News Flash:

Revolutionarii timisoreni considera rusinoass si revoltatoare decizia de clasare a dosarului Revolutiei

25 Octombrie 2015
482 Vizualizari | 0 Comentarii
revolutionari
Corina Untilă, rănită în decembrie 1989 la Timişoara, consideră ruşinoasă decizia de clasare a dosarului Revoluţiei, iar Petre Petrişor, cel care atunci a citit din balconul Comitetului de partid revendicările mulţimii, spune că toţi cei aflaţi la putere au avut interesul să nu se afle adevărul.

Corina Untilă, rănită în timpul evenimentelor din decembrie 1989 de la Timişoara, acum preşedinte al Asociaţiei "17 Decembrie", spune despre clasarea dosarului Revoluţiei că "e păcat că România nu îşi doreşte să afle adevărul" şi că "este ruşinos" ce s-a întâmplat.

Preşedintele Asociaţiei "17 Decembrie" din Timişoara, Corina Untilă, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, despre clasarea Dosarului Revoluţiei din 1989, că este "ruşinos" ceea ce s-a întâmplat.

"Statul nu mai vrea să ştie adevărul despre Revoluţie? E păcat că România nu îşi doreşte să afle adevărul despre momentul Decembrie '89. Este dezastruos din punct de vedere moral, când mă gândesc la cei care au murit atunci. Este peste măsura mea de a înţelege instituţiile acestui stat care se numeşte România. M-am bucurat zilele trecute cu mineriada, că se judecă, şi nici nu m-am gândit că vor clasa tocmai dosarul Revoluţiei. Este ruşinos. Fiul meu nu va afla adevărul despre ce a fost atunci, în Decembrie '89", a spus ea.

 
Corina Untilă a fost împuşcată în spate în 17 decembrie 1989. Ea avea atunci 18 ani şi era elevă la Colegiul Naţional Bănăţean. Fusese în stradă şi cu o zi înainte şi atunci a reuşit să scape teafără, după ce a fost fugărită de cei din Armată. Ajunsă la spital, a văzut zeci de răniţi întinşi pe jos, în holul de la Urgenţele Spitalului Judeţean. Ea a fost operată în aceeaşi zi, apoi a fost ţinută în comă indusă şi a stat în spital până în 27 decembrie 1989, când a fost externată la cerere.

Abia după aproximativ un an i-a fost scos glonţul, care a fost împins de corp în omoplatul drept, iar femeia spune că mai are de suferit şi acum.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Forumul Revoluţiei "Libertatea" din Timişoara, Ioan Dolca, consideră că "nu se poate clasa un dosar unde sunt mii de morţi".

"Problema Timişoarei este rezolvată. Ştim cine a tras, nu ştim însă cine a spart geamurile vitrinelor în 16 decembrie '89. La Bucureşti e o problemă gravă, că sunt foarte mulţi morţi după 22 decembrie '89. Nu se ştie cine a tras în 22. Trebuia instanţa, istoricii să vină cu un rezultat concret. Nu se poate clasa un dosar unde sunt mii de morţi. La Timişoara au tras Armata şi câţiva miliţieni. S-au plătit şi s-au făcut despăgubiri pentru răniţi şi pentru urmaşi, dar la Bucureşti lucrurile nu au stat la fel", a spus Ioan Dolca.

Ion Savu, membru al Asociaţiei ALTAR din Timişoara, spune, la rândul său, că, inevitabil, lucrurile vor ieşi la iveală şi că nu ar trebui să fie persoane mai presus de lege.

"Cred că clarificările pentru un moment aşa important pentru poporul român cum este Revoluţia din 1989 ar pretinde să fim mai puţin superficiali. Să mergem la esenţe şi să scoatem adevărul, pentru că numai adevărul ne poate face să fim independenţi. Lucrurile trebuie să fie clare pentru noi şi pentru istorie. Mântuitorul Iisus a spus că «nimic din ce s-a spus vreodată nu trebuie ascuns». Eu cred că, inevitabil, lucrurile vor ieşi la iveală. Cred că cei care au făcut mizerii vor fi de mult dispăruţi de pe lume. Ar trebui să nu fie persoane mai presus de lege", a spus Savu.

În 20 decembrie 1989, atunci angajat al fabricii de detergenţi din Timişoara, Ion Savu se afla în fruntea unei coloane de muncitori de la mai multe fabrici, care se îndrepta spre centrul oraşului. A ajuns în Piaţa Operei, apoi la Comitetul Judeţean de Partid, şi a fost chemat la negocieri în sala mare a Comitetului Judeţean de Partid, astăzi Sala Revoluţiei, unde Savu l-a recunoscut mai întâi pe Constantin Dăscălescu. După ce a făcut o listă cu revendicări, a ieşit în balcon să vorbească mulţimii, iar apoi a avut curajul să îi spună primului-ministru comunist să scrie după dictare revendicările oamenilor din stradă.

Alături de el, revoluţionarul Petre Petrişor, avocat, a citit din balconul Comitetului Judeţean de partid revendicările revoluţionarilor. Mediafax.r

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1097 (s) | 34 queries | Mysql time :0.039256 (s)