News Flash:

S-a dat decizie de la 1 februarie: ce se intampla cu contributia la sanatate a pensionarilor

26 Ianuarie 2018
1698 Vizualizari | 0 Comentarii
pensie1

Sistemul de sanatate din tara noastra a cunoscut mai multe modificari pe parcursul anului 2017, iar schimbarile vizeaza, in mare masura, si pacientii. Astfel, in cele ce urmeaza va prezentam principalele noutati aparute in ultimele 12 luni. Iata cativa consultanti care te pot ajuta in probleme legate de tema acestui articol

1. Salariatii isi pot deduce abonamentele de sanatate din sistemul privat

De la 1 februarie 2017, salariatii sunt incurajati sa isi faca abonamente de sanatate in sistemul medical privat, in conditiile in care acestia isi pot deduce, in anumite conditii, aceasta cheltuiala. Concret, salariatii care au abonamente de sanatate la clinici private pot obtine o deducere a impozitului in limita echivalentului in lei a 400 de euro pe an. Aflati de aici cam ce suma poate scuti, concret, salariatul.

2. Abonamentele medicale suportate de angajator pentru salariati au devenit venituri neimpozabile

Pana in vara lui 2017, Codul fiscal stabilea ca venituri neimpozabile, in sensul impozitului pe venit, primele de asigurare voluntara de sanatate, in limita a 400 euro/an/persoana. Din iulie 2017 insa, in aceasta categorie au fost adaugate si serviciile medicale sub forma de abonament, ceea ce inseamna ca acestea nu reprezinta avantaj de natura salariala si nu intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii daca, impreuna cu primele de asigurare voluntara de sanatate, nu depasesc echivalentul in lei al sumei de 400 euro/an pentru fiecare angajat. In acest articol sunt toate detaliile.

3. CASS pentru pensionari este platita de stat, nu din pensii

De la 1 februarie 2017, pentru contributia la sanatate a pensionarilor, banii nu mai sunt opriti din pensie, ci sunt achitati din bugetul de stat. Astfel, suma retinuta pana acum pentru sanatate ajunge, incepand din februarie 2017, in buzunarele pensionarilor. Prin urmare, in prezent, niciunui pensionar din sistemul public nu i se mai opresc bani din pensie pentru sanatate, CASS (contributia de sanatate) fiind suportata din banii statului. Mai multe informatii cititi aici.

4. Persoanele cu handicap pot primi ingrijiri si de la asistenti personali profesionisti

Din augut 2017, persoanele cu handicap grav sau accentuat care nu au unde locui, nu obtin venituri sau acestea sunt sub nivelul salariului mediu pe economie pot fi ingrijite de acum si de un asistent personal profesionist. Potrivit legislatiei in vigoare, adultul cu handicap nu trebuie sa scoata niciun ban din buzunar pentru a beneficia de un astfel de asistent. Acesta din urma va lucra cu contract de munca la serviciile sociale publice sau private, iar sumele necesare acoperirii cheltuielilor lunare de hrana, echipament, materiale igienico-sanitare, precum si sumele aferente acoperirii cheltuielilor de locuit vor veni de la bugetele locale. Explicatii pe larg sunt aici.

5. Certificatele de handicap pentru copii au de acum termene diferite de valabilitate

Certificatele de incadrare in grad de handicap pentru copii au din vara lui 2017 termene de valabilitate diferite, in functie de situatia concreta. Concret, certificatele sunt valabile intre sase luni si doi ani, in functie de cum stabileste comisia pentru protectia copilului. In plus, copiii cu handicap grav care au nevoie de ingrijiri paliative (adica tratamentul care doar amelioreaza pentru scurt timp starea de sanatate) nu mai trebuie sa mearga anual la comisia de evaluare, pentru ca certificatele obtinute de acum incolo sunt valabile pana la 18 ani. Puteti citi mai multe despre subiect aici.

6. Din 2018, spitalele din localitatile cu minoritati etnice trebuie sa angajeze personal medical care sa le vorbeasca limba

Din 2018, in spitalele din localitatile Romaniei in care exista o comunitate importanta de etnici este angajat personal de specialitate, care sa cunoasca limba minoritatilor nationale. Concret, vorbim despre angajarea de personal de specialitate, care sa inteleaga si sa vorbeasca limba minoritatilor nationale, in spitalele din localitatile in care cetatenii minoritatilor nationale fie au pondere de peste 20%, fie numarul lor este de peste 5.000 de persoane. Mai multe informatii, aici.

7. ICCJ: Victima nu suporta cheltuielile medicale nici daca autorul vatamarii e necunoscut sau nu raspunde penal

Printr-o decizie luata la inceput de noiembrie 2017, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca cei care au nevoie de spitalizare sau alte feluri de ingrijire medicala din cauza faptei altcuiva nu trebuie sa scoata bani din propriul buzunar ca sa acopere costurile acestor ingrijiri. Acele cheltuieli sunt recuperate ulterior de cei care au acordat asistenta medicala de la cel vinovat. Interpretarea deciziei Curtii este disponibila aici.

8. Mai multe persoane beneficiaza in 2018 de servicii medicale fara sa plateasca CASS

Din 2018, si tinerii de pana in 26 de ani care obtin venituri (ca salariati, de pilda) sunt scutiti de plata contributiei la sanatate si beneficiaza de serviciile medicale, atata timp cat veniturile respective nu depasesc valoarea unui salariu minim brut pe tara. Asadar, vorbim despre extinderea listei cu categorii de persoane  care nu datoreaza statului CASS. Vedeti aici ce alte persoane pot beneficia de servicii medicale fara sa achite contributia.

9. Abonamentele medicale platite de firme pentru salariati, scutite si de la plata contributiilor sociale

Din septembrie 2017, serviciile medicale sub forma de abonament suportate de catre angajatori pentru angajatii proprii nu mai sunt incluse in baza de calcul a contributiilor de asigurari sociale, atat timp cat acestea nu depasesc, impreuna cu primele de asigurare voluntara de sanatate, echivalentul in lei al sumei de 400 de euro. Asta in conditiile in care, de la finalul lunii iulie 2017, serviciile medicale sub forma de abonament nu mai intra nici in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii. Gasiti aici toate detaliile necesare.

10. Plata CASS pentru romanii fara venituri

Majorarea salariului minim, de la 1.450 la 1.900 de lei, si a cotei CASS, de la 5,5% la 10%, aplicabile de la 1 ianuarie 2018, duc la o majorare semnificativa a sumelor pe care trebuie sa le achite romanii fara venituri care vor sa beneficieze de servicii medicale in sistemul sanitar de stat. Potrivit legislatiei in vigoare, cei care n-au venituri lunare, dar care vor sa beneficieze de servicii medicale publice pot sa achite CASS fie lunar, fie in momentul in care acceseaza serviciile medicale din sistemul sanitar de stat. Toate detaliile sunt aici.

11. Romanii isi pot face asigurari facultative pentru concedii medicale

Din 19 decembrie 2017, persoanele interesate isi pot face o asigurare facultativa pentru concedii si indemnizatii medicale la stat, in baza unui contract. Explicatii suplimentare gasiti aici.

12. Concediul medical poate fi obtinut acum si online

Tot de la data mentionata anterior, certificatele de concediu medical pot fi eliberate si electronic, prin intermediul e-mailului. Astfel, hartia de concediu medical va putea fi primita si pe mail de catre pacient. Iar problema semnaturii de pe aceasta se rezolva prin folosirea de catre medici a semnaturii electronice. Detalii, aici.

13. Salariatii datoreaza singuri CASS din 2018

In urma unei reorganizari decise de Guvern, contributia la sanatate este datorata numai de salariati incepand din ianuarie 2018. Astfel, din doua cote (5,2% si 5,5%) am ramas cu una singura (10%).

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1281 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006621 (s)