News Flash:

Sapun lichid contaminat descoperit intr-un spital din Bucuresti. Ce spune Ministerul Sanatatii

3 Octombrie 2014
1301 Vizualizari | 0 Comentarii
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat vineri, despre sapunul lichid contaminat descoperit in cateva loturi de la Spitalul Elias, ca acesta a fost achizitionat conform legislatiei in vigoare, insa se va verifica daca producatorul a facut o declaratie falsa sau a fost o testare improprie.
Banicioiu a precizat ca sapunul contaminat a fost gasit atat la Elias, cat si la doua spitale din Focsani si Targu Mures.
"Problema a fost descoperita de Spitalul Elias. Ei au anuntat Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti si Institutul National de Sanatate Publica, au recoltat imediat probele si a fost interzisa acea susbstanta. A fost anuntat producatorul si (sapunul - n.r.) a fost retras din orice unitate sanitara din Romania", a mai declarat ministrul Sanatatii.
Potrivit lui Banicioiu, in prezent se fac teste la spitalele din Focsani si Targu Mures, unde, pana acum, nu a fost gasit niciun caz de pacient infectat.
"Nu este vorba de mai multe persoane infectate. A fost vorba numai la Elias de doua astfel de infectii. Ambele sunt monitorizate. Exista costituit un grup de alerta, sper sa nu fie mai multe cazuri. Ancheta a fost inceputa, directiile de sanatate publica au retras acest produs. Sapunul lichid a fost achizitionat conform procedurilor. In general aceste produse participa la licitatii in baza unor certificate de conformitate. Sunt la fel ca in UE. Ei, cand au participat la licitatie, au adus acele certificate. (...) Acele certificate sunt in acord cu ceea ce prevede legislatia europeana, avem chiar o directiva. Testele sunt facute de producator si acele teste sunt prevazute in certificat. Aici, probabil, a fost vorba de o declaratie falsa si de o testare, probabil, impropie", a mai spus Banicioiu, care a precizat ca producatorul sapunului respectiv este o firma din Targu Mures.
Ministrul Sanatatii a subliniat ca, in acelasi context, ca autoritatile se vor indrepta impotriva producatorului. "In general, la licitatie, pretul primeaza la orice produs, dar trebuie sa respecte toate normele si sa aiba avizele necesare. Nu este o scuza ca pretul a fost ieftin", a adaugat demnitarul.
Un bebelus si un bolnav de cancer internati la Spitalul Elias s-au infectat, riscand sa intre in soc septic, din cauza unui sapun lichid, folosit de personalul unitatii, care era contaminat masiv, produsul fiind retras de la utilizare, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, directorul medical Dana Safta.
Suspiciunea de infectie cu bacteria Serratia a fost identificata, in 30 iulie, la un copil nascut prematur si la un bolnav de cancer, ambii avand imunitate scazuta.
"Ne-am intrebat de unde putea sa apara infectia cu Serratia. Fireste ca ne-am dus cu gandul la sapunul dezinfectant, sapun lichid, pe care il avem in dotare din martie 2014, casigator la licitatia pentru materiale de dezinfectie", a spus directorul medical de la Spitalul Elias, Dana Safta.
Ea a mai precizat ca produsul era folosit de personalul medico-sanitar, inclusiv de cel din salile de operatie - chirurgi, asistente de sala, medici anestezisti -, acestia din urma trebuind, conform indicatiilor de folosire a sapunului, sa il aplice de doua ori pe maini, inainte sa isi puna manusile din latex.
Imediat dupa aparitia suspiciunii, au fost recoltate probe din toate flacoanele aflate in uz, precum si din unele care erau sigilate.
"Ele se aflau in curs de utilizare pretutindeni: in blocul operatoriu, in sectiile care au paturi si pacienti, in cabinetele de examinare, in laboratoare, pretutindeni. Surpriza maxima: in toate aceste flacoane a fost identificata Serratia", a spus Safta.
Au fost apoi trimise la Institutul Cantacuzino probe din toate cele 34 de flacoane aflate in uz si din patru flacoane sigilate, alese intamplator si s-a confirmat existenta acelorasi tulpini in toate probele.
"Probele recoltate de la pacienti au confirmat ca tulpinile sunt identice cu cele izolate din sapun. Pacientii cu imunodeprimare, cum erau cei doi, puteau face septicemii, socuri septice. Nu am ajuns la o complicatie majora, dar nu poti untiliza un produs pentru dezinfectie care dupa utilizare incarca de nu stiu cate ori pielea chirurgului. Practic, prin spalare, eu, chirug, cu acest produs imi infectam tegumentele, asa mai bine nu ma spalam cu nimic ca oricum tegumentele erau mai curate decat cu «solutie antiseptica». La o solutie antiseptica incarcatura de germeni trebuia sa fie zero, iar la sapunul Maxil era de ordinul milioanelor", a mai spus directorul medical.
Produsul a fost retras imediat. "Am retras tot lotul din sectii, si ce era deschis, si sigilat, dar si dispozitivele prin care ajungea sapun in sectii. Am luat probe din toate sistemele si erau contaminate. Am sistat distribuirea sapunului prin aceste sisteme. Am avut in contract peste 2.000 de flacoane, din luna martie. Stiu ca am returnat 241 de flacoane, cate mai erau sigilate in depozitul de materiale. Va trebui sa schimbam toata tubulatura, vom vedea cine va palti daunele. (...) Modul in care noi ne cumparam materialele, care rezulta dintr-o licitatie, la pretul cel mai mic, netestate (de spital, n.r.), ne duc la asemenea incidente", a mai spus Safta, adaugand ca produsele respective sunt autorizate de laboratoare mari.
In urma sesizarilor, in 29 septembrie, Ministerul Sanatatii (MS) a transmis o nota catre toate spitalele din tara prin care a cerut retragerea din uz a sapunului Maxil.
"Ca urmare a identificarii intr-un spital a unei contaminari masive microbiene a sapunului bacterian Maxil produs de SC Romchim Romania SRL, se recomanda unitatilor sanitare sa nu utilizeze acest produs biocid provenit din loturile 729, 409, 225", arata adresa MS trimisa directiilor de sanatate publica (DSP).
Un flacon de un litru din acest sapun costa 18 lei. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1284 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007133 (s)