News Flash:

Rugaciuni pe care trebuie sa le citesti pentru a te ajuta in viata

23 Iunie 2018
959 Vizualizari | 0 Comentarii
rugaciune

E nevoie ca toti crestinii sa aiba in fiecare zi un ragaz inchinat rugaciunii personale. Iata, in cele ce urmeaza, o pravila de rugaciune veche de veacuri, care s-a dovedit ca da roade bune daca este savarsita zilnic:
-Rugaciunile de dimineata, la trezirea din somn;
-Rugaciunile de seara (Pavecernita Mica si Acatistul Maicii Domnului) inainte de culcare;
-Trei siraguri de metanii de cate 33 de noduri catre Hristos (adica 100 de „Doamne Iisuse…”);
-Un sirag dc metanii de cate 33 de noduri catre Maica Domnului (adica 33 de „Preasfanta Nascatoare-de-Dumnezeu…”);
-40 de inchinaciuni;
-Un capitol din Noul Testament (2)


Cele cateva roade agonisite in fiecare zi printr-o asemenea sfanta deprindere se vor aduna incet-incet si intr-o zi, vor da un seceris bogat, care ne va urma in viata de apoi (3)
Cand ne pregatim sa stam inaintea imparatului si Dumnezeului nostru si sa-I vorbim. trebuie sa luam seama la mai multe lucruri. Mai intai, sufletul nostru trebuie sa fie cu totul cuprins de iertare pentru ceilalti. Apoi, avem neaparata nevoie de multa smerenie si de o adanca zdrobire a inimii – mai ales cand Il rugam pe Dumnezeu sa ne ierte greselile. Mai mult, ar fi bine sa intelegem ca, pentru a spori in rugaciune si a ne bucura de roadele Rugaciunii lui lisus, trebuie sa ne straduim sa pazim toate poruncile Lui Hristos – caci rugaciunea neincetata este un dar de la Dumnezeu, pe care Dumnezeu il face celor ce s-au dovedit robi ai Sai credinciosi.

Aceasta inseamna ca e nevoie, printre altele: sa ne pazim simturile; sa postim in zilele si rastimpurile randuite de Biserica (4) sa ne pocaim sincer pentru pacatele noastre; sa ne spovedim pacatele unui duhovnic (5); sa mergem la biserica in fiecare Duminica si la marile praznice; sa primim Sfanta Impartasanie cat mai des cu putinta (dupa cuvenita pregatire); sa cercetam Scripturile; sa ne pazim gura si gandurile neintinate de judecata si osandirea celorlalti; sa iertam pe toata lumea, orice ne-ar fi facut; sa avem smerenie; sa avem duh de multumire si recunostinta catre Dumnezeu pentru toate (atat bune. cat si rele); sa avem. cu adevarat, dragoste si mila pentru fratii nostri; sa izgonim orice gand viclean, intinat si pacatos care cauta sa ne patrunda in minte.

In incheiere, va punem inainte cuvintele unui urias al rugaciunii din zilele noastre, Sfantul Siluan Athonitul. Iata ce ne povatuieste el: „Sa ne smerim, si Domnul ne va da a cunoaste puterea rugaciunii lui lisus. Invata-te smerenia lui Hristos, si va da tie Domnul a gusta indulcirea rugaciunii. Iara daca voiesti curat a te ruga, fii tu smerit, infranat, curat te spovedeste si te va iubi rugaciunea. Fii ascultator, din cuget bun supune-te stapanirilor, si fii multamit cu toate. si atunci mintea ti se va curati de cugete desarte. Amintcste-ti ca Domnul te vede, si teme-te, nu candva sa mahne?ti intru ceva pe fratele; nu-losandi si nu-l intrista, fie si prin infatisarea-ti – si Duhul Sfant te va iubi, si Insusi intru toate iti va ajuta” (Cuviosul Siluan Athonitul)

Note:
2. Cel mai folositor fel de a citi Noul Testament este sa incepem de la primul capitol al Evangheliei dupa Matei si sa citim pe rand capitol (dupa capitol, toate cele patru Evanghelii, Faptele Apostolilor. Epistolele si in sfarsi Apocalipsa. Cand ajungem la capat, o luam din nou de la inceput.

3. Daca vrem sa marim pravila de rugaciune – desi pare un lucru bun si evlavios – trebuie sa primim mai intai binecuvantarea Parintelui nostru duhovnicesc, ca sa pasim pe „pamantul cel tare” al smereniei.

4. Zilele de post randuite de Biserica Ortodoxa sunt: l) fiecare miercuri si vineri; 2) Postul Pastilor (din Lunea Curata pana in Sambata Marc); 3) Postul Adormirii Maicii Domnului (de la l pana la 15 august); 4) Postul Craciunului (de la 15 noiembrie pana la 24 decembrie); 5) Postul Sfintilor Apostoli (din lunea de dupa Duminica Tuturor Sfinyilor pana pe 29 iunie); 6) 29 august (Taierea Capului Sfantului loan Inainte-Mergatorul); 7) 14 septembrie (Inaltarea Sfintei Cruci); 8) 5 ianuarie (ajunul Aratarii Domnului).

5. Pentru un studiu amanuntit despre taina spovedanici si insemnatatea Parintelui duhovnicesc, vezi Sfantul Nectarie din Eghina, Despre pocainta si spovedanie (Editura Egumenita, 2004).
Din Extras din „Rugaciunea metaniei” – carte tiparita de Parohia Ortodoxa Romana din Luton, Anglia, p. 20-22
Sursa: ortodoxiatinerilor.ro
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1364 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005153 (s)