News Flash:

Romania e pe primul loc in ceea ce priveste rambursari de fonduri de la CE

31 Octombrie 2013
1470 Vizualizari | 0 Comentarii
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, la Mediaş, că România, în primele opt luni de zile, se află pe prima poziţie în ceea ce înseamnă rambursări de fonduri de la Comisia Europeană, cu 75% creştere faţă de perioada 2008-2012.

'Nu putem să negăm României această creştere care, în cazul în care continuă, ne dă foarte mari şanse şi speranţe ca, la final de 2015, atunci când se închide efectiv prima perioadă de finanţare, să depăşim un nivel de 80%', a afirmat, într-o conferinţă de presă, ministrul Fondurilor Europene.

Pe locul al doilea se află Italia, cu peste 50%, urmată de Polonia, cu 24-25%, a menţionat Teodorovici.

În ceea ce priveşte rata absorbţiei fondurilor europene, aceasta este de aproximativ 26%, faţă de 7,4% în mai 2012. Ministrul a precizat că, de la începutul anului, au intrat în România aproximativ 2,5 miliarde de euro.

'Asta înseamnă că deja ţinta pe care am avut-o cu FMI-ul ne-am atins-o. Este foarte important. Deja avem speranţe ca, până la final de an, să mai intre încă o jumătate de miliard de euro, să avem undeva la trei miliarde de euro pe final de an, ceea ce înseamnă foarte mult', a declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul Fondurilor Europene s-a întâlnit joi la Mediaş cu primari din zonă, prilej cu care s-a discutat despre proiecte începute - şcoli, spitale sau drumuri judeţene- dar oprite din lipsa finanţării.

Teodorovici a menţionat că s-a înaintat o propunere Comisiei Europene în sensul realocării unor fonduri între programele operaţionale.

'Comisia va trebui să ia o decizie la nivelul său până spre final de an. Noi sperăm că va fi o decizie pozitivă, astfel încât aceste proiecte să intre urgent la finanţare', a declarat demnitarul.

El a subliniat că asta nu înseamnă că vor fi luaţi bani de la anumite proiecte.

'Nu. Ele se vor continua mai departe şi fiecare proiect se va termina, numai că facem o reaşezare de sume între programele operaţionale ca să nu se piardă niciun euro, astfel încât o sumă de aproximativ 350 de milioane de euro să fie realocată către Programul Operaţional Regional, acolo unde dorim să finanţăm şcoli, pentru că sunt foarte multe şcoli în situaţia aceasta, începute, dar neterminate, spitale. Deci tot ce s-a depus până acum, aprobare fără finanţare, sau la fel, ce este început, dar fără finanţare, să primească aceste fonduri suplimentare', a declarat ministrul.

Eugen Teodorovici a mai spus că ideea este ca toate proiectele depuse pe actualul cadru financiar, aprobate, dar fără finanţare, să înceapă să fie implementate şi să fie finanţate din următorul cadru financiar.

Ministrul a mai menţionat că 2014-2015 vor fi doi ani în care se vor suprapune cele două perioade de promovare, actualul cadru financiar cu cel ce începe de la anul, 'ceea ce face ca, în România, să fie o obligaţie să intre cel puţin 5-6-7 miliarde de euro în facturi'.

'În caz contrar, banii se vor pierde de către România', a afirmat oficialul. Acesta a subliniat că aplicarea regulei N plus 3, adică de extindere cu un an de zile a termenului până la care trebuie să cheltuim banii, 'pe de o parte ne ajută să nu pierdem peste două miliarde de euro, pe care i-am fi pierdut anul acesta în cazul neaplicării acestei reguli, pentru că în trecut au fost deficienţe'.

'Pe de o parte ne ajută să nu pierdem aceste sume foarte mari, iar pe de altă parte împinge această presiune către finalul perioadei. De asta spun că va fi foarte dificil anul viitor şi în 2015 pe de o parte să cheltuim ceea ce deja avem de cheltuit, ca să nu pierdem banii pe actualul cadru, pe de altă parte să începem cu dreptul următoarea perioadă de promovare', a declarat ministrul Fondurilor Europene.

Teodorovici a mai menţionat că ţara noastră va trebui să plătească faţă de Comisia Europeană pentru deficienţe din sistem din 2009-2011 peste un miliard de euro, ceea ce înseamnă 5% din alocarea financiară actuală.
'Este o sumă fabuloasă, o sumă care ar fi putut să meargă desigur în proiectele de care vorbim cu toţii. (...). Este o sumă imensă. Putem să recuperăm în sensul de a nu pierde bani europeni, dacă trimitem alte proiecte, alte cheltuieli curate Comisiei Europene. Dar totuşi undeva această pierdere rămâne, fie că vorbim de bugetul de stat, fie de cel al beneficiarului', a conchis ministrul Fondurilor Europene. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1139 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005731 (s)