News Flash:

Sarbii pot construi ce vor! Carasenii, total dezinteresati de dezbaterea publica a Ministerului Mediului!

3 Septembrie 2017
973 Vizualizari | 0 Comentarii
termocentrala Kostolac
Interes zero din partea carasenilor fata de centrala termoelectrica de la Kostolac, cea pe care Serbia vrea sa o extinda aproape de granita cu Romania. Se pare ca la dezbaterea publica organizata la Oravita nu s-a prezentat niciun locuitor al oraselor de la frontiera.
Extinderea centralei termoelectrice de la Kostolac nu a starnit interesul oamenilor de rand. Nici macar in randul autoritatilor nu s-a facut mare valva. Asa se face ca la dezbaterea publica organizata joi la Casa de Cultura din Oravita sala a fost mai mult goala decat plina.
„Au fost prezenti doar reprezentanti ai institutiilor, ai GEC Nera, un profesor de la Universitatea «Eftimie Murgu», un profesor de la universitate din Timisoara. Cetatenii, dezinteresati total. Ma intriga ca n-a venit nimeni din administratia Parcului Natural Portile de Fier, nici de la noi, nici de la ei, n-au venit cetatenii din Moldova Noua, nici din Pojejena, nici din Belobresca, desi invitatii cred ca s-au trimis la toate unitatile administrativ-teritoriale”, povesteste Gheorghe Muntean, seful Garzii de Mediu Caras-Severin, prezent la dezbatere.
În public s-au mai aflat reprezentanti ai Agentiei de Protectie a Mediului Caras-Severin, subprefectul Sebastian Purec, vicepresedintele Consiliului Judetean Caras-Severin, Ionut Popovici si primarul Oravitei, Costel Ursu.
Dezinteresul a fost maxim, asta desi centrala de la Kostolac poate crea probleme, inclusiv in tara noastra. „Exista probleme legate de gradul de ardere, din cauza faptului ca acel carbune, lignitul, nu este atat de puternic caloric si atunci si gradul de cenusa emisa in aer va creste. Sa speram ca noi nu vom avea de suferit”, spune Muntean. În ceea ce priveste poluarea apei, „sunt foarte aproape de limitele maxime cu cantitatile de apa reziduala deversate in Dunare, si atunci vor trebui sa mai lucreze si acolo”.
Asa se face ca la dezbaterea publica intinsa pe cateva ore singurii care au pus intrebari au fost reprezentantii institutiilor aflate in sala. „Eu i-am intrebat ce s-ar intampla in cazul unui accident tehnic, daca exista posibilitatea sa fie intrerupte separat cele 3 corpuri. Au spus ca da, problema este foarte simpla, celelalte doua pot functiona independent de al treilea corp in care se opreste activitatea imediat. Am intrebat si unde va merge cantitatea de steril de la cariera care isi va mari capacitatea de la 9 milioane la 12 milioane de tone, avand in vedere ca, sa scoti 3 milioane de tone de carbune, va trebui sa scoti 14-15 milioane de steril. Și au spus ca au posibilitatea sa depoziteze in alta parte, dupa care il introduc inapoi in cariera si il redau in circuitul agricol. Deci in paralel cu exploatarea, vin din spate cu ecologizarea”, a mai specificat seful Garzii de Mediu carasene.
Dezbaterea publica de joi va fi urmata de una interministeriala, iar ulterior se va organiza si o intalnire la frontiera sau chiar in Serbia.
„Eu nu as mai face termocentrale, as face doar instalatii solare. Pentru ca de poluat, ele polueaza. Daca intr-o mica sau intr-o mare masura, asta trebuie sa spuna specialistii”, a concluzionat Gheorghe Muntean.

Sursa: expressdebanat.ro

termoelectrica kostolac oravita
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1278 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007284 (s)