News Flash:

SCANDAL in scoala: O mama acuza conducerea ca ii obliga pe copii sa mearga la orele de Religie

15 Decembrie 2013
1482 Vizualizari | 0 Comentarii
Mama unui elev de la o școală din București o acuză pe directoarea instituției că a refuzat să îi retragă fiul de la ora de religie timp de aproape două luni de zile. Deși Cristina Ghinea a făcut mai multe solicitări pentru a-și retrage copilul de la disciplina „Religie”, directoarea Școlii nr. 178 din capitală i-a cerut în repetate randuri să își motiveze cererea sau să aducă adeverință de la cultul de care aparține. 
Cristina Ghinea a decis să își scoată cei doi copii – o fată în clasa a VI-a și un băiat în clasa a V-a – de la ora de religie după ce băiatul său a fost avertizat de profesoara de religie că va lua nota 4 pentru că nu știa lecția. Mama acestuia spune că băiatul avea dificultăți în a-și aduce aminte lecțiile deoarece, cu o săptămană înainte, avusese un accident la fotbal, în timpul orei de sport, cand un coleg căzuse cu picioarele în capul lui. 
„Am fost cu el la urgențe, ziua aia e ștearsă din mintea lui. Acasă, nu știa strada unde stă, nu știa pe unde a trecut”, povestește mama sa. Medicii de la Secția de neurologie de la Spitalul 9 au stabilit că suferea de amnezie din cauza șocului produs de lovitura la cap.
Deoarece nu dorea ca disciplina „Religie” să îi strice media, Ghinea a făcut o cerere pentru a-și retrage ambii copii de la ora de religie, însă abia după două luni i s-a permis acest lucru, povestește ea: "Am depus o cerere simplă. Directoarea mi-a spus că nu e bună cererea pentru că n-am precizat motivul". 
După ce a făcut această primă cerere, directoarea i-a spus să aducă adeverință de la cultul de care aparține și a întrebat-o de mai multe ori de ce vrea să își retragă cei doi copii de la ora de religie, deși pană la acea dată îi lăsase să participe. 
In a doua cerere depusă, Ghinea a precizat exact articolele din legi și din Constituție care îi permit să hotărască dacă fiul minor face sau nu ora de religie, fără să fie obligată să își motiveze decizia sau să aducă documente suplimentare. Insă și de această dată i s-a spus că cererea nu este bună deoarece nu a specificat motivul.
„Ii punea să facă teme ca și cum nimic nu s-ar fi întamplat”
Constransă să vorbească despre credințele proprii, a înlocuit cea de-a doua cerere cu una în care specifica faptul că ea și soțul său sunt atei. „Ceea ce e ilegal, din cate știu eu”, spune Ghinea despre faptul că a fost forțată să își facă publice părerile personale. Chiar și în această situație, directoarea a continuat să îi ceară adeverință de la cultul de care aparține.
In paralel, după ce a depus prima cerere, profesoara de religie a chemat-o la școală pentru a discuta cu ea, însă Ghinea i-a transmis prin intermediul copiilor săi că a luat deja o decizie și că nu are timp să discute cu profesoara deoarece are acasă un copil foarte mic pe care nu poate să îl lase singur.
In ciuda cererilor repetate, orele de religie au continuat ca și cum nimic nu s-ar fi întamplat. Deși își retrăsese copiii de disciplina „Religie”, mama acestora acceptase ca cei doi copii să rămană în clasă și să desfășoare altă activitate deoarece nu aveau unde să stea în altă parte: „Am zis să nu stea separat de ceilalți”.
Deoarece copiii au venit la oră fără caietul de religie, profesoara i-a pus să citească din cărțile și caietele colegilor: „N-ai caiet? Te mut în bancă cu colega, citește din caietul ei”, povestește Ghinea cum a procedat cadrul didactic. „Ii punea să citească și să facă teme ca și cum nimic nu s-ar fi întamplat”, continuă ea.
Ulterior, profesoara le-a dat chiar ea cărți și caiete de religie, spunandu-le copiilor să i le dea înapoi la sfarșitul anului. Mai mult, băiatul a continuat să fie ascultat la ora de religie, arată mama sa, și a primit și o notă (9), care însă i-a fost pusă pe o dată anterioară primei solicitări a Cristinei Ghinea (în momentul în care profesoara de religie i-a spus că îi dă nota 4, cadrul didactic i-a pus elevului doar o dată).
„In țara asta se poate numai cu bata, altfel nu”
Abia la începutul lunii decembrie, după aproape două luni de zile de la depunerea cererilor, după ce a făcut o reclamație la Inspectoratul Școlar al Municipiului București și a contactat presa, familia a reușit să își retragă efectiv cei doi copii de la ora de religie, arată Cristina Ghinea: „„Ne-a făcut favoarea asta. Am înțeles că a fost chemată la Inspectorat (directoarea școlii – n.r.). In țara asta se poate numai cu bata, altfel nu. Atata timp cat e opțional, ce e așa de greu de înțeles? E hotărarea mea, eu hotărăsc pentru ei pană la 18 ani”.
Contactată de Yahoo News Romania, directoarea Daniela Paizan de la Școala Gimnazială nr. 178 a declarat că nu dorește să comenteze afirmațiile mamei: „Procedurile sunt respectate. O să mai vorbim și cu mămica. Noi suntem în regulă, am respectat regulamentul școlar”. Paizan a mai afirmat că ea cunoaște legislația referitoare la disciplina „Religie”.
Insă, potrivit legii, părinții nu sunt obligați să își motiveze în vreun fel decizia de a-și retrage copiii de la ora de religie. Prin actuala Lege a Educației este obligatorie doar prezența disciplinei „Religie” în ofera curriculară a școlii, însă nimeni nu poate fi obligat să participe la aceste ore. Copiii pot participa la orele de religie, conform confesiunii proprii, însă la solicitarea elevului major sau a părinților în cazul elevului minor, acesta poate să nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situația școlară se încheie fără disciplina „Religie”. Legea nu face alte precizări.
„Părinții nu sunt obligați să obțină aprobarea nimănui”
“Părinții trebuie să știe că nu sunt obligați să obțină aprobarea nimănui pentru a-și retrage copilul de la orele de religie. Este suficientă o notificare adresată școlii, care evident trebuie înregistrată. Din acele momente automat copilul e scutit de la a participa la orele de religie. Orice solicitare din partea școlii de a se justifica într-un fel sau altul sau de a condiționa retragerea de la orele de religie de un document sau de existența unei adeverințe de la un alt cult este un abuz. Părintele nu trebuie să se justifice”, a explicat Toma Pătrașcu, vicepreședintele Asociației Secular-Umaniste din Romania (ASUR).
Reprezentanul ASUR spune că astfel de presiuni pentru ca elevii să participe la ora de religie pot fi încadrate în categoria „abuzurilor în serviciu prin îngrădirea unor drepturi”, fapte pedepsite prin articolul 247 din Codul Penal: „Ingrădirea, de către un funcţionar public, a folosinţei sau a exerciţiului drepturilor unei persoane ori crearea pentru aceasta a unei situaţii de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie, apartenenţă politică, convingeri, avere, origine socială, varstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani”.
Faptul că un elev avea o dată fără notă trecută în catalog nu trebuia să împiedice cadrele didactice să respecte solicitarea părintelui, consideră Pătrașcu: „Dacă a făcut solicitare, totul se șterge cu buretele. Nu se ia în calcul media la religie”.
In astfel de cazuri, părinții trebuie să facă plangere la Inspectoratul Școlar de care aparține școala și la procuratură, mai spune el.
Inspector școlar: „O să cercetez”
Inspectorul școlar Tania Andrei, de la Inspectoratul Școlar Sectorul 1 din București, a declarat pentru Yahoo News Romania că știe de reclamația făcută de Cristina Ghinea și că în prezent se ocupă de caz: „O să cercetez, o să mă duc și la fața locului”. Andrei mai spune că, în funcție de decizia Consiliului de Disciplină, se poate ajunge la măsuri administrative împotriva directoarei, conform sancțiunilor prevăzute de Legea Educației Naționale (Statutul personalului didactic din învăţămantul preuniversitar). 
Conform legii, în funcție de gravitatea abaterilor, sancţiunile care se pot aplica cadrelor didactice sunt următoarele: observaţie scrisă; avertisment; diminuarea salariului de bază, cumulat, cand este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi de control, cu pană la 15%, pe o perioadă de 1–6 luni; suspendarea, pe o perioadă de pană la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare sau pentru obţinerea gradelor didactice ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi de control; destituirea din funcţia de conducere, de îndrumare şi de control din învăţămant; desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă. 

cristina ghinea
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1250 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007288 (s)