News Flash:

Revolutionar timisorean: "Ce s-a dorit in 1989 nu s-a finalizat. In multe domenii mai e de lucru"

18 Decembrie 2015
1233 Vizualizari | 1 Comentarii
revolutie 1
Revolutionarul Petrisor Morar spune, la implinirea a 26 de ani de la inceperea Revolutiei din decembrie 1989 la Timisoara, ca ceea ce s-a dorit atunci nu s-a finalizat - in primul rand inlaturarea comunistilor - si ca sunt ” foarte multe domenii in care mai e mult de lucru”.

Timisoreanul Petrisor Morar, pe care izbucnirea Revolutiei de la Timisoara l-a gasit in fabrica in care lucra, la Industria Lanii, isi aminteste dupa 26 de ani cum a ajuns in 20 decembrie 1989, in balconul Operei din oras si cum a participat la formarea primul partid politic.
”In 20 decembrie 1989 am plecat de la Industria Lanii, am sunat la familie si am spus ca am lasat cheia la o vecina. Am urcat in balconul Operei, am ramas acolo, am plecat de acolo abia in 25 decembrie 1989. In strada am stat doar in 20 dimineata pana cand cei din balcon ne-au solicitat ca din fiecare intreprindere sa urce cate unul. Am fost unul dintre cei care au urcat in acel balcon, eram cu o doamna de la Industria Lanii. Am iesit de doua ori, cand am facut legitimatiile celor de la FDR si am mai iesit o data cand am fost la Spitalul Judetean sa vad ranitii. In rest, am stat acolo pana in 25 decembrie cand ne-am mutat la Primarie, apoi la Consiliul Judetean”, a declarat corespondentului MEDIAFAX Petrisor Morar.
Atunci, in timpul Revolutiei din 1989, Petrisor Morar avea 32 de ani, era absolvent al Facultatii de Stiinte Economice si era economist la Industria Lanii.
Dupa 26 de ani, Petrisor Morar spune ca, din pacate, Timisoara nu a dus mai departe Revolutia din decembrie 1989.
”Ceea ce pot sa spun cu regret este ca, din pacate, Timisoara nu a dus mai departe Revolutia din decembrie 1989. O consider inca neterminata si consider ca ceea ce s-a dorit in 1989 nu s-a finalizat. In primul rand sa vedem ce se dorea in 1989 si vedem ca multe elemente din acel program nu au fost rezolvate, nu au fost duse pana la capat. Va dau cateva exemple: o prima treaba a noastra era clar inlaturarea comunistilor. Se stie foarte bine ca ceea ce am inceput noi in 1989 a fost continuat de Societatea Timisoara cu Proclamatia de la Timisoara, cu Punctul 8, deci putem sa venim cu multe exemple. Sunt foarte multe domenii in care mai e mult de lucru”, spune acum Petrisor Morar.
Revolutionarul mai sustine ca abia acum, dupa 26 de ani se intra intr-o oarecare normalitate, in sensul ca puterea politica incepe sa fie preluata de cei care nu au fost implicati in vechile structuri.
”Daca credem ca ar fi fost normal ca puterea politica sa apartina celor care nu au fost implicati in vechile structuri, vedeti ca partidele au votat deja, inseamna ca dupa 26 de ani putem spune din nou «Buna Dimineata, Romania». Clasa politica actuala s-a trezit si mai pare ceva din ceea ce doream noi in 1989-1990. Zona de vest a fost mai pregatita, mai matura la vremea respectiva si acum partidele politice au inteles ca trebuie sa faca schimbare, iar aceasta schimbare conduce inspre ceea ce doream noi in decembrie 1989. Speram ca se va si intampla”, a mai spus Morar.
Petrisor Morar a fost, in perioada 2005-2007, secretar de stat pentru revolutionari, si spune ca in acel interval a fost ”etapizata” Revolutia.
”Cand am fost secretar de stat am etapizat Revolutia prin hotarare de Guvern, in sensul ca 15-20 decembrie a fost revolta populara, 20-22 decembrie a fost Revolutie, dupa 22 batalie pentru preluarea puterii. Acestea au fost etapele care au aparut si sunt valabile si acum”, a spus revolutionarul.
In 16 decembrie 1989, la Timisoara s-a iesit masiv in strada si tot atunci s-a strigat pentru prima data "Jos Ceausescu". Astfel, in dimineata acelei zile, sustinatorii pastorului Laszlo Tokes se adunau pentru a doua zi consecutiv in fata locuintei acestuia pentru a-l sustine. Speriat de numarul mare de sustinatori, Tokes a iesit la fereastra si le-a vorbit oamenilor, asa cum facuse si cu o zi inainte.
Cateva ore mai tarziu, protestatarii, al caror numar crescuse, au umplut Piata Maria, unde se afla si resedinta lui Tokes. Mitingul de sustinere s-a transformat rapid in protest social, iar acesta a fost momentul in care Revolutia a izbucnit, iar la Timisoara oamenii au stat sapte zile pe strazi.
Bilantul celor sapte zile ale Revolutiei de la Timisoara arata ca peste 90 de persoane si-au pierdut viata luptand pentru libertate, iar alte peste 370 au fost ranite. Aproximativ 850 de oameni au fost ridicati de pe strazi si inchisi fie la penitenciar, fie in arestul Militiei, in acele zile, pentru ca au indraznit sa se ridice impotriva lui Nicolae Ceausescu. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1232 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005940 (s)