News Flash:

S-a terminat cu ITP-ul pe spaga. Sanctiuni dure pentru soferii romani, incepand cu 20 mai 2018. Nici samsarii de masini second hand nu sunt iertati

16 Mai 2018
1080 Vizualizari | 1 Comentarii
itp 20 mai 2018 631x420

Soferii care vor fi prinsi in trafic de politisti la volanul unor masini cu ITP ul expirat vor ramane fara talon si fara placutele de inmatriculare si vor fi amendati, fara drept de circulatie. Acelasi lucru este valabil si daca masina a fost cumparata sau vanduta, dar nu a fost trecuta pe numele noului proprietar in termen de 90 de zile de la instrainare. Politistii de la Serviciul Rutier ii avertizeaza pe soferi sa verifice valabilitatea inspectiei tehnice a masinii, pentru ca din 20 mai vor fi sanctiuni mai aspre.

Ordonanta Guvernului nr. 14/2017 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a aparut in 2017 in Monitorul Oficial, insa prevederile referitoare la suspendarea inmatricularii se vor aplica efectiv abia de la data de 20 mai 2018.

Incepand cu aceasta data, intra in vigoare o serie de prevederi care modifica si completeaza legiislatia rutiera. Una dintre masuri prevede suspendarea de drept a inmatricularii vehiculului pentru Inspectia Tehnica Periodica expirata.

In situatia in care inspectia tehnica periodica (ITP) a unei masini va expira, inmatricularea acesteia va fi suspendata automat. Astfel, soferii care vor circula in continuare cu respectivul automobil vor risca atat o amenda pentru lipsa ITP-ului valabil, cat si una pentru condusul in timpul suspendarii inmatricularii, totalul putand sa ajunga la 5.800 de lei. In cazul expirarii ITP-ului, un sofer care va folosi in continuare autoturismul va risca nu una, ci doua amenzi intre 1.305 si 2.900 de lei. Amenda cumulata va fi, practic, de minimum 2.610 si de maximum 5.800 de lei, scrie avocatnet.ro.

Masura suspendarii de drept a inmatricularii este valabila si daca masina a fost cumparata sau vanduta, dar nu a fost trecuta pe numele noului proprietar in termen de 90 de zile de la instrainare. In mod firesc, fostul proprietar nu poate fi taxat pentru ca noul proprietar circula fara rovinieta, daca se dovedeste ca masina a fost vanduta inainte ca autoritatile sa constate contraventia. Conducerea unui vehicul a carui inmatriculare este suspendata constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 9 la 20 de puncte-amenda.
Certificatul de inmatriculare si placutele cu numarul de inmatriculare se restituie proprietarului de catre Politia Rutiera, la incetarea suspendarii inmatricularii vehiculului.
In ordonanta mai sus amintita, se introduc reguli si pentru descurajarea eliberarii ITP pe spaga, altele decat cele prin care se prevede sanctionarea statiei care efectueaza inspectia. Astfel, personalul RAR cu atributii in verificarea inspectiei poate modifica rezultatul ITP daca constata ca nu s-a respectat procedura stabilita sau poate anula un ITP emis de o statie. De asemenea, are atributii de control in trafic pentru verificarea veridicitatii inspectiei. Important de stiut este ca “Inspectia Tehnica Periodica se efectueaza cu ajutorul tehnicilor si echipamentelor disponibile, fara demontarea sau indepartarea unor parti ale vehiculului”. Service-urile care efectueaza ITP vor putea si ele sa fie supuse unor controale incognito din partea personalului RAR care ar putea utiliza automobile cu deficiente cunoscute. Evident, controlul nu se va putea desfasura in conditiile clasice pentru ca spaga este exclusa din discutie, presiunile pentru obtinerea ITP incluzand doar rugamintile falsului client.

Tot in textul ordonantei se stipuleaza faptul ca RAR va furniza la fiecare ITP date cu privire la indicatia odometrului la precedenta inspectie. Astfel, va putea fi descurajata frauda pe piata second hand, insa primele rezultate vor putea fi constatate abia incepand cu 2019. Legea nu prevede, in forma actuala, ce fel de deficienta este aceea in care se constata ca s-a umblat la kilometraj si nici nu prevede sesizarea politiei in cazul in care s-a constatat o frauda. De asemenea, RAR nu va putea certifica faptul ca la prima inspectie la care se inregistreaza indicatia kilometrajului avem de-a face cu o indicatie corecta.

In cazul vanzarii unei masini, noul posesor este cel care trebuie sa anunte autoritatile despre transmiterea dreptului de proprietate, scrie avocatnet.ro potrivit unui comunicat al Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Vechiul proprietar poate sa notifice vanzarea, dar acest lucru nu duce la o schimbare efectiva in baza de date. Clarificarea vine in contextul in care Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a recomandat soferilor care-si vand masinile sa depuna notificari la autoritatile competente, pentru a evita sa primeasca amenzi pentru lipsa rovinietei.
Obligatia de a anunta transmiterea dreptului de proprietate asupra unui autoturism revine noului posesor al acestuia, conform unei clarificari facute, la solicitarea AvocatNet.ro, de catre Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) din cadrul MAI.

„Inmatricularea vehiculelor este continua de la admiterea in circulatie pana la scoaterea definitiva din circulatie a unui vehicul din categoria celor supuse acestei conditii, iar obligatia transcrierii transmiterii dreptului de proprietate este in sarcina noului proprietar”, ne-a declarat Alina Dragomir, chestor de politie si director al DRPCIV.

Codul rutier prevede ca, la vanzarea unui autoturism, noul posesor al acestuia este obligat sa anunte transmiterea dreptului de proprietate in cel mult 30 de zile. In acest fel se pot modifica in baza de date informatiile referitoare la posesorul masinii si se poate emite un nou certificat de inmatriculare. Afla mai multe pe avocatnet.ro si jurnalul.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1899 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007495 (s)