News Flash:

Romania participa la cele mai importante manevre NATO din ultimii 13 ani, in Mediterana

2 Octombrie 2015
1238 Vizualizari | 0 Comentarii
ex nato
NATO organizeaza incepand de sambata cele mai importante exercitii militare in ultimii 13 ani, cu participarea a aproximativ 36.000 de soldati, aceste manevre intervenind intr-un context de tensiuni cu Rusia pe subiectul crizei ucrainene.
Denumite 'Trident Juncture', exercitiile, de o amploare inedita din anul 2002, vor avea loc in trei state — Italia, Spania si Portugalia — si sunt prevazute sa dureze pana la 6 noiembrie, informeaza AFP.
Pe langa exercitii terestre si aeriene, sunt programate de asemenea si manevre navale, acestea urmand sa se desfasoare in Oceanul Atlantic si in Marea Mediterana.
Scenariile vor include toate componentele unui razboi modern, dar si apararea antiracheta, atacuri informatice si 'razboiul hibrid', cu operatiunile sale de propaganda, explica la sfarsitul lunii august generalul francez Jean-Paul Paloméros, comandant suprem aliat pentru transformarea NATO.
Aceste exercitii erau prevazute de mai mult timp, dar amploarea lor vine sa confirme inca o data politica de intensificare a manevrelor, decisa de Alianta Nord-Atlantica la summitul din septembrie 2014 din Tara Galilor, ca urmare a crizei din Ucraina.
Anexarea Crimeii la teritoriul Rusiei, apoi izbucnirea, in primavara anului 2014, a conflictului din estul separatist al Ucrainei, au determinat NATO sa intrerupa orice cooperare practica cu Rusia.
Alianta si-a intensificat de asemenea patrulele navale si aeriene pe flancul sau estic si a procedat la o adaptare a trupelor sale pentru ca ea sa poata interveni mai rapid in caz de criza.
Operatiunile pe teren in cadrul exercitiilor 'Trident Juncture' vor demara in Italia la 21 octombrie, primele doua saptamani fiind consacrate simularii pe calculator a unei situatii de conflict si a unor interventii.
La aceste exercitii urmeaza sa participe aproximativ 36.000 de soldati din peste 30 de tari — cele 28 de state membre si parteneri ai Aliantei.
AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1352 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006607 (s)