News Flash:

Reteta de crema solara de casa, fara substante cancerigene si foarte eficienta

1 August 2018
1200 Vizualizari | 0 Comentarii
crema

Cele mai multe creme cu protectie solara din comert contin ingrediente toxice care pot afecta sanatatea umana, dar si mediul inconjurator. Incearca sa te protejezi de razele UV cu doua retete pe baza de ingrediente naturale.
Erik Kreider, un biochimist de la Stanford, a atras atentia asupra efectelor secundare pe care le au cremele solare asupra corpului uman, dar si asupra mediului:

Ingredientele chimice active sunt foarte instabile si pot crea radicali liberi, care cauzeaza cancerul. In mod ironic, chiar soarele modifica aceste ingrediente active si le transforma in radicali liberi.

Un raport emis de National Health and Nutrition Examination Survey a aratat ca oxybenzone-ul, unul dintre cele mai toxice ingrediente din cremele cu protectie solara, persista in urina umana in 98,8% din cele 2.517 de produse testate. Chiar daca folosesti crema vara, substanta va ramane in corpul tau tot anul.

Ingredientele active din creme reprezinta una dintre cele mai mari expuneri pe care le avem la produse chimice estrogenice. In plus, sunt persistente pentru mediu, astfel incat, dupa ce se spala de pe corp, in timpul inotului, s-ar putea sa ajunga in cana de ceai a cuiva din aval.

Cele mai multe creme cu protectie solara provoaca moartea recifelor de corali, fac pestii sa devina hermafroditi si interfereaza cu ciclurile de reproducere ale vietii acvatice (si, ca perturbatoare ale sistemului endocrin, probabil si viata umana).

Cel mai ingust spectru de absorbtie a razelor solare il au filtrele chimice, iar cele mai eficiente sunt cele minerale, organice si organo-minerale, ultimele avand cea mai mare acoperire a spectrului UV, au anuntat cei de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului.

Retete de creme cu protectie solara cu ingrediente naturale
Asadar, crema cu protectie solara pe care o faci acasa poate fi cu mult mai sanatoasa decat cea din comert. De aceste creme home made pot beneficia in special pentru copii, persoane care iau medicamente ce cresc riscul de arsuri solare sau care au pielea sensibila.

Iata produse naturale care ofera protectie solara:

ulei de migdale – SPF 5
ulei de nuca de cocos – SPF 4 – 6
oxid de zinc – SPF 2 – 20, depinde de cat de mult folosesti
ulei de seminte de zmeura – SPF 25 – 50
ulei de seminte de morcov – SPF 35 – 40
unt de shea – SPF 4 – 6

Crema cu protectie solara cu ulei de masline, nuca de cocos si ceara de albine
Ingrediente

jumatate de cana de ulei de masline
1/4 cana de ulei de nuca de cocos
1/4 cana de ceara de albine
2 linguri de oxid de zinc (ai grija sa nu inhalezi praful)
Optional:

cel mult 1 lingurita de ulei de seminte de zmeura
cel mult 1 lingurita de ulei de seminte de morcov
cel mult 1 lingurita de ulei de vitamina E
2 linguri de unt de shea
uleiuri esentiale, extract de vanilie sau orice alt extract natural
Amesteca toate ingredientele, cu exceptia oxidului de zinc, intr-un borcan de sticla de dimensiuni mai mari. Pune apa intr-o cratita si las-o la foc mediu. Acopera borcanul cu un capac si baga-l in apa. Cand apa se incalzeste, ingredientele vor incepe sa se topeasca.

Amesteca din cand in cand, iar cand toate ingredientele sunt complet topite, adauga si oxidul de zinc, amesteca bine si rastoarna continutul intr-un recipient in care vei pastra crema. Tine cont de fapul ca nu va fi lichida, deci sticlutele cu pompa nu sunt recomandate.

Aceasta crema pentru protectie solara va rezista 6 luni daca este pastrata la rece. Reteta are SPF 20 fara oxidul de zinc, care ii creste si mai mult eficacitatea.


erik kreider biochimist ingredientele creme hermafroditi
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1116 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004916 (s)