News Flash:

Saptamana de foc. O va revoca Iohannis pe Kovesi sau se ajunge la suspendarea presedintelui?

17 Iunie 2018
936 Vizualizari | 0 Comentarii
Klaus Iohannis1

Klaus Iohannis ar urma sa anunte, saptamana viitoare, ce decizie a luat in ceea ce o priveste pe Laura Codruta Kovesi, in conditiile in care au trecut 10 zile de la publicarea motivarii de catre CCR. Liderii puterii spun ca nu au vorbit despre o posibila suspendare, dar nici nu exclud acest scenariu.
Curtea Constitutionala i-a spus lui Iohannis unde a gresit in relatia cu Tudorel Toader

Pe 30 mai, Curtea Constitutionala a stabilit, cu majoritate de voturi, existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre ministrul Justitiei si presedintele Romaniei, generat de refuzul sefului statului de a da curs propunerii de revocare din functie a procurorului-sef al DNA. Curtea a anuntat, in comunicatul ce a urmat, ce trebuie sa faca presedintele pentru a inceta acest conflict. Mai precis, pentru prima data, a indicat clar o masura: emiterea decretului de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi.

Presedintele nu s-a grabit insa, anuntand ca prima masura este sa astepte motivarea deciziei Curtii. Avand in vedere cazurile anterioare, aceasta urma sa fie facuta publica in cel mult o luna. Intr-un mediu politic tensionat, judecatorii Curtii au venit dupa sapte zile cu documentul, de 133 de pagini, care ii arata lui Klaus Iohannis unde a gresit in relatia cu Tudorel Toader. Si ii indica din nou sa emita decretul de revocare a sefei DNA.


Ce se retine din motivare:
- presedintele, in mod deschis, si-a arogat o putere discretionara proprie, inexistenta potrivit Constitutiei, care a anihilat competenta ministrului justitiei
- presedintele a blocat competentele ministrului fara sa aiba acest atribut
- rolul presedintelui este cu valoare consultativa numai pe aspecte de legalitate
- nu se poate aplica teza ca presedintele ar putea refuza o singura data propunerea de revocare
- nu este rolul presedintelui sa faca “evaluarea evaluarii”
- ministrul raspunde in fata premierului si Guvernul in fata Parlamentului, presedintele nu poate fi participant la o dezbatere parlamentara

Cinci judecatori au avut opinii separate, printre acestia aflandu-se Livia Stanciu si Daniel Morar. Livia Stanciu a spus ca in procedura revocarii procurorilor de rang inalt, Guvernul nu are atributii si, asa cum ministrul Justitiei apreciaza activitatea manageriala a unui magistrat, la fel si presedintele tarii evalueaza si ia o decizie.

Motivarea CCR nu anunta si termenul limita in care seful statului trebuie sa emita decretul de revocare, fapt ce a lasat loc de noi interpretari.

"Am citit motivarea deciziei CCR. Ca sa nu apara asa o confuzie in spatiul public. Eu am spus de prima data ca voi citi aceasta motivare pana cand o inteleg foarte bine. Deci mai avem un pic de citit, insa citind aceasta motivare au aparut cateva chestiuni care m-au facut sa evaluez anumite demersuri intr-o noua lumina. Doua, trei chestiuni as sublinia, dupa o prima citire foarte atenta a deciziei si a motivarii. Vreau sa spun ca, in aceasta etapa, recunosc ca motivarea aduce la suprafata mai multe intrebari decat clarificari, dar o aprofundare ulterioara ne poate aduce mai aproape de adevar. Vom vedea", a spus Klaus Iohannis, in data de 12 iunie.

Seful statului a mai afirmat ca nu este exclus un referendum, care sa fie organizat la finalul unei dezbateri publice.

 

PSD vorbeste de suspendare, pana expira "termenul rezonabil" al presedintelui

Reactia din tabara PSD nu a intarziat sa apara. Presedintele indeamna la nesupunere in fata legilor, au spus social democratii. Intr-un interviu televizat, Lia Olguta Vasilescu, ministru in Cabinetul Dancila, a transat lucrurile: daca Iohannis nu se pronunta in timp rezonabil, atunci e motiv de suspendare.

„De la Ludovic al IV-lea incoace, eu nu am mai auzit in lumea civilizata sa vina cun conducator de stat si sa spuna statul sunt eu. Nimeni nu a avut curajul sa spuna ce a spus presedintele astazi. Sa vii sa spui ca nu exista statul paralel... Pot sa ii dau eu exemplu de stat paralel domnului Klaus Iohannis. (...) Vreau sa ii transmit domnului Klaus Iohannis ca nu poti sa-i amputezi ceva ce nu are”, a spus Lia Olguta Vasilescu, la TVR1.

In mai putin de 24 de ore de la declaratia ministrului Muncii, un alt lider PSD important, Paul Stanescu, a dat ca varianta posibila suspendarea sefului statului, in cazul in care acesta nu respecta decizia CCR.

Senatorul PSD Niculae Badalau a mers mai departe si a amenintat cu o plangere penala pe numele lui Klaus Iohannis, daca va alege sa ignore Curtea.

In contextul discutiilor publice, presedintele este insa sigur ca nu se va ajunge la aceasta masura.

"Unii politicieni s-au grabit sa vorbeasca despre suspendare. Nu va exista nicio suspendare, pentru ca nu exista niciun temei pentru suspendare, iar daca unii pesedisti se trezesc vorbind de suspendare ca sa para mai intersanti la televizor, atunci este problema lor", a afirmat Iohannis, care a dat asigurari ca va anunta solutia intr-un timp rezonabil.

Si tocmai pe acest “termen rezonabil” s-a bazat si liderul UDMR, Kelemen Hunor, care a spus vineri ca nu sunt motive reale de suspendare si este convins ca seful statului va anunta ce a decis in perioada urmatoare.

Toata lumea si-a indreptat privirile catre cei doi lideri ai arcului guvernamental: Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu. Au stabilit cei doi un plan pentru suspendarea lui Klaus Iohannis?

In data de 16 aprilie 2018, intrebat daca se poate ajunge la o suspendare, Liviu Dragnea declara: “Nu. Noi, sub nicio forma, nu luam in calcul ideea de suspendare din functie a presedintelui Romaniei”.

Recent, dupa decizia si motivarea CCR, dar si dupa reactia de la Cotroceni, liderul social democratilor si-a nuantat declaratiile, spunand ca spera ca Iohannis sa nu faca “greseala fatala”.

„Nu sunt prezicator si nu stiu ce va face presedintele Iohannis, dar daca va face greseala fatala sa nu puna in aplicare o decizie CCR, aceasta incalcare grava a atributiilor lui constitutionale pe noi nu o sa ne lase indiferenti. (...) Noi nu putem sa stam cu mainile in san (...). Nu putem lasa ca o decizie a CCR sa nu fie pusa in aplicare si vom utiliza tot ceea ce avem la dispozitie din punct de vedere civic, din punct de vedere legal, din punct de vedere constitutional”, a afirmat Liviu Dragnea, in 10 iunie.

Intrebat daca au fost discutii pe marginea suspendarii sefului statului, Calin Popescu Tariceanu a negat vineri. “Eu nu am auzit de astfel de planuri si nu am facut o discutie, nici oficiala, nici neoficiala, cu liderii PSD, cu presedintele Liviu Dragnea”.

Din partea Opozitiei, Ludovic Orban da o data certa cu privire la planul suspendarii. Mai precis, Orban spune ca scopul lui Liviu Dragnea este sa lege suspendarea lui Klaus Iohannis de ziua in care instanta trebuie sa se pronunte in dosarul in care este acuzat de angajari ilegale la Directia de Protectie a Copilului Teleorman.

“A existat o sedinta in care ei au discutat si au luat decizia sa il suspende pe presedinte. Sigur ca ei lanseaza o ineptie constitutionala: ca pot sa il suspende pe presedinte fara sa se ajunga referendum. O asemenea nebunie eu nu am mai auzit (...) Din cate stiu, interesul lui Dragnea este ca procedura sa demareze inainte de data de 21 (n.r.: 21 iunie) ca sa puna o presiune suplimentara asupra completului de judecata care urmeaza sa se pronunte in cazul sau” a declarat recent presedintele PNL, Ludovic Orban.

 

De la Cotroceni bate vantul revocarii, dar spre CCR

In intreg scandalul, un judecator al Curtii Constitutionale, care a votat in favoarea revocarii Laurei Codruta Kovesi, Petre Lazaroiu, iese vineri si detoneaza intreaga scena politica. A fost cautat de consilierul prezidential Simina Lazarescu, ce i-a spus ca se pune in discutie revocarea sa, dupa ce un ONG i-a cerut acest lucru presedintelui Iohannis.

"Probabil ca s-a dorit sa fiu avertizat. Probabil de aceasta s-a sugerat. Ai grija, dar nu stiu de ce sa am grija, deoarece eu nu am ce sa-mi reprosez? Probabil s-a vrut sa se creeze un conflict in legatura cu mandatul meu, ca sa puna sub semnul indoielii decizia noastra, ca altfel eu nu imi explic. (...) In mod cert exista aceasta preocupare la Cotroceni, pentru ca altfel doamna Simina Tanasescu nu m-ar fi abordat", a declarat, pentru MEDIAFAX, Petre Lazaroiu.

Chestionat daca a intrebat-o pe consilierul prezidential, Simina Tanasescu, in ce calitate l-a chemat pentru aceste discutii, Petre Lazaroiu a raspuns: “Nu. Eu am luat-o ca pe o chestiune absolut colegiala, privata. De aceea am spus ca nu stiu daca a actionat in nume propriu sau din partea domnului presedinte (…) Asa ceva e de domeniul fantasticului, de domeniul science-fiction-ului ".

Mai multe voci au spus insa ca cei doi nu ar fi trebuit sa stea deloc fata in fata, in conditiile in care Simina Tanasescu este persoana care a reprezentat Administratia Prezidentiala la CCR, in situatii privind sesizari ale sefului statului.

Administratia Prezidentiala a anuntat ca Simina Tanasescu se afla in concediu de odihna, iar discutia a fost una pur teoretica pe marginea solicitarii asociatiei civice VeDem Just. Mai mult, sursa citata sustine ca nu este implicata sub nicio forma Administratia Prezidentiala.

"Un santaj din partea Cotroceniului, pentru ca doamna consilier nu s-ar fi dus sa se intalneasca cu fostul ei coleg judecator la CCR, fara sa fie trimisa de Iohannis personal. A fost cu girul lui, cu acceptul lui, mergi si incearca sa il convingi pe judecator sa faca pasi lateral, stanga, dreapta sau inapoi si nu a mers", a declarat Codrin Stefanescu, secretarul general adjunct PSD.

Saptamana viitoare, de la Cotroceni este asteptat un raspuns clar in ceea ce priveste decizia Curtii Constitutionale si daca va emite presedintele decretul de revocare a Laurei Codruta Kovesi. In cazul in care decizia nu va fi conforma cu ce au cerut magistratii, nu este exclus ca vara aceasta sa fie una asemanatoare celei din 2012.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1134 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005903 (s)