetat pentru inselaciune, in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, tentativa la comiterea infractiuni de inselaciune, in forma continuata si instigare la comiterea infractiunii de fals in declaratii in forma continuata, in timp ce consilierul judetean PNL Ioan Piticari, reprezentant al Asociatiei Producatorilor si Crescatorilor de Taurine Piatra Soimului din Campulung Moldovenesc, este acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata si inselaciune in forma continuata.
Procurorii DNA Suceava au dispus inceperea si apoi extinderea urmaririi penale in rem, pentru infractiunile de acordarea de subventii cu incalcarea legii sau neurmarirea, conform legii, a respectarii destinatiei subventiei, abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, inselaciune, dare de mita, luare de mita, spalare de bani si folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.
Cercetarile in acest dosar vizeaza admiterea la plata a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafata sau in domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii si manastiri, care nu indeplineau conditiile de eligibilitate, arata procurorii. Din documentele anchetatorilor rezulta ca in anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar in 2013, alte 213 dosare de subventii pentru parohii si manastiri din judetul Suceava.
Anchetatorii sustin ca, pentru obtinerea ilegala de subventii in domeniul zootehnic, medici veterinari din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si Siguranta Alimentelor Suceava, in complicitate cu doctori veterinari concesionari, au infiintat exploatatii fictive de crestere a animalelor pe numele unor fermieri, le-au inregistrat in Registru National al Exploatatiilor si in Baza Nationala de Date a ANSVSA, in vederea obtinerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor care se acorda producatorilor agricoli in cadrul platilor nationale directe complementare in sectorul zootehnic.
Astfel, pentru indeplinirea conditiilor de eligibilitate, medicii veterinari suspectati in acest dosar ar fi modificat, in Baza Nationala de Date a ANSVSA - SNIIA, data infiintarii exploatatiilor sau a miscarilor de animale, in unele cazuri fiind utilizate exploatatii virtuale.
Ancheta vizeaza subventii acordate in perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste cinci milioane de lei. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1023 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018625 (s)