News Flash:

Reprezentantii CJ Timis, in inspectie la Castelul Huniade

21 Iulie 2016
1746 Vizualizari | 0 Comentarii
huniade
In timpul furtunii de acum aproximativ doua – trei saptamani au fost infiltratii de apa in muzeu, nefiind finalizata lucrarea de consolidare de pe partea de nord-vest, a plouat efectiv in castel. Nu au fost distruse artefactele, dar s-a observat faptul ca o serie de obiecte sunt depozitate neconform, in conditii improprii. La muzeu este in desfasurare un proiect in care constructorul ( firma Constructim) a finalizat lucrarile in proportie de 90 la suta. Este vorba de consolidarea partii de nord-vest, un proiect in valoare de aproximativ 11 milioane de euro. Muzeul insa a pierdut un proiect pe fonduri europene in valoare de 7,4 milioane de euro, pentru restaurare. Lucrarile de consolidare a muzeului dateaza de aproximativ 10 ani, timp in care au fost incheiate mai multe acte aditionale.
Reprezentantii muzeului impreuna cu cei de la Consiliul Judetean Timis s-au trezit ca nu pot interveni pentru a repara acoperisul deoarece nu mai exista aurotizatie de constructie. Solutia ideala era sa se faca o solicitare pentru emiterea unei autorizatii de constructie in regim de urgenta, nu de prelungire, cum s-a procedat, scrie tion.ro.
„Tot venind cu acte aditonale, fiind o culpa comuna, s-a tot prelungit autorizatia de constructie si am ajuns la faza la care autorizatia de constructie a expirat. Nu a fost retrasa, a expirat. Acesta a fost motivul pentru care constructorul, o data ce au aparut problemele din cauza furtunii, nu a putut sa intre pe santier, nu a avut voie sa intre. Am facut o serie de demersuri, am chemat pe toata lumea, de la Directia de Patrimoniu, Economica, arhitectul-sef, directorul muzeului, constructorul, si am avut o serie de intalniri pentru a gasi o solutie rapida de rezolvare a problemei. Am identificat demersul corect pe care ei trebuie sa-l faca, care sa-i permita constructorului sa intre pe santier si sa faca toate lucrarile necesare sa nu mai ploua inauntru. Demersul respectiv vizeaza obtinerea unei autorizatii privind continuarea autorizatiei de constructie in regim de urgenta. Simultan se fac demersurile privind obtinerea unei autorizatii de constructie privind revizuirea, modificarea, consolidarea partii de nord-vest a Castelului Huniade. Intr-o zi, doua, problema se va rezolva si constructorul va putea intra sa faca interventiile. Trebuie facuta o interventie la acoperis”, spune Roxana Iliescu, noul vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis.
Si pentru ca obiectele gazduite de muzeu, unele dintre ele depozitate in conditii improprii, sa fie pastrate intr-un loc corespunzator, s-a pornit la identificarea unor spatii unde acestea sa fie mutate, cel putin pe perioada consolidarii. Muzeul ar avea nevoie de un spatiu de 2.000 de metri patrati, dotat conform standardelor, pentru ca aceste artefacte sa fie pastrate in bune conditii. Au fost identificate cateva spatii si urmeaza ca acestea sa fie pregatite pentru a primi cel putin o parte dintre obiecte, cele in pericol de degradare.
„Am luat legatura cu colegii de la patrimoniu si am solicitat sa se identifice un spatiu sau mai multe potrivite pentru depozitarea, cu precadere, a obiectelor care sunt cel mai expuse. Sunt doua posibilitati in analiza – depozitele care sunt la Bastion si apartin consiliului judetean si spatiile care sunt la Muzeul de Arta. Muzeul Banatului ar avea nevoie de 2.000 de metri patrati pentru tot ce este de depozitat. Dar acum nu trebuie sa mutam tot. Luam masuri de urgenta, care sa-i permita constructorului sa intre imediat pe santier sa poata face lucrarile pentru a nu mai ploua inauntru. Sa poata muta o parte dintre aceste artefacte sa nu mai fie expuse. In cel mai scurt timp se vor muta artefactele cele mai expuse riscurilor de degradare”, spune Roxana Iliescu.
In urma analizei intregii situatii care exista la nivelul Muzeului Banatului, reprezentantii Consiliului Judetean Timis au decis sa trimita acolo corpul de control al presedintelui Sorin Grindeanu.
„In urma analizarii intregi situatii, datorita faptului ca acolo sunt lucrari de aproximativ 10 ani, nefinalizate, si in plus situatia delicata din ultimele zile, am solicitat presedintelui CJ Timis, Sorin Grindeanu, ca intreaga situatie de la Muzeul Banatului sa constituie obiectul unei misiuni de control pe care o va efectua Corpul de Control, condus de Alexandru Chirila. Mai mult decat atat, as vrea sa mentionez ca dincolo de problemele existente identificate la institutia de cultura, declaratiile facute in spatiul public privind retragerea titulaturii de muzeu national sunt total iresponsabile, din punctul meu de vedere. S-au facut demersuri timp de trei ani, demersurile noastre, ale timisenilor, nu este doar o titulatura simbolica, ci ne da posibilitatea de a accesa fonduri pentru Muzeul Banatului, care altfel nu ar putea fi accesate”, spune noul vicepresedinte al CJ Timis.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1205 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005243 (s)