News Flash:

Secretul suedezilor in renuntarea la fumat

9 Decembrie 2017
959 Vizualizari | 0 Comentarii
fumat renuntare2

Bulgaria se afla in fruntea clasamentului privind europenii care fumeaza cel mai mult, conform unui studiu citat de Bloomberg. Mai exact, 36% din populatia Bulgaria fumeaza zilnic, urmata de cea a Greciei (35%) si cea a Frantei (33%). Spania (26%), Italia (24%) si Germania (23%) urmeaza in clasament, pe ultimul loc situandu-se Suedia, unde doar 5% din populatie fumeaza in fiecare zi, potrivit BusinessMagazin.

Cum au renuntat suedezii la fumat? Se pare ca au adoptat o strategie de „reducere a riscurilor" si au inlocuit in mare masura tigarile cu un produs care furnizeaza consumatorilor atat nicotina, cat si tutun, dar nu creste sansele de deces din cauza fumatului. Acest produs se numeste „snus" si consta, practic, in pungi de tutun umed pe care utilizatorul le pune sub buza superioara.

Acest obicei dateaza de la inceputul secolului al XVIII-lea pana in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand tigarile au devenit populare. Fumatul a atins punctul culminant in Suedia in 1980, ajungand la 34% din populatie. De atunci, constientizarea crescanda a pericolelor asociate cu fumatul a determinat o reducere constanta a ratei fumatului, asa cum se intampla acum in mare parte din lumea occidentala.
 

Spre deosebire de acestia, insa, fumatorii suedezi au avut un mod original de a renunta la fumat, fara sa depaseasca dependenta de nicotina, ceea ce, desigur, este cea mai dificila parte.

Odata cu anii 1990 vanzarile de tigari au scazut, in timp ce vanzarile de snus au urcat. Pana in 199 au fost vandute mai multe cutii de snus decat pachetele de tigari, un decalaj care s-a accentuat in urmatorii ani. Astazi, 15% dintre suedezi folosesc snus. Desi producatorii de snus, cum ar fi Suedia Match, nu au voie sa sustina ca produsul lor este mai putin daunator decat tigarile, suedezii si-au dat seama de asta. Guvernul a creat, in cele din urma, stimulente fiscale pentru ca oamenii sa aleaga snus-ul in deterimentul tigarilor.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1152 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007444 (s)