News Flash:

Romania a luat legatura cu Interpol despre cazul romanului rapit in Burkina Faso

19 Mai 2015
1152 Vizualizari | 0 Comentarii
gabriel oprea
Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a anuntat, marti, ca a discutat cu secretarul general Interpol, Jürgen Stock, despre cazul romanului rapit in Burkina Faso, pentru a obtine un schimb de informatii, avand in vedere faptul ca Interpol are o lunga experienta in problematici de tip terorist.
"Am discutat astazi cu domnul secretar general al Interpol despre cazul cetateanului roman rapit in Burkina Faso si despre evolutia acestei situatii. Suntem interesati sa avem un schimb de informatii cu Interpol in acest caz, avand in vedere experienta acestei organizatii in problematicile de tip terorist", a declarat vicepremierul pentru securitate nationala Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne.
Vicepremierul a adaugat ca, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, este constituita o celula de criza inca din luna aprilie, in cadrul careia sunt analizate toate informatiile noi legate de aceasta situatie. Celula de criza este formata din specialisti ai MAE, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Minsiterului Apararii Nationale si Administratiei Prezidentiale.
Declaratiile vicepremierului Gabriel Oprea au fost facute cu ocazia celei de-a 43-a Conferinte Europeane Regionale a Interpol, organizata de Ministerul Afacerilor Interne, prin Politia Romana.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, aflat la Bruxelles, la reuniunea Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei, se intoarce, marti, de urgenta in tara, in urma informatiilor aparute in presa despre romanul Iulian Ghergut, rapit in aprilie, in Burkina Faso, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse diplomatice.
Gruparea jihadista salafista din Sahel Al-Mourabitoune afirma, intr-o inregistrare audio difuzata de agentia mauritana Al-Akhbar, ca-l detine pe romanul rapit in Burkina Faso in aprilie si "indeamna Guvernul roman sa acorde atentie serioasa negocierilor pe tema eliberarii ostaticului", relateaza VOA.
Mesajul audio este prezentat in numele lui Adnan Abou Walid Sahraoui, care se prezinta drept liderul gruparii, rivalul algerianului Mokhtar Belmokhtar.
Afirmand ca vorbeste in numele lui "Adnan Abou Walid Sahraoui, emirul Al-Mourabitoune", autorul acestei inregistrari audio in araba "indeamna Guvernul roman sa acorde o atentie serioasa negocierilor pe tema eliberarii ostaticului detinut de catre grupare".
"Guvernul roman va purta intreaga responsabilitate a sortii ostaticului, daca intarzie sa profite de ocazia care ii este data sa-si elibereze cetateanul", a adaugat el, referindu-se aparent la lipsa negocierilor cu Bucurestiul.
Romanul Iulian Ghergut, ofiter de securitate intr-o mina de mangan din Tambao, in nordul Burkina Faso, in apropiere de frontiera cu Nigerul si Mali, a fost rapit pe 4 aprilie, de catre persoane inarmate care purtau turbane, o rapire care nu a facut anterior obiectul niciunei revendicari considerate credibile.
Agentul de securitate roman a fost rapit de cinci persoane inarmate care au atacat un convoi aflat in misiune de patrulare in apropierea minei de mangan din Tambao. Mina, situata in provincia Oudalan, in apropierea frontierelor cu Mali si Niger, este exploatata de Pan African Minerals, o filiala a Timis Corporation, compania omului de afaceri roman Frank Timis. Un jandarm si un sofer au fost raniti atunci in atac.
Mediafax.ro 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1320 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006752 (s)