News Flash:

Sarbatoare mare pentru crestini: Sfantul Ioan Botezatorul. Iata ce nu este bine sa faci

7 Ianuarie 2018
1016 Vizualizari | 0 Comentarii
sfantul ioan 2

Sarbatoarea de pe 7 ianuarie este cunoscuta drept Soborul Sfantului Ioan Botezatorul sau „Sant-Ion” sau „Inaintemergatorul Domnului”.

Sfantul Ioan Botezatorul este cunoscut drept ultimul prooroc din Vechiul Testament ce a anuntat venirea Mantuitorului. Cel mai important mesaj pe care il transmitea era: „Pocaiti-va, ca s-a apropiat imparatia cerurilor!”.

Asadar, e bine ca in ziua de Sfantul Ioan sa ii urmam cuvantul si sa ne caim de pacate, sa ne rugam Domnului si sa ii cerem iertarea. Insa, iata ce NU e bine sa faci de Sfantul Ioan.

Santul Ioan- ce NU este bine sa faci in aceasta zi

Este o sarbatoare marcata cu o cruce rosie in calendarul ortodox, astfel ca, asemenea tuturor sarbatorilor mari, de Sfantul Ioan nu se spala, nu se lucreaza, nu se face curat.

Pe de alta parte, se spune ca pe 7 ianuarie e bine sa petreci. Cine NU se bucura in aceasta zi va fi TRIST tot anul!

Totusi, la petrecere (care este, de regula, inchinata celor ce poarta numele Sfantului Ioan / Sfantului Ion) NU SE BEA VIN ROSU – bautura aminteste de martirajul Sfantului Prooroc Ioan, care a murit in numele credintei sale. Se bea vin alb, sfintit intai la biserica.

NU e bine sa eviti petrecerea pentru ca, prin aceasta sarbatoare, se spune ca Dumnezeu fereste gospodariile de foc si de fiare salbatice.

Traditii, obiceiuri, superstitii de Sfantul Ioan Botezatorul

In ziua Sfantului Ioan NU SE STINGE CANDELA! Se spune ca arde in aceasta perioada pentru a aduce bunastare in familie, iar membrii sa ia doar decizii intelepte.

Pe 7 ianuarie, in calendarul ortodox, este Soborul Sfantului Ioan Botezatorul. Iata ce traditii si obiceiuri e bine sa respecti de Sfantul Ioan Botezatorul ca sa ai spor si sanatate.

Sfantul Ioan Botezatorul – traditii, obiceiuri, superstitii.

Sfantul Ioan este considerat ocrotitorul copiilor, iar aceasta sarbatoare se respecta pentru a se naste prunci sanatosi, fara malformatii sau alte probleme.

Ziua in care este cinstit Sfantul Ioan Botezatorul este una de bucurie si se spune ca cine nu este vesel pe 7 ianuarie va fi trist pe tot parcursul anului. Se mai spune, conform traditiei, ca dupa ziua Sfantului Ioan se „inmoaie frigul”, adica vremea devine mai calduroasa.

Un obicei care inca se respecta, mai ales in zonele rurale, este „Iordaneala” – tinerii iau agheasma de la preot in ajunul zilei de Sfantul Ioan, apoi merg la biserica si in ziua de 7 ianuarie, iar dupa terminarea slujbei stropesc oamenii care ies din biserica.

Oamenii „iordaniti” ii rasplatesc pe tineri cu bani. Se spune ca fiecare om trebuie stropit cu agheasma in aceasta zi pentru a-i merge bine tot anul. Casele se stropesc, de asemenea, cu agheasma, iar candela trebuie sa arda toata ziua.

La biserica se aduc paini, cozonaci, branza, oua si vin alb care se sfinsesc si se impart sarmanilor. Se fac pomeniri in numele mortilor.

In special in zonele din Transilvania si Bucovina se respecta o traditie cunoscuta drept „Udatul Ionilor” – cei care serbeaza ziua numelui sunt stropiti cu apa, „botezati”, apoi trebuie sa dea o petrecere.

In Campulung Muscel, femeile care poarta numele Ioana sarbatoresc prin a consuma teiata, o bautura din flori de tei considerata a fi tonic pentru trup si suflet.

Sfantul Ioan Botezatorul este unul dintre cei mai cunoscuti Sfinti in Romania, iar de ziua lui se respecta numeroase traditii. Reamintim ca in aceasta zi trebuie sa fii vesel si sa ii sarbatoresti de cei care poarta numele Sfantului Ioan.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1118 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006214 (s)