News Flash:

Sapte focare de infectie din casa ta

25 August 2016
1249 Vizualizari | 0 Comentarii
curatenie2
Cu riscul de a va face sa va apucati de curatenia de primavara in plina iarna, ne asumam prezentarea celor mai murdare locuri din casa dvs. Scopul acesteia este de a va(ne) reaminti ceea ce stiti deja:
– Microbii sunt peste tot. Bacterii, virusi, ciuperci si protozoare se gasesc in casa ta chiar acum. In conditii optime, bacteriile se pot inmulti la fiecare 20 de minute; asta inseamna (faceti voi calculele) ca o singura celula bacteriana se poate inmulti pana ajung la 70 de trilioane intr-o singura zi.
– Microbii va pot imbolnavi. Vestea cea buna e ca sistemul tau imunitar este eficient in a se proteja impotriva celor mai multe microorganisme. Vestea cea rea e ca 70 de trilioane e o cifra mare si unii microbi, in special virusi, sunt destul de buni in a se transforma in lucruri pe care corpul tau nu le recunoaste.
– Nu e un efort foarte mare din partea ta ca sa pastrezi lucrurile curate si sanatoase. Sapun si apa. Inalbitor si apa. Servetele dezinfectante. Bun simt. Cu aceste arme simple, batalia cu germenii poate fi castigata.
Ceea ce am mai aflat e ca, atunci cand vine vorba de microbi, oamenii recurg la filososfia de tipul “ce nu vad nu exista”.  „Chiar si cei mai atenti oameni vor lasa garda jos la un moment dat” spune Barbara Citarella, specialst in medicina preventiva si presedinte a firmei de consultanta in domeniul sanatatii RBC Limited.  „Oricat de vigilenti am fi, vom neglija cu siguranta anumite aspecte din cand in cand.” Barb are o lista lunga de certificari abreviate care de cele mai multe ori sunt urmate de numele ei, e membru al Asociatiei Medicilor de Control al Infectiilor, o organizatie care se straduieste sa pastreze sanatatea americanilor si sa-i convinga sa faca un lucru important- sa se spele pe maini.
Barb impreuna cu ceilalti experti ne-au ajutat sa intocmim urmatoarea lista de zone cu probleme, completate de ponturi despre cum sa le mentinem curate. Citeste mai departe si daca ai la indemana un servetel dezinfectant –probabil vei incepe sa stergi tastatura inainte de a termina de citit.
1) Bucataria
Chiuveta. Prosoapele de bucatarie. Bureti. Sertare. Podeaua. Frigiderul. Germenii tind sa se adune in zonele cu traffic intens si iubesc umezeala. Ei bine, nu exista loc in casa mai umed si mai expus bacteriilor decat bucataria (ajungem si la baie un pic mai incolo). Prosoapele de bucatarie si buretii sunt in special problematici pentru ca retin umiditatea si tindem sa ii folosim pentru sarcini multiple- sa ne uscam mainile, sa stergem cafea varsata sau zeama lasata de carnea de pui, sa spalalm vasele murdare si sa uscam vasele curate.  Chiuveta de bucatarie primeste multa atentie din partea noastra si totusi robinetul se murdareste imediat ce puneti mana pe mancarea cruda sau pe vasele murdare si apoi porniti sau opriti apa. Alte zone includ manerul de la frigider si manerele de la sertare.
Mentineti curatenia: Barb sugereaza sa punem la spalat prosopul de bucatarie la sfarsitul zilei si sa spalam buretele in masina de spalat vase. Mai puteti de asemenea sa inmuiati buretii intr-o solutie de apa cu inalbitor (1 parte inalbitor la 10 parti apa) sau pur si simplu sa-I aruncati dupa cateva folosiri repetate. Cand curatati chiuveta fiti mai meticulos(oasa) cu scurgerea si robinetul.
2) Manere, intrerupatoare
Aceasta pare evidenta, dar cat de des va plimbati prin casa si va apucati de sters manerele de la usa, manerele de la sertare si intrerupatoarele de lumina?
Pastreaza-le curate:E atat de simplu. Folositi servetele dezinfectante si nu folositi aceelasi servetel pentru mai mult de 2, 3 locuri. O data pe saptamana, mergeti prin casa si stergeti manerele de la usi, sertare si intrerupatoare.
3) Trusa de machiaj
Fiti atente, doamnelor. Aplicatoarele voastre de machiaj se aseamna mult cu buretii de bucatarie.Acestea au colturi, santulete si peri care sunt un mediu prielnic pentru microorganisme.  Iar bacteriile ce traiesc acolo pot cauza infectii ale pielii si ochilor.
Mentineti-le curate:”Si cand aruncati machiajele vechi, nu uitati sa curatati si geanta de machiaj. ” Sapunul obisnuit si apa sunt de ajuns pentru curatarea aplicatoarelor, dar puteti folosi alcool pentru pensule.  Si tineti-o pentru voi. Asa cum nu impartiti periuta de dinti cu altcineva, tot asa ar trebui sa procedati si cu pensula de obraz. Nu, nu e nevoie sa va aruncati toate machiajele chiar acum. Cei mai multi experti  recomanda inlocuirea pudrelor si fardurile de ochi la fiecare 2 ani, fondul deten in fiecare an, si mascara o data la 3 luni. „Femeile ar trebui de asemenea sa isi curete aplicatoarele de machiaj cam la fiecare 2 saptamani.” spune Alesia J. Wagner, DO, director medical la  U.S. HealthWorks Medical Group.
4) Rufele
Da, chiar si cele curate. Daca esti ca majoritatea, iti speli hainele in apa rece. Desi e mai bine decat sa porti o pereche de jeans o luna de zile fara sa-i speli, amestecul de apa rece cu detergent nu va omori toti microbii de pe hainele tale. Iar rufele ude uitate in masina de spalat, chiar si pentru o perioada scurta de timp, reprezinta terenul fertil pentru germeni sa apara si sa se inmulteasca.
Mentine curatenia: Aceasta e o zona de maxima importanta pentru Barb iar sfaturile salesunt numeroase legate de acest subiect. In primul rand, pasiti cu grija cand carati rufele murdare prin casa. Daca le aruncati de colo colo nu veti face decat sa imprastiati microbii prin toata casa, dintr-o camera in alta. Si nu scuturati rufele murdare inainte de a le pune in masina de spalat. Dupa ce le puneti in masina de spalat, spalati-va pe maini si stergeti cosul inainte de a pune rufele curate in el. Daca e posibil spalati-va rufele in apa fierbinte, in special lenjeria intima. Si puneti imediat rufele la uscat dupa ce s-au spalat. Daca raman in masina de spalat pentru mai mult de jumatate de ora, treceti-le din nou prin ciclul de spalare.
5) Electrocasnice/apartate electronice/Telefoane mobile
In medie, un birou are de 400 de ori mai multi microbi decat colacul de la vasul de toaleta. Nu e surprinzator; aici petrecem foarte mult timp si tot aici se gasesc doua paradisuri pentru germeni: computerul si telefonul. In plus, vasul de toaleta e curatat mai des din motive lesne de inteles. Telecomenzi, tastaturi, telefoane, DVD playere, toate sunt atinse mult mai mult decat toaleta si folosite de toti membrii familiei si de catre musafiri, si totusisunt curatate mult mai rar.
Pastreaza curatenia: Foloseste-te de bunul simt aici si sterge cat mai des tastaturile, mouse-ul, tastele telefonului, butoanele sistemelor audio si telefoanele. Nu uita de biroul propriu-zis. Poti gasi produse de curatat specifice la magazinele de electronice. Oricum, cele mai multe servetele dezinfectante pot fi folosite si pentru electronice; doar asigura-te ca citesti eticheta inainte de folosire. Multe companii produc huse de telefon antimicrobiene pentru o varietate de marci si modele.
6) Baia
Toaleta, cada de baie/dus si chiuveta sunt evident “infractorii”. Astfel, aceste obiectesunt de cele mai multe ori curatate regulat. Totusi Barb a atras atentia si asupra inelelor de la perdelele de dus din plastic; murdaria solida care se aduna in partea de jos in urma utilizarilor nenumarate e plina de bacterii.
Pastreaza curatenia: „Spuma de baie nu curata cada,” spune Barb. Exista o multime de produse de incredere pe piata pentru curatarea baii. Folositi o periuta veche pentru a curata scurgerea si robinetii. Fiti atenti in special la pardoseala din jururl toaletei si la cana in care tineti periutele de dinti.
7) Tu
Gandeste-te. Cazile, calculatoarele, chiuveta de la bucatarie, manerele de la usi nu pleaca si se intorc in casa ta de mai multe ori pe zi. Atunci cum se pot umple de germeni toate obiectele acestea din casa ta? Tu esti cel care le aduci in casa ta.
Pastreaza curatenia proprie: Spala-te pe maini. „Vedem afise in restaurante in care li se spune angajatilor sa se spele pe maini inainte de a prepara mancarea.” Spune Dr. Wagner. „De ce ar fi diferit in casele voastre?” N-ar trebui sa fie cu nimic altfel- in casa voastra, la locul de munca, sau oriunde mergem. Dar, oricat de ciudat ar parea, multi oameni nu-si spala mainile cum trebuie.  „Frecarea e esentiala ,” spune Barb. „Impletiti degetele si spalati-va partea superioara a mainilor si degetul mare. Nu doar palmele.” Si durata e importanta- aproximativ 20-30 de secunde- sau cam cat timp v-ar lua sa fredonati un refren cunoscut. Cantatul poate fi distractiv pentru copii, dar cu totii avem nevoie de mai mult amuzament in viata noastra, nu-I asa? Spalati-va pe maini- si cantati- dupa pofta inimii.
Nota finala: Acum ca v-am speriat suficient de bine, ar trebui sa stiti ca exista “prea curat”. Cu alte cuvinte, nu incepeti sa speriati musafirii cand va calca pragul casei si nu curatati in mod obsesiv bucataria in fiecare zi, toata ziua. “Daca omoram toti microbii din mediul in care traim, atunci corpul nostru nu va mai putea intari rezistenta organismului.” spune Barb. „Oamenii n-ar trebui sa exagereze. Doar ii incurajam sa se bizuie pe bunul simt. Cand va faceti curatenia obisnuita – cei mai multi o fac o data pe saptamana- asigurati-va ca sunteti meticulos.”
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1197 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006104 (s)