News Flash:

Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara spune ca este nevoie de rute tertiare nonuniversitare pentru tinerii care nu promoveaza Bacalaureatul

1 Septembrie 2016
1052 Vizualizari | 0 Comentarii
UVT
Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara (UVT), Marilen Gabriel Pirtea, afirma, intr-un comunicat transmis miercuri AGERPRES, ca absolventii de liceu care nu promoveaza Bacalaureatul au nevoie de alternative, fiind de dorit sa li se ofere "rute tertiare nonuniversitare care sa duca spre piata muncii, insotite de certificari pentru invatamantul secundar tehnic si de modalitati de conexiune cu invatamantul universitar". 
"Absolventii de liceu au nevoie de alternative. Altfel, riscam sa pedepsim multe generatii de tineri. Consider ca se vorbeste prea putin in spatiul public romanesc despre ceea ce mi-as permite sa numesc generatiile irosite. Cred ca este momentul sa privim invatamantul din perspectiva oportunitatilor oferite, nu din cea a pedepsirii celor care nu sunt suficient de merituosi si nu reusesc sa promoveze Bacalaureatul. Avem nevoie de rute tertiare nonuniversitare care sa duca spre piata muncii, insotite de certificari pentru invatamantul secundar tehnic si de modalitati de conexiune cu invatamantul universitar", declara rectorul UVT. 
El aminteste ca dupa cea de-a doua sesiune de Bacalaureat din acest an, inainte de contestatii, un numar de 34.838 dintre candidati, aproape 40%, nu au promovat examenul de final de liceu, iar procentul de mai sus nu este singular - un raport al Institutului de stiinte ale Educatiei avanseaza cifre similare incepand cu 2010. 
Marilen Gabriel Pirtea afirma ca aceasta situatie este "paradoxala", in conditiile in care in regiunea de vest a tarii este somaj aproape zero si companii care cer public absolventi de invatamant profesional, iar pe de alta parte aproximativ 4 din 10 tineri din fiecare generatie sunt intr-o stare de incertitudine legata de viitorul lor. 
"Tot in raportul Institutului de stiinte ale Educatiei se precizeaza ca majoritatea acestor tineri provin chiar din liceele tehnice, unde rata de succes la Bacalaureat este de aproape doua ori mai mica decat cea din liceele teoretice. Acesti tineri nu au optiunea unui bacalaureat tehnic sau ale altei forme de certificare a competentelor, care sa le confere acces la invatamant tertiar. In al doilea rand, in tara lor ei nu au alternativa continuarii studiilor in programe tertiare nonuniversitare, cum erau de exemplu subinginerii. Ca o paranteza, Romania este una dintre putinele tari din Centrul si Estul Europei care a renuntat complet la aceasta forma de invatamant. In al treilea rand, tinerii acestia au ajuns in situatia descrisa aici dupa patru ani in care si familiile lor, si statul, au investit in educatia lor", argumenteaza rectorul UVT. 
De asemenea, el remarca faptul ca ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, este preocupat de aceasta situatie. "Acestea sunt preocupari si pentru ministrul Educatiei, domnul Mircea Dumitru. Ma bucur ca subiectele sunt dezbatute public, iar domnul ministru va avea intregul suport al Consortiului Universitaria pentru a gasi o solutie de a oferi alternative respectabile celor care nu promoveaza examenul de bacalaureat, in special celor care provin din licee tehnice", concluzioneaza rectorul UVT. 
Rata de promovare la cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an este, inainte de contestatii, de 24%, inferioara cu 0,1% ratei de promovare din aceeasi sesiune a anului trecut (24,1%), a informat Ministerul Educatiei, luni, printr-un comunicat transmis AGERPRES. 
Astfel, au promovat 8.290 (24%) de candidati dintr-un total de 34.577 de candidati prezenti. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1870 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006159 (s)