News Flash:

Romeo Stavarache, judecat pentru ca ar fi luat mita de la Casuneanu si alti trei oameni de afaceri

25 Iulie 2014
688 Vizualizari | 0 Comentarii
romeo stavarache
Primarul municipiului Bacau, Romeo Stavarache, a fost trimis in judecata, fiind acuzat ca ar fi primit mita de la patru oameni de afaceri pentru mai multe contracte, unul dintre acestia fiind Costel Casuneanu, care i-ar fi dat 100.000 de lei, in schimbul eliberarii unui certificat de urbanism.
Directia Nationala Anticoruptie a dispus trimiterea in judecata a lui Romeo Stavarache pentru cinci infractiuni de luare de mita comise in perioada 2008-2011, suma totala pe care ar fi primit-o edilul bacauan ridicandu-se la peste 2,3 milioane de lei.
In acelasi dosar, au mai fost trimisi in judecata de catre procurorii DNA oamenii de afaceri Costel Casuneanu, Liviu Vasile Cenusa si Liviu Goian, precum si directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est, Constantin Apostol.
Potrivit procurorilor DNA, in perioada 2008 - 2011 Romeo Stavarache a pretins si primit, direct sau prin intermediul celorlalti inculpati, de la patru oameni de afaceri, mai multe sume de bani.
Astfel, la inceputul anului 2008 primarul Bacaului i-a cerut administratorului unor societati comerciale sa ii fie remis un procent de 50% din valoarea decontata de Primaria Bacau, aferenta fiecarui stalp de iluminat public la care firma administrata de acesta efectua lucrari in baza contractului incheiat cu aceasta institutie, valoare care era de 38 de euro/stalp. In baza acestei solicitari, in perioada martie 2008- octombrie 2011 Romeo Stavarache a primit suma totala de 810.670 de lei.
In ianuarie 2009, Stavarache i-a cerut unui alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societatii comerciale administrate de acesta sa ii fie atribuit un contract privind executarea de lucrari tehnico-edilitare. Banii au fost primiti in doua transe, prin intermediul unei asociatii sportive.
In aprilie 2009, Stavarache i-a cerut aceluiasi om de afaceri un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriza generala, incheiat intre aceasta societate si Agentia Nationala pentru Locuinte Bucuresti, avand ca obiect constructia unui bloc cu 45 de locuinte in Bacau, lucrare in valoare de 2.688.769,90 de euro, inclusiv TVA. In baza acestei solicitari, in perioada aprilie 2008 – septembrie 2011, Romeo Stavarache a primit de la omul de afaceri suma totala de 1.259.789,03de  lei.
In martie 2010, primarul Stavarache i-a solicitat, administratorului unei societati comerciale sa incheie contracte de publicitate cu o anumita firma, pentru ca primaria sa isi execute in mod corespunzator obligatiile care decurgeau din contractul de gestiune a serviciului public de salubrizare a municipiului Bacau incheiat cu aceasta societate. In baza acestei solicitari, au fost incheiate doua contracte, in lunile martie 2010 si aprilie 2011, in baza carora omul de afaceri a platit sumele de 40.000 de lei, respectiv 30.000 de lei.
Potrivit DNA, in perioada martie - aprilie 2009, impreuna cu directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est, Constantin Apostol, primarul Romeo Stavarache i-a solicitat lui Costel Casuneanu suma de 100.000 de lei cu titlu de sponsorizare a unei asociatii sportive, in schimbul eliberarii unui certificat de urbanism, bani care au fost primiti in 24 aprilie 2009.
Procurorii anticoruptie mai spun ca toate sumele de bani au fost primite de catre Romeo Stavarache prin intermediul mai multor societati comerciale si asociatii sportive, administrate de Liviu Goian, Liviu Vasile Cenusa si Constantin Apostol.
In acest dosar s-a dispus instituirea sechestrului pe mai multe bunuri ale lui Stavarache: un teren compus din trei loturi si patru corpuri de cladire, pana la concurenta sumei de 2.390.459 de lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bacau, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.
In 1 iulie, primarul Bacaului, Romeo Stavarache, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, de Curtea de Apel Bacau, dupa ce procurorii DNA solicitasera acest lucru intrucat edilul a luat legatura cu ceilalti inculpati din dosar, in conditiile in care era cercetat sub control judiciar. Masura a fost contestata de edilul bacauan la Inalta Curte de Casatie si Justitie, insa instanta a respins cererea, printr-o hotarare definitiva.
Stavarache fusese retinut in 26 iunie de procurorii DNA, iar in aceeasi zi Curtea de Apel Bacau a decis sa fie cercetat sub control judiciar. De asemenea, instanta a dispus ca Liviu Cenusa si Liviu Goian sa fie cercetati tot sub control judiciar.
Potrivit DNA, primarul Bacaului a fost retinut pentru cinci infractiuni de luare de mita, Liviu Goian a fost retinut pentru trei infractiuni de complicitate la luare de mita, iar Liviu Vasile Cenusa pentru doua infractiuni de complicitate la luare de mita.
Romeo Stavarache este primar al municipiului Bacau din 2004, iar Prefectura Bacau a decis, in 2 iulie, suspendarea din functie, cel putin pe perioada mandatului de arestare preventiva de 30 de zile.  Mediafax.ro

costel casuneanu constantin apostol
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0676 (s) | 23 queries | Mysql time :0.011756 (s)