News Flash:

Satul din Romania in care se cultiva anual peste un milion de trandafiri

15 Iulie 2018
976 Vizualizari | 0 Comentarii
trandafir rosu1

Ciumbrud este satul din Romania unde, anual, se cultiva peste un milion de trandafiri, iar mai multi localnici au facut un business din vanzarea butasilor, care infrumuseteaza locuri din toate colturile tarii, cei mai importanti clienti fiind marile lanturi de hipermarketuri.
Ciumbrudul este o localitate apartinatoare municipiului Aiud, din judetul Alba, cu traditie de zeci de ani in cultivarea trandafirilor, fiind cel mai mare furnizor de butasi din Romania. Oamenii spun ca localitatea Ciumbrudul si localitatile invecinate aprovizioneaza 80-90% din piata de butasi de trandafiri din tara, in total fiind peste 70 de soiuri, cultivate pe mai bine de 15 hectare de teren.

Productia pe un hectar este de aproximativ 60.000 de plante, care se vand in cantitati foarte mari, cu preturi intre 2,5 lei si 4,5 lei. Producatorii sustin ca trandafirii raman o afacere buna pentru agricultura, iar profitul variaza intre 20 si 25% din investitia initiala.

”Avem circa 70 de soiuri de trandafiri. Cea mai mare parte a trandafirilor din Romania se cultiva aici in zona Ciumbrud si in satele invecinate. Noi vindem butasi de trandafiri mai mult, prea putin flori. Fire de trandafiri, daca am o cunostinta care doreste sa-si faca nunta, o ajut, dar astea nu le dau pe bani”, a spus Csiky Iuliu, unul dintre producatorii de butasi de trandafiri.
Cultivarea trandafirilor este o afacere din care banii se scot dupa doi ani.

”Trebuie sa pregatesti terenul, trebuie sa-ti cumperi portaltoiul, trebuie sa-l plantezi, in anul acela trebuie sa-l altoiesti, urmatorul an se taie de la partea unde a fost altoit. Aceasta este o cultura de doi ani, nu este o cultura de un singur an. Cumperi portaltoiul toamna, primavara il plantezi, il altoiesti, urmatorul an tai ce trebuie taiat, toamna il recoltezi, iar apoi vinzi”, a spus Csiky Iuliu.

Traditia cultivarii trandafirilor s-a mostenit din tata in fiu, la Ciumbrud. Producatorii de aici sunt principalii furnizori pentru marile hipermarketuri. Alta parte din marfa infrumuseteaza parcurile din marile orase, dar si curtile oamenilor, care aleg sa cumpere direct de la producator.

Andrei Molnar, alt agricultor, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca preturile pe care le frecventeaza au ramas aceleasi de 10 ani.

”Este profitabila in parte pentru ca vedeti ca aproape nimic nu mai merge in tara aceasta. Candva a fost profitabila, acum mai putin. Problema este ca s-au inmultit foarte mult producatorii, nu numai autohtoni, ci si in Europa, si suntem un pic bombardati de marfa adusa de afara. Este concurenta foarte mare din partea Uniunii Europene si problema este ca cei care cumpara, clientii nostri, fac foarte mare presiune pe produsele romanesti. Vor preturi tot mai mici”, a spus Andrei Molnar.

Acesta a adaugat ca la un hectar de trandafiri cultivat, daca toate sunt in regula, iar anul nu este nici secetos, nici cu probleme din cauza intemperiilor, se aduna in jur de 60.000 de plante, calitatea intai.

”Trebuie socotit ca doi ani lucrezi, investesti, bagi bani in materialul de plantare, in portaltoi, apoi in altoi, in materiale de stropit, in altoire, in material de legat, in lucru, prasit, munci mecanice, pana poti sa vinzi butasul respectiv. In fiecare an plantam si in fiecare an scoatem, dar ceea ce plantez anul acesta in primavara, scot anul urmator in toamna. Acum, in fiecare an plantezi si in fiecare an scoti, dar primii doi ani sunt mai grei pentru ca tot investesti si nu scoti nimic”, a mai spus Andrei Molnar.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1146 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005063 (s)