News Flash:

Ruptura in coalitie? ALDE cere Guvernului sa reconsidere pozitia privind scaderea numarului de locuri in universitati

22 Aprilie 2018
709 Vizualizari | 0 Comentarii
tariceanu 1

Vicepresedintele ALDE Steluta Cataniciu a facut un apel duminica catre ministrul Educatiei Nationale Valentin Popa caruia ii cere sa isi reconsidere pozitia cu privire la scaderea numarului de locuri bugetate din marile universitati din Romania.
"Ca parlamentar, membru al coalitiei de guvernare si mai ales in calitate de deputat de Cluj, va scriu pentru a va transmite nemultumirea profesorilor din Universitatea Babes-Bolyai, a studentilor si a intregii comunitati clujene, ca reactie la modalitatea de repartizare a locurilor bugetate din invatamantul superior. In urma deciziei pe care ati luat-o, nu doar UBB Cluj, ci si alte universitati renumite si-au exprimat nemultumirea in privinta algoritmilor folositi pentru a decide aceste scaderi care contravin unor norme prea bine cunoscute in mediul academic romanesc si international”, a spus Cataniciu, citata intr-un comuicat remis MEDIAFAX.

Deputatul ALDE mai spune ca, in cazul Universitatii Babes-Bolyai Cluj , au fost reduse 277 de locuri bugetate pentru anul universitar 2018-2019.

“Nivelul de excelenta al UBB a ajutat Clujul sa atraga o multitudine de investitori, din varii domenii de activitate, avand un aport insemnat in dezvoltarea economiei locale. In consecinta, aceste taieri nu doar ca afecteaza mediul academic clujean, dar pun o amprenta negativa asupra intregului oras - considerat pol national de crestere, menit sa asigure suport de dezvoltare pentru intreaga regiune de Nord - Vest a tarii”, mai spune Cataniciu.


Deputatul ALDE ii cere lui Valentin Popa sa isi reconsidere pozitia fata de taierea locurilor bugetare, argumentand ca Romania detine printre cele mai mici procente de oameni educati in universitate, comparativ cu restul UE, iar universitatile romanesti inca se lupta sa se impuna in topul primelor 500 universitati ale lumii.

Ministrul Educatiei Valentin Popa a precizat recent faptul ca sunt alocate 5.000 de locuri pentru domeniile prioritare, 3.000 de locuri pentru absolventii de liceu din mediul rural si alte 1.000 de locuri pentru formarea cadrelor didactice. Potrivit ministrului Educatiei, universitatile traditionale pierd 144 de locuri bugetate din peste 17.500 pentru licenta, 700 pentru master si aproximativ 80 de locuri la doctorat.

Popa a mai spus ca alocarea locurilor la universitati nu s-a facut pe criterii politice, precizand ca repartizarea actuala este una preliminara, cea definitiva urmand sa aiba loc in toamna.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1276 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006291 (s)